Γεια σου, ερευνητή της επιστήμης! Έχετε προσπαθήσει ποτέ να εξηγήσετε σε ένα ευρύ κοινό τι κάνετε για να ζήσετε; Πόσο εύκολο ήταν; Όχι πολύ, ε; Ξέρουμε πώς αισθάνεστε.

Ανάλογα με τη διάθεσή σας και ανάλογα με το ποιος ρωτάει, αφιερώνετε χρόνο για να εξηγήσετε ό,τι κάνετε. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα δύο:

Α) Ακούγεστε σαν να μιλάτε μια διαφορετική και βαρετή επιστημονική γλώσσα
Β) Ακούγεσαι σαν τρελός επιστήμονας που κάνει περίεργα πειράματα όπως στις ταινίες

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την επιστημονική καθημερινότητα; Γιατί την θεωρούν είτε βαρετή είτε τρελή;

Η επικοινωνία της επιστήμης είναι ένα από τα πολλά πράγματα που δεν έχουμε καταλάβει ακόμη και αυτό έχει συνέπειες. Οι άνθρωποι συνήθως απομακρύνονται από ό,τι δεν καταλαβαίνουν. Και ας το παραδεχτούμε, ακόμη και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να καταλάβουν κάτι που δεν ανήκει στο δικό τους ερευνητικό πεδίο.

Αλλά γιατί πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό; Η επιστήμη υποτίθεται ότι έχει αντίκτυπο, ότι αλλάζει έναν τρόπο σκέψης, ότι βελτιώνει κάτι. Αν δεν μπορείς να προσεγγίσεις αρκετούς ανθρώπους και να κάνεις τη διαφορά με τη δουλειά σου, ποιος ο λόγος να την κάνεις εξ αρχής;

Αν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν μέρος της επιστήμης, ίσως η επικοινωνία της επιστήμης είναι το κενό.

Ο συγγραφέας του PhD Comics, Jorge Cham, συμμερίζεται την άποψή μας. Μας μιλάει λίγο από αυτό στην καταπληκτική ομιλία του για το TEDx το 2012.

Το να κάνουμε την επιστήμη προσιτή έχει να κάνει με το να την κάνουμε απλό και διασκεδαστικό.

Το έργο του Jorge δίνει μια ρεαλιστική προοπτική, ενώ εισάγει ελαφρώς ένα νέο λεξιλόγιο. Χρησιμοποιεί το χιούμορ για να παρουσιάσει τις ανησυχίες των νέων ερευνητών, δείχνοντας παράλληλα ότι είναι σαν όλους τους άλλους. Ως αποτέλεσμα, τα κόμικς του προσφέρουν σύνδεση και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στην επιστημονική ζωή.

Τα διδακτορικά κόμικς δεν είναι τα μόνα που βελτίωση της επιστημονικής επικοινωνίας.

WTF, Εξέλιξη;! δείχνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και λειτουργεί εξίσου καλά.
Η Mara Grunbaum διασκεδάζει με την εξέλιξη και κάνει διάλογο για μερικά περίεργα χαρακτηριστικά και ακόμα πιο περίεργα ζώα. Δείτε μια από τις αναρτήσεις της:

επικοινωνία της επιστήμης

Με μοναδικό χιούμορ και έξυπνα αστεία, η Μάρα εισάγει την έννοια της μορφολογίας, της προσαρμογής και της βιοποικιλότητας. Απλό, διασκεδαστικό και επιστημονικό μέχρι τέλους!

Αν σας αρέσει κάτι πιο διαδραστικό, θα σας αρέσει Viz WTF. Αυτό το tumblr δείχνει τις χειρότερες περιπτώσεις οπτικοποίησης δεδομένων και σας επιτρέπει να συνεισφέρετε. Το Viz WTF συνδυάζει τη διακωμώδηση της δουλειάς κάποιου και την εκμάθηση του τι δεν πρέπει να κάνετε. Τέλειο ταίριασμα.

επικοινωνία της επιστήμης

Δοκιμάστε αυτά τα εργαλεία επικοινωνίας της επιστήμης με τους φίλους σας και κάντε τους να αλλάξουν γνώμη για τον επιστημονικό κόσμο!

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα