Το γεγονός ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν - πριν από περίπου 65,5 εκατομμύρια χρόνια - δεν αποτελεί είδηση για κανέναν.

Οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στην επιφάνεια και στον ουρανό του πλανήτη Γη για 140 εκατομμύρια χρόνια, ενώ εμείς - οι άνθρωποι - είμαστε εδώ μόνο για 200 χιλιάδες χρόνια.

Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη μαζική εξαφάνιση είναι ότι ένας αστεροειδής προκάλεσε το θάνατο σχεδόν όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη - συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων - προκαλώντας το τέλος της εποχής των ερπετών.

Εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το θέμα, ορισμένοι παλαιοβιολόγοι λένε ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων θα είχε συμβεί, ακόμη και αν ο αστεροειδής δεν είχε χτυπήσει τη Γη, εξαιτίας μιας προφανής εξελικτικής στασιμότητας των ειδών των δεινοσαύρων.

Ωστόσο, μια άλλη ομάδα παλαιοβιολόγων ισχυρίζεται ότι η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων έχει αξιολογηθεί λανθασμένα, λένε ότι χωρίς το χτύπημα του αστεροειδούς ίσως οι δεινόσαυροι να ήταν ακόμα εδώ - κατά συνέπεια εμείς δεν θα ήμασταν.

Οι δεινόσαυροι έζησαν σε μια ταραχώδη εποχή, η Γη ήταν ένα μέρος με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις, η παγκόσμια θερμοκρασία και η στάθμη της θάλασσας άλλαζαν γρήγορα.

Το 1980, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που πρότεινε τη σήμερα αποδεκτή θεωρία για έναν αστεροειδή που προκάλεσε την εξαφάνιση της Κρητιδικής-Τριτογενούς περιόδου, την τελευταία περίοδο της ζωής των δεινοσαύρων.

Η ημέρα που ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη ονομάζεται Κρητιδικό-Παλαιογενές (K-Pg) γεγονός εξαφάνισης. Η θεωρία υποστηρίζεται από τα στοιχεία ενός λεπτού στρώματος ιζήματος που ονομάζεται Όριο K-Pg.

Αυτό το λεπτό στρώμα περιέχει υψηλά επίπεδα ιρίδιο, ένα σπάνιο μέταλλο που απαντάται στη Γη, αλλά υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στους αστεροειδείς.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το στρώμα του ιριδίου υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Γιουκατάν Χερσόνησος το σπάνιο μέταλλο βρέθηκε σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον κρατήρα του αστεροειδούς στο Κόλπος του Μεξικού, επιβεβαιώνοντας το γεγονός K-Pg.

Η εξελικτική πορεία του δεινόσαυρου εξακολουθεί να αποτελεί θέμα που προκαλεί διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα.

Έχουν προκληθεί αρκετές συζητήσεις λόγω των διαφορών στη δειγματοληψία και των μη τυποποιημένων αναλυτικών μεθοδολογιών.

Η πλήρης κατανόηση και ανακατασκευή των ποικίλων προτύπων της περιόδου εκείνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και υποκειμενική, καθώς οι ερευνητές τείνουν να έχουν μια ιεραρχική προκατάληψη.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια διόρθωσης αυτών των διαφορετικών παραγόντων, εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι, οδηγώντας τους επιστήμονες σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Έτσι, η κύρια συζήτηση μεταξύ επιστήμονες, αν τα είδη των δεινοσαύρων βρίσκονταν σε παρακμή ακόμη και πριν από το γεγονός K-Pg, ή αν η διαφοροποίηση και η εξέλιξη των ειδών ήταν ακόμη σε εξέλιξη όταν ο αστεροειδής έπληξε τη Γη.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, ο Bonsor και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιοty of Bath και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προσπάθησαν να βρουν μια απάντηση σε αυτή τη συζήτηση.

Χρησιμοποιώντας εξελικτικά δέντρα δεινοσαύρων και εξειδικευμένα στατιστικά μοντέλα. Η μελέτη έλαβε υπόψη την τάση ανάπτυξης και εξέλιξης των νέων ειδών που ανέβαιναν εκείνη την εποχή.

Η εξελικτική πορεία του είδους των δεινοσαύρων σημαδεύτηκε από πολλά σκαμπανεβάσματα.

Όταν εμφανίστηκε ένα νέο είδος ηγεμόνα, έζησε για λίγο μέχρι να εμφανιστεί ένα νεότερο και ισχυρότερο είδος, προκαλώντας την παρακμή και την εξαφάνιση του προηγούμενου.

"Προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει από άλλους έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι θα είχαν πεθάνει ούτως ή άλλως, καθώς βρίσκονταν σε παρακμή προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

Ωστόσο, δείχνουμε ότι αν επεκτείνουμε το σύνολο δεδομένων ώστε να συμπεριλάβουμε πιο πρόσφατα οικογενειακά δέντρα δεινοσαύρων και ένα ευρύτερο σύνολο τύπων δεινοσαύρων, τα αποτελέσματα δεν οδηγούν όλα σε αυτό το συμπέρασμα - στην πραγματικότητα μόνο τα μισά από αυτά οδηγούν", δήλωσε ο Joe Bonsor, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης σε δήλωσή του.

Ο Bonsor και η ερευνητική του ομάδα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι δεινόσαυροι βρίσκονταν σε παρακμή κατά την περίοδο Κ-Πγ. Τα τελευταία είδη δεινοσαύρων που ανέβαιναν δεν έχουν ληφθεί υπόψη στα δεδομένα προηγούμενων μελετών.

Ισχυρίζονται ότι αν ο αστεροειδής δεν είχε συντριβεί στη χερσόνησο Γιουκατάν, οι δεινόσαυροι θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να εξελίσσονται, κυριαρχώντας συνεχώς στον πλανήτη Γη. 

Ωστόσο, ο Bonsor αναγνωρίζει ότι "οι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες προκαταλήψεις στο αρχείο απολιθωμάτων και η έλλειψη δεδομένων μπορούν συχνά να δείξουν μια μείωση των ειδών", αλλά ταυτόχρονα, λέει, η επιστήμη δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως την πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

"Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τους πραγματικούς ρυθμούς εξέλιξης των δεινοσαύρων, καθώς ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι είναι να συμπληρώσουμε τα κενά στα αρχεία για να πάρουμε την καλύτερη απάντηση, και απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει ακόμα εκεί", λέει ο Bonsor.

Αν δεν είχε συμβεί το συμβάν εξαφάνισης K-Pg, η εποχή των ερπετών ίσως να μην είχε τελειώσει ποτέ και τα θηλαστικά δεν θα είχαν ποτέ εξελιχθεί ή κατακτήσει νέες θέσεις στην ξηρά, οδηγώντας στον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Αν οι δεινόσαυροι για κάποιο λόγο είχαν επιβιώσει και ζούσαμε μαζί, θα ήταν όπως ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας Jurassic World the Fallen Kingdom, είπε: "... την πρώτη φορά που βλέπεις έναν δεινόσαυρο, είναι σαν ένα θαύμα, διαβάζεις γι' αυτούς στα βιβλία, βλέπεις τα οστά στα μουσεία, αλλά δεν το πιστεύεις πραγματικά.

Είναι σαν μύθοι. Και τότε βλέπεις, ότι ο πρώτος είναι ζωντανός".

Ευτυχώς, - σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ταινία - δεν μπορούμε να δούμε ούτε έναν δεινόσαυρο ζωντανό και θα παραμείνει μυστήριο για εμάς και τους επιστήμονες τι πραγματικά συνέβη.

Προς το παρόν, οι μελέτες απολιθωμάτων είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα του δεινοσαύρου.  

Ναι, το Mind the Graph έχει εικονογραφήσεις δεινοσαύρων για να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να παρουσιάσετε την έρευνά σας με οπτικό και ελκυστικό τρόπο. 

Με το Mind the Graph μπορείτε να δημιουργήσετε εικονογραφήσεις, πρότυπα infographics και γραφικές περιλήψεις χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη γκαλερί εικονογραφήσεών μας, από επιστήμες της γης στο γεωγραφία.

Αλλά, αν χρειάζεστε μια πολύ συγκεκριμένη εικονογράφηση, θα τη σχεδιάσουμε για εσάς! Αν δεν μπορείτε να βρείτε τους τέλειους πόρους για την επικοινωνία της επιστήμης σας, μπορείτε να βασιστείτε στην υπηρεσία μας κατά παραγγελία. Όλα φτιαγμένα ειδικά για εσάς από επαγγελματίες σχεδιαστές και επιμελημένα από την επιστημονική μας ομάδα.

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το Mind the Graph Τώρα αμέσως

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα