Når man skriver en forskningsartikel, er der ofte en massiv mængde data, der skal indarbejdes for at opfylde forskningens formål. I stedet for at fylde din research paper med al den information, kan du bruge visuelle virkemidler til at gøre den lettere at læse og til din fordel gøre den mere tiltalende for læserne.

I denne Mind The Graph-artikel lærer du, hvordan du laver en videnskabelig tabel korrekt, så den tiltrækker læsere og bliver mere forståelig.

Hvad er en videnskabelig tabel, og hvad er dens formål?

Tabeller bruges typisk til at organisere data, der er for omfattende eller nuancerede til at blive formidlet korrekt i teksten, så læseren hurtigt kan se og forstå resultaterne. Tabeller kan bruges til at opsummere information, forklare variabler eller organisere og præsentere undersøgelser. De kan bruges til at fremhæve tendenser eller mønstre i data og til at gøre forskningen mere læsevenlig ved at adskille numeriske data fra tekst. Selvom tabellerne er fyldige, bør de ikke være alt for indviklede.

Tabeller kan kun vise numeriske værdier og tekst i kolonner og rækker. Enhver anden form for illustration, som f.eks. et diagram, en graf, et fotografi, en tegning osv. kaldes en figur.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal bruge tabeller eller figurer i din forskning, kan du læse mere i Sådan medtager du figurer i en forskningsartikel for at finde ud af det.

Formatering af tabeller

Dette afsnit lærer dig alt, hvad du har brug for at vide om hvordan man laver en videnskabelig tabel at inkludere i din forskningsartikel. Det korrekte tabelformat er ekstremt grundlæggende og ligetil at opnå, her er en simpel retningslinje til at hjælpe dig:

 • Nummer: Hvis du har mere end én tabel, skal du nummerere dem i rækkefølge (Tabel 1, Tabel 2...).
 • Referencer: Hver tabel skal refereres til i teksten med et stort T: "som det ses i tabel 1".
 • Titel: Sørg for, at titlen svarer til tabellens emne. Tabeller skal have en præcis, informativ titel, der fungerer som en forklaring på tabellen. Titler kan være korte eller lange afhængigt af emnet.
 • Kolonneoverskrifter: Overskrifter skal være nyttige og tydelige, når de repræsenterer den type data, der leveres. Læserens opmærksomhed ledes gradvist fra overskriften til kolonnens titel. En solid samling af kolonneoverskrifter vil hjælpe læseren med at forstå, hvad tabellen handler om med det samme.
 • Tabel krop: Dette er den største del af tabellen, som indeholder numeriske eller tekstmæssige data. Lav din tabel sådan, at elementerne læses fra top til bund, ikke på tværs.
 • Nødvendig information: Sørg for at angive enheder, fejlværdier og antal prøver, og forklar, hvilke forkortelser eller symboler der bruges i tabellerne. 
 • Linjer: Begræns brugen af linjer, brug kun det, der er nødvendigt. 

Skridt til at lave en effektiv videnskabelig tabel

Nu hvor du har forstået det grundlæggende i hvordan man laver en videnskabelig tabelOvervej følgende ideer og bedste praksis for at skabe de mest effektive tabeller til dit forskningsarbejde:

 • Hvis din undersøgelse indeholder både en tabel og en graf, skal du undgå at inkludere de samme oplysninger i begge.
 • Du må ikke gentage oplysninger fra en tabel i en tekst.
 • Gør din tabel æstetisk tiltalende og let at læse ved at give nok plads mellem kolonner og rækker og bruge en enkel, men effektiv struktur.
 • Hvis din tabel indeholder mange oplysninger, kan du overveje at kategorisere dem og inddele dem i kolonner.
 • Overvej at slå tabeller med gentagne oplysninger sammen eller slette dem, der måske ikke er vigtige.
 • Brug fodnoter til at fremhæve vigtig information i alle celler. Brug en alfabetisk fodnote-markør, hvis din tabel indeholder numeriske data. 
 • Angiv referencen, hvis den tabel, du viser, indeholder data fra tidligere forskning for at undgå plagiering.

Lav videnskabeligt præcise infografikker på få minutter

Ud over at tilføje tabeller for at gøre din forskningsartikel mere præcis og tiltalende, kan du overveje at bruge infografik, Mind the Graph er et simpelt værktøj til at skabe fremragende videnskabelig infografik, der kan hjælpe dig med at styrke og forbedre autoriteten af din forskning.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner