Atunci când se scrie o lucrare de cercetare, există adesea o cantitate masivă de date care trebuie încorporată pentru a îndeplini scopul cercetării. În loc să vă înghesuiți lucrarea de cercetare cu toate aceste informații, puteți utiliza resurse vizuale pentru a o face mai ușor de citit și pentru a o folosi în avantajul dumneavoastră pentru a o face mai atractivă pentru cititori.

În acest articol din Mind The Graph, veți învăța cum să realizați un tabel științific în mod corespunzător, pentru a atrage cititorii și a îmbunătăți înțelegerea.

Ce este un tabel științific și care sunt scopurile sale?

Tabelele sunt utilizate de obicei pentru a organiza datele care sunt prea ample sau nuanțate pentru a fi transmise în mod corespunzător în text, permițând cititorului să vadă și să înțeleagă rapid rezultatele. Tabelele pot fi utilizate pentru a rezuma informațiile, pentru a explica variabilele sau pentru a organiza și prezenta sondaje. Ele pot fi utilizate pentru a evidenția tendințele sau modelele din date și pentru a face cercetarea mai ușor de citit prin separarea datelor numerice de text. Tabelele, deși sunt complete, nu trebuie să fie prea complicate.

Tabelele pot afișa numai valori numerice și text în coloane și rânduri. Orice alt tip de ilustrare, cum ar fi o diagramă, un grafic, o fotografie, un desen și așa mai departe, se numește figură.

Dacă nu sunteți sigur dacă să folosiți tabele sau figuri în cercetarea dumneavoastră, consultați Cum să includeți cifre într-o lucrare de cercetare pentru a afla.

Formatarea tabelelor

Această secțiune vă învață tot ce trebuie să știți despre cum se face un tabel științific de inclus în lucrarea de cercetare. Formatul corect al tabelului este extrem de simplu și simplu de realizat, iată un ghid simplu pentru a vă ajuta:

 • Numărul: Dacă aveți mai multe tabele, numerotați-le secvențial (Tabelul 1, Tabelul 2...).
 • Referințe: Fiecare tabel trebuie să fie menționat în text cu majusculă T: "așa cum se vede în tabelul 1".
 • Titlu: Asigurați-vă că titlul corespunde subiectului din tabel. Tabelele trebuie să aibă un titlu precis și informativ care să servească drept explicație pentru tabel. Titlurile pot fi scurte sau lungi, în funcție de subiect.
 • Titluri de coloană: Titlurile trebuie să fie utile și clare atunci când reprezintă tipul de date furnizate. Atenția cititorului este atrasă progresiv de la titlu la titlul coloanei. O colecție solidă de titluri de coloană îl va ajuta pe cititor să înțeleagă imediat despre ce este vorba în tabel.
 • Corpul de masă: Aceasta este secțiunea principală a tabelului care conține date numerice sau textuale. Faceți în așa fel încât elementele să se citească de sus în jos, nu transversal.
 • Informații necesare: Asigurați-vă că includeți unitățile, valorile erorilor și numărul de eșantioane, precum și explicați orice abreviere sau simbol utilizat în tabele. 
 • Linii: Limitați utilizarea liniilor, folosiți doar ceea ce este necesar. 

Pași pentru a realiza un tabel științific eficient

Acum că ați înțeles elementele fundamentale ale cum se face un tabel științific, luați în considerare următoarele idei și cele mai bune practici pentru a crea cele mai eficiente tabele pentru lucrarea dumneavoastră de cercetare:

 • Dacă studiul dumneavoastră include atât un tabel, cât și un grafic, evitați să includeți aceleași informații în ambele.
 • Nu duplicați informațiile dintr-un tabel în text.
 • Asigurați-vă că tabelul este atractiv din punct de vedere estetic și ușor de citit, lăsând suficient spațiu între coloane și rânduri și folosind o structură de bază, dar eficientă.
 • Dacă tabelul dvs. conține multe informații, luați în considerare clasificarea acestora și împărțirea lor în coloane.
 • Luați în considerare fuzionarea tabelelor cu informații repetate sau eliminarea celor care nu sunt esențiale.
 • Folosiți notele de subsol pentru a evidenția informațiile importante pentru oricare dintre celule. Folosiți un marker alfabetic pentru notele de subsol dacă tabelul dvs. conține date numerice. 
 • Citați referința dacă tabelul pe care îl afișați conține date din cercetări anterioare pentru a evita plagiatul.

Creați infografice corecte din punct de vedere științific în câteva minute

În afară de adăugarea de tabele pentru a vă face lucrarea de cercetare mai precisă și mai atrăgătoare, luați în considerare utilizarea infografiilor, Mind the Graph este un instrument simplu pentru a crea infografice științifice excelente care vă pot ajuta să consolidați și să îmbunătățiți autoritatea cercetării dumneavoastră.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane