Tutkimusartikkelia kirjoitettaessa on usein valtava määrä tietoa, joka on sisällytettävä tutkimuksen tarkoituksen täyttämiseksi. Sen sijaan, että täytät tutkimustyösi kaikella tällä tiedolla, voit käyttää visuaalisia keinoja, jotka helpottavat sen lukemista ja tekevät siitä lukijoiden mielestä houkuttelevamman.

Tässä Mind The Graph -artikkelissa opit, miten tieteellinen taulukko tehdään oikein, jotta se houkuttelee lukijoita ja parantaa ymmärrettävyyttä.

Mikä on tieteellinen taulukko ja mihin sitä käytetään?

Taulukoita käytetään yleensä sellaisten tietojen järjestämiseen, jotka ovat liian laajoja tai vivahteikkaita, jotta ne voitaisiin välittää asianmukaisesti tekstissä, jotta lukija voi nopeasti nähdä ja ymmärtää tulokset. Taulukoita voidaan käyttää tietojen tiivistämiseen, muuttujien selittämiseen tai tutkimusten järjestämiseen ja esittämiseen. Taulukoita voidaan käyttää korostamaan suuntauksia tai malleja tiedoissa ja tekemään tutkimuksesta luettavampaa erottamalla numeeriset tiedot tekstistä. Vaikka taulukot ovatkin täydellisiä, niiden ei pitäisi olla liian monimutkaisia.

Taulukoissa voidaan näyttää vain numeerisia arvoja ja tekstiä sarakkeissa ja riveillä. Kaikkea muuta kuvitustyyppiä, kuten kaavioita, kaavioita, valokuvia, piirroksia ja niin edelleen, kutsutaan kuvioksi.

Jos et ole varma, pitäisikö tutkimuksessasi käyttää taulukoita vai kuvioita, katso lisätietoja osoitteesta Miten sisällyttää lukuja tutkimusraporttiin? selvittääksesi asian.

Taulukon muotoilu

Tässä osiossa opitaan kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää seuraavista asioista miten tehdä tieteellinen taulukko sisällyttää tutkimustyöhön. Oikea taulukkomuoto on erittäin yksinkertainen ja suoraviivainen, tässä on yksinkertainen ohje, joka auttaa sinua:

 • Numero: Jos sinulla on useampi kuin yksi taulukko, numeroi ne juoksevasti (taulukko 1, taulukko 2...).
 • Viittaus: Jokaiseen taulukkoon on viitattava tekstissä isolla T-kirjaimella: "kuten taulukossa 1".
 • Otsikko: Varmista, että otsikko vastaa taulukon aihetta. Taulukoissa on oltava tarkka ja informatiivinen otsikko, joka toimii taulukon selityksenä. Otsikot voivat olla lyhyitä tai pitkiä aiheen mukaan.
 • Sarakkeiden otsikot: Otsikoiden on oltava hyödyllisiä ja selkeitä, kun ne kuvaavat annettujen tietojen tyyppiä. Lukijan huomio kiinnittyy asteittain otsikosta sarakkeen otsikkoon. Vankka kokoelma sarakeotsikoita auttaa lukijaa ymmärtämään heti, mistä taulukossa on kyse.
 • Pöydän runko: Tämä on taulukon tärkein osa, joka sisältää numeerisia tai tekstimuotoisia tietoja. Tee taulukosta sellainen, että elementtejä luetaan ylhäältä alaspäin, ei poikittain.
 • Tarvittavat tiedot: Varmista, että ilmoitat yksiköt, virhearvot ja näytteiden lukumäärän sekä selität taulukoissa käytetyt lyhenteet tai symbolit. 
 • Linjat: Rajoita viivojen käyttöä, käytä vain välttämättömiä viivoja. 

Vaiheet tehokkaan tieteellisen taulukon laatimiseksi

Nyt kun ymmärrät perusasiat miten tehdä tieteellinen taulukkoota huomioon seuraavat ideat ja parhaat käytännöt, joiden avulla voit luoda tehokkaimmat taulukot tutkimustyötäsi varten:

 • Jos tutkimuksesi sisältää sekä taulukon että kuvaajan, vältä samojen tietojen sisällyttämistä molempiin.
 • Älä toista taulukon tietoja tekstissä.
 • Tee taulukosta esteettisesti houkutteleva ja helppolukuinen jättämällä riittävästi tilaa sarakkeiden ja rivien väliin ja käyttämällä yksinkertaista mutta tehokasta rakennetta.
 • Jos taulukossasi on paljon tietoja, harkitse niiden luokittelua ja jakamista sarakkeisiin.
 • Harkitse sellaisten taulukoiden yhdistämistä, joissa tiedot toistuvat, tai sellaisten taulukoiden poistamista, jotka eivät ehkä ole välttämättömiä.
 • Käytä alaviitteitä korostaaksesi minkä tahansa solun tärkeitä tietoja. Käytä aakkosellista alaviitemerkintää, jos taulukkosi sisältää numerotietoja. 
 • Mainitse viittaus, jos esittelemäsi taulukko sisältää tietoja aiemmasta tutkimuksesta, jotta vältät plagioinnin.

Tee tieteellisesti tarkkoja infografiikoita muutamassa minuutissa

Sen lisäksi, että lisäät taulukoita, joilla teet tutkimustyöstäsi tarkemman ja houkuttelevamman, harkitse infografiikan käyttöä, Mind the Graph on yksinkertainen työkalu, jolla voit luoda erinomaisia tieteellisiä infografiikoita, jotka voivat auttaa sinua vahvistamaan ja parantamaan tutkimuksesi arvovaltaa.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit