Изменението на климата все още е спорна тема. Понякога научните доказателства отстъпват пред личните мнения и полемичните разговори. Вярваме, че всяка дискусия трябва да се основава на научните данни, които вече знаем като общество. Затова в тази публикация има много връзки към научни статии, интервюта с учени и солидни данни. Ако имате някое от тези съмнения по-долу, науката работи, за да ви отговори:

01. Студено е. Глобалното затопляне не се случва.

През зимата има сняг. Този факт понякога е аргумент срещу глобалното затопляне. През 2015 г. един американски сенатор донесе снежна топка на трибуната на Сената, за да "докаже", че глобалното затопляне е лъжа.

50959594-1829-4fcc-8d0f-4fc6dbf3690f
Американски сенатор донесе снежна топка на сенатската трибуна, за да "докаже", че глобалното затопляне е лъжа.

Наистина името може да е малко объркващо, но снегът НЕ е доказателство срещу глобалното затопляне. Всъщност екстремните температури са силно доказателство, че нещата се променят. Ние губим меките температури. Има много научни данни, които показват как температурата на планетата се увеличава през годините.

За да разберем това, трябва да знаем каква е разликата между климат и време. Климатът е дългосрочна средна стойност, докато времето е това, което проверяваме, когато искаме да отидем на плаж за уикенда. Това означава, че времето се случва във времеви мащаб. През зимата продължаваме да виждаме сняг. А глобалното затопляне се случва.

 

Според Washington Postот 2000 г. насам наблюдаваме много повече нови рекорди за гореща температура отколкото студените. Всъщност през 2017 г. видяхме повече от 10 000 счупени рекорди за студени температури в метеорологични станции в Съединените щати. През същата година са счупени над 36 000 температурни рекорда.

изменение на климата НАСА
Данните за температурата показват бързо затопляне през последните няколко десетилетия, като последните данни са от 2018 г. По данни на НАСА 2016 г. е била най-топлата година от 1880 г. насам, като продължава дългосрочната тенденция на повишаване на глобалните температури. Всичките 10 най-топли години в 139-годишния рекорд са настъпили след 2005 г., като петте най-топли години са петте най-скорошни години. Кредит: Обсерватория на Земята на НАСА

A нов документ, публикуван в Nature показват, че от края на 20-ти век насам повишаването на температурата е най-бързото през последните две хилядолетия.

02. Сред учените няма консенсус относно влиянието на човека върху изменението на климата. 

Когато отрицателите казват, че няма научен консенсус за изменението на климата, много хора могат да си помислят, че има 50 на 50 за това как хората влияят на изменението на климата. Нещо като "Всяка страна има своите учени". Въпреки това 99% от учените са съгласни, че ние причиняваме глобалното затопляне, според The Guardian и НАСА. Най-малко 18 научни дружества в САЩ - от Американския геофизичен съюз до Американската медицинска асоциация - са направили официални изявления относно изменението на климата. Сред изследователите на климата вече сме отговорили на този въпрос. Ние го причиняваме. Сега трябва да преминем към следващите въпроси: възможно ли е да го спрем?

03. Това е просто още един естествен цикъл. Това се е случвало и преди. 

Да, всички гледахме "Ледена епоха". И знаем, че планетата Земя е стара душа, която е преживяла много, включително екстремни температури. Така че сегашните климатични промени биха могли да бъдат естествен процес, нали? Просто живеем по време на друг цикъл. Е, може и да е така, но това НЕ е това, което показват най-новите научни данни.

Нека проверим възможните природни причини за повишаването на температурите:

Слънцето:  Слънчевата енергия има е ходил надолу, а не нагоре, така че ако промените в слънчевата енергия определят температурата ни, би трябвало да става все по-студено, а не по-топло.

Преди ледниковия период: Някои хора твърдят, че планетата е по-топла, защото се възстановяваме от последния ледников период. Но причината за тези епохи са орбиталните цикли на Земята. И според нашия календар на циклите на планетата, Предполага се, че ще преживеем нов ледников период., а не топъл.

Вулканизъм: Вулканите произвеждат газове, които задържат топлина, така че те могат да бъдат причина за промяната на температурата, нали? Всъщност те произвеждат по-малко от 1% от CO2, който произвеждат хората. Освен това големите изригвания, когато се случват, охлаждат Земята, вместо да я затоплят. Статията в Nature, озаглавена Последната фаза на малката ледникова епоха, предизвикана от вулканични изригвания да обясни как светът е започнал да преминава от епоха на вулканично захлаждане към климат, затоплен от човешките емисии през XVIII век.

preview_88004-1024x943

Всъщност има Липсват доказателства за глобално последователни топли и студени периоди през общата прединдустриална епоха. В миналото температурните промени не са настъпвали в повече от половината от земното кълбо по едно и също време. Едва след Индустриалната революция температурата започва да се променя в световен мащаб. Документът показва как "Тази липса на пространствено-времева съгласуваност показва, че прединдустриалното въздействие не е било достатъчно, за да предизвика глобално екстремни температури в многогодишен и стогодишен период. За разлика от това установяваме, че най-топлият период през последните две хилядолетия е настъпил през II век за повече от 98% от земното кълбо. Това предоставя убедителни доказателства, че антропогенното глобално затопляне е не само безпрецедентно по отношение на абсолютните температури, но и безпрецедентно по отношение на пространствената последователност в контекста на последните 2000 години."

Трябва да съобщим тези резултати, за да могат да повлияят на обществото ни. Нека заедно подобрим комуникацията в науката?

научните илюстрации на графиката

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони