Колко често чувате по новините, че някое ново откритие се основава на "научна информация"?

Не е необходимо да сте учен, за да сте наясно с развитието на научните изследвания всеки ден. Новинарските канали постоянно публикуват тенденциите в научния свят и популяризират някои от най-значимите открития за неспециализираната аудитория.

Нерядко обаче чуваме противоречиви новини, които поставят под въпрос достоверността на науката. Не само това, някои открития са толкова трудни за вярване, че започваме да свързваме научната информация с популярни слухове.

В предаването си тази седмица Джон Оливър изтъкна последиците от невярната или непълна научна информация и как медиите играят важна роля за това:

Речта на Джон Оливър беше добре съобразена с общото усещане. В днешно време повечето хора се съмняват в информацията, на която могат да вярват, и в това доколко науката наистина заслужава доверие. Въпреки че критиката беше насочена най-вече към медиите и хората, които подхранват пазара на "научни клюки", научната комуникация е реален проблем.

Със сигурност медиите могат да играят важна роля в разпространението на научна информация. Въпреки това те не са най-способните професионалисти за това. Кои са най-подготвените професионалисти за предаване на научна информация? Ами учените!

Проблемът е, че научната общност е много затворена в собствената си аудитория - което може да звучи малко странно, ако вземем предвид, че основната цел на науката е да оказва положително въздействие върху човешкия род. Учените имат най-важната роля в предаването на научна информация. Въпреки това почти не виждаме учени, които да се опитват да достигнат до неспециалисти, целящи да информират хората за новите си открития.Инфографик63724 (2)

 

След като повечето от нас няма да имат възможност да излязат по телевизията и да разкажат за своите открития, трябва да намерим начин да разпространим добре обоснована информация и да достигнем до неспециалисти.
Самото развитие на комуникацията може да ни помогне в тази задача. Тъй като социалните медии са отговорни за огромна част от обмена на информация, учените биха могли да използват тези бързи и ефективни инструменти, за да разпространяват вярна информация за научната работа.

Много учени вече са намерили начини да го направят. От Докторски комикси към Страницата на Nature Reviews във Facebook, цялата научна информация, споделена от учените, са голяма стъпка в поддържането на науката лесна и надеждна.

научна информация

Интерактивни инструменти като изображения, илюстрации, видеоклипове, инфографики и графични резюмета, могат да ни помогнат да превърнем сложната информация в нещо, което може да се споделя; нещо, което неспециалистите могат да свържат и разберат.

Не бихме позволили на медиите да разработват нашите изследвания, нали? Тогава защо им позволяваме да разпространяват вместо нас основните ни открития?

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони