Представителите на научната общност са наясно, че може да се окаже предизвикателство да се създаде нещо визуално приятно или привлекателно за аудиторията, особено когато става въпрос за сложни теми. Ето защо визуалната естетика на всяко изследване или данни трябва да бъде взета под внимание, за да изпъкнат и да бъдат представени по най-добрия възможен начин.

Определянето на цветова палитра е изключително важно, когато се опитвате да направите изследователска работа или плакат по-естетически привлекателни. Цветовете могат да предадат много за данните; например използването на синьо и червено на топлинна карта кара аудиторията да мисли за горещо и студено или дори използването на различен цвят може да подчертае нещо важно във вашите данни.

Защо трябва да се интересувате от научна цветова палитра?

Един от най-съществените начини на комуникация е визуалният. Най-големият интерес на всеки учен е да направи числата и информацията за тях възможно най-точни и ясни, затова цветът е един от най-мощните компоненти за постигане на тази цел, защото може визуално да превърне данните в значения. 

Цветовата палитра може да бъде полезна в различни области, включително първоначалното непосредствено впечатление от подадените гласове на политически избори, картографирането на климатичните промени и дори влиянието на валежите върху земеделското плодородие. 

Ако обаче цветовете се използват неправилно, те могат да бъдат неефективни. Ето защо, когато избирате цветовата си палитра, трябва да сте изключително внимателни, за да избегнете манипулиране на данните чрез подчертаване на определени данни пред други, пренебрегване на нуждите на лица с дефицит на цветното зрение или премахване на значението при показване в черно и бяло.

Как да използваме цветовете в изследователската си работа?

Този раздел ще ви запознае с някои основни стъпки, за да научите най-добрите практики за научна цветова палитра.

Основи на цветовете

Първото нещо, което трябва да разберете, е, че цветът е възприятие, цветовете се възприемат от хората като светлинни вълни. Очите ни откриват информация и данните се предават от очите ни към мозъка, който ги обозначава като определен оттенък. Предметите отразяват светлината в различни комбинации от дължини на вълните. Мозъците ни откриват тези комбинации от дължини на вълните и ги преобразуват в явлението, известно като цвят.

Има три вида цветове: основни цветове (червено, жълто, синьо), вторични цветове (цветове, получени при смесване на основни цветове: зелено, оранжево, лилаво) и третични цветове (цветове, получени от основни и вторични цветове, като синьо-зелено или червено-виолетово). Това е известно като цветно колело.

Източник: peachpit.com

Най-добър научна цветова палитра комбинация

Цветовите комбинации с противоположни нюанси на цветното колело са едни от най-добрите избори; тези цветове могат да помогнат за разбирането на данните. Важно е да се отбележи обаче, че не трябва да се чувствате ограничени от използването само на противоположни комбинации, можете да използвате всякаква цветова комбинация, стига да е изключително контрастна, дори и да е различен нюанс на един и същи оттенък. 
Инструменти като Палитра с материали или Цветово колело на Adobe, може да ви помогне да определите с кой цвят да започнете.

Какво да избягвате

  • Твърде много различни нюанси: Типична грешка е да използвате твърде много различни цветове в изображението си. В повечето случаи хората правят това, за да постигнат реализъм. Използването на зелено и кафяво за дървета е типичен пример. Но ако правите това за всеки детайл, в крайна сметка ще получите прекалено претрупано изображение.
  • Твърде наситено: Колкото по-наситен е един цвят, толкова по-интензивен е той и привлича повече внимание, поради което е най-добре да използвате наситеността за акценти или области на концентрация, а не за цели форми, така че я използвайте с повишено внимание. Използването на твърде много цветове в дълбока наситеност може да доведе до появата на струйна или дъгова цветна карта. 
  • Няма цветови контекст: Вземете предвид контекста, в който ще се използва цветът, за да изберете правилния. Контекстът е отговорен за работата на ограничената палитра, наситеността и контролираните стойности. За да работи ефективно, всичко в изображението ви зависи от компонентите около него. Червените цветове например изглеждат по-червени в съседство с нюансите на зеленото; затова помислете внимателно, когато определяте кой нюанс на червеното да използвате.
  • С изглед към достъпността: Спорът за достъпността на дизайна се разгорещява. Въпреки това много дизайнери продължават да пренебрегват факта, че проектирането за потребители с цветна слепота или за тези, които използват очила с рецепта, е също толкова важно, колкото и проектирането за тези, които не използват такива очила.

Достъпност на цветовете

Съществуват многобройни дефекти на зрението, базирани на цветовете, които са известни като "цветна слепота". Дефицитът на цветно зрение (ДЗЗ) засяга около 8 % от мъжете и 0,5 % от жените. В резултат на това почти сигурно познавате някой със ССВ, а някой със ССВ почти сигурно се интересува от вашето научно изследване.

Една проста техника за потвърждаване, че фигурата ви е подходяща за CVD, е да я превърнете в сива скала и да проверите дали все още можете да разберете графиката толкова ефективно, колкото когато е била цветна. 

Можете също така да използвате един отличен инструмент, наречен Палитра Viz за да проверите дали цветовете ви са достъпни за хора с различни форми на цветна слепота.

Изготвяне на научно точни инфографики за минути

Вижте как инструментът Mind The Graph може да ви помогне да комбинирате цветовете, за да създадете отлична инфографика, която ще добави визуална стойност към вашето научно изследване.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони