Здравей, научен изследовател! Опитвали ли сте се някога да обясните на обикновените хора с какво си изкарвате прехраната? Колко лесно е било? Не много, а? Знаем как се чувствате.

В зависимост от настроението си и от това кой ви пита, отделяте време да обясните всичко, което правите. Резултатът е един от двата:

А) Говорите сякаш на различен и скучен научен език
Б) Звучиш като луд учен, който прави странни експерименти като по филмите

Защо се случва това? Защо хората не са запознати с научното ежедневие? Защо смятат, че то е скучно или лудо?

Комуникацията в областта на науката е едно от многото неща, които все още не сме разбрали, и това има своите последствия. Хората обикновено се отдалечават от това, което не разбират. И нека си признаем, дори учените имат проблеми да разберат нещо извън собствената си изследователска област.

Но защо трябва да се тревожим за това?Науката трябва да оказва въздействие, да променя начина на мислене, да подобрява нещо. Ако не можеш да достигнеш до достатъчно хора и да промениш нещо с работата си, какъв е смисълът изобщо да я правиш?

Ако хората не чувстват, че могат да бъдат част от науката, може би комуникацията на науката е пропускът.

Авторът на Докторски комикси, Хорхе Чам, споделя нашата гледна точка. Той ни разказва малко от нея в своята невероятна лекция за TEDx през 2012 г.

Осигуряването на достъп до науката е свързано с това тя да бъде просто и забавно.

Работата на Хорхе дава реалистична перспектива, като същевременно леко въвежда нов речник. Той използва хумор, за да представи тревогите на младите изследователи, като същевременно показва, че те са като всички останали. В резултат на това комиксите му създават връзка и приближават хората до научния живот.

Докторските комикси не са единствени в подобряване на комуникацията в областта на науката.

WTF, Еволюция?! показва напълно различен подход и работи също толкова добре.
Като се подиграва с еволюцията, Мара Грюнбаум разказва за някои странни черти и още по-странни животни. Вижте една от нейните публикации:

комуникация на науката

Със своеобразен хумор и умни шеги Мара представя смисъла на морфологията, адаптацията и биоразнообразието. Лесно, забавно и научно докрай!

Ако ви харесва нещо повече интерактивност, ще ви хареса Viz WTF. Този тумблър показва най-лошите случаи на визуализация на данни и ви позволява да дадете своя принос. Viz WTF смесва осмиването на нечия работа и научаването на това какво не трябва да се прави. Перфектно съчетание.

комуникация на науката

Опитайте тези инструменти за комуникация с науката с приятелите си и ги накарайте да променят мнението си за света на науката!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони