Здравословни за мозъка храни

Изследователите са открили, че хората, които всеки ден консумират поне половин порция богати на флавоноиди храни, като например ягоди, цитрусови плодове и чушки., изглежда, че рискът от влошаване на когнитивните способности е по-малък.

Флавоноидите, както от типа на флавоните, така и от типа на антоцианините, могат да имат най-голям противовъзпалителен ефект в проучването. В това проучване целта им е била да проверят дали хранителните флавоноиди са свързани със субективния когнитивен спад (СКЗ).

Проверете Галерия Mind the Graph илюстрации, свързани с темата на тази публикация в блога. Кликнете върху изображението по-долу!

Илюстрации на храни и плодове от галерията на Mind the Graph.

Цветна история за храната

Известните като мощни антиоксиданти флавоноиди са естествени съединения, които се съдържат в растенията.

Тези съединения се съдържат и във виното, чая и шоколада. С помощта на флавоноидите можете да защитите тялото си от ежедневните токсини.

Флавоноидите могат да бъдат разделени на различни подгрупи в зависимост от това дали бензеновият пръстен е свързан с въглеродния пръстен или колко десатуриране и окисление е претърпял въглеродният пръстен. 

Подгрупите са флавони, флавоноли, флаванони, флаваноли, катехини и антоцианини, както и халкони.

Изследователите на това проучване смятат, че флавоноидите са мощни антиоксиданти, които спомагат за забавяне на свързания със стареенето когнитивен упадък. 

Това проучване доказва, че промените в диетата могат да намалят влошаването на когнитивните способности с 20-25%.

Списък на храните за мозъка

Освен това флавоноидите бяха изследвани поотделно. Флавоните, естествено срещащи се съединения, открити в подправките и оранжевите или жълтите плодове и зеленчуци, показаха най-големи ползи за когнитивната функция, подобно на намаляване на риска от когнитивен упадък с три до четири години.

Всяка порция от 100 г пипер съдържа около 5 mg флавони. Източник на антоцианин може да се намери във боровинки, череши и къпини. Всяка 100-грамова порция боровинки съдържа около 164 mg антоцианини.

В проучването са участвали 49 493 жени и 27 842 мъже на средна възраст 48 и 51 години, когато е започнало проучването. В продължение на повече от 20 години хората отговарят на няколко въпросника за честотата на хранене. 

Всеки вид флавоноид е разделен на неговата честота, за да се изчисли приемът му. По време на изследването всеки участник два пъти оценява собствените си когнитивни способности, включително: "Бихте ли казали, че ви е трудно да си спомните скорошни събития?" и "Трудно ли ви е да си спомните кратък списък от елементи?".

Използването на OTP включва оценка на паметта на лицето на етап, когато то е загубило достатъчно памет, за да разбере, че има проблеми, но не непременно достатъчно сериозни, за да бъдат открити от скринингов тест.

Според проучването хората с най-висока 20% консумация на флавоноиди консумират приблизително 600 милиграма (mg) дневно, докато хората с най-ниска 20% консумация са около 150 mg дневно. В проучвания, коригиращи факторите, свързани с възрастта и храненето, флавоноидите са свързани с по-нисък риск от влошаване на когнитивните способности. Самооценката на когнитивното влошаване е 20% по-ниска в групата на потребителите с високо съдържание на флавоноиди, отколкото в групата на потребителите с ниско съдържание на флавоноиди.

Участниците в проучването, които са постигнали най-добри резултати, са консумирали средно по половин порция цитрусови плодове на ден, включително портокали, грейпфрути, сок от грейпфрут, круши и ябълки.. Възможно е и други фитохимикали да допринасят за този ефект, но за да се постигне дългосрочна невропротективна полза, диета, богата на флавоноиди, особено флавони и антоцианини, изглежда добра идея.

зеленчуци и плодове на дисплея снимка
Източник на изображения: Unsplash от Том Брунберг.

Възможно е да се установи защитна връзка с флавоноидите по всяко време, тъй като изследванията показват, че няма значение кога са въведени съединенията. Така че действайте и яжте и пийте всички тези цветни плодове и зеленчуци.

Можете да научите повече за това откритие, като разгледате препратките по-долу.

Yeh, Tian-Shin, et al. "Дългосрочен прием на протеини с храната и субективен когнитивен спад при мъже и жени в САЩ". The American Journal of Clinical Nutrition (2021). DOI: 10.1212/WNL.0000000000012454

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони