Когато пишете научноизследователска статия, може да е трудно да изложите тезата си, след като сте предоставили обширно количество информация. По тази причина добре организираното заключение е от съществено значение. 

Заключението на научноизследователската работа трябва да бъде кратко обобщение на същността и целите на работата; това, което представяте в научноизследователската си работа, може да придобие въздействие, ако имате силен раздел със заключение.

В тази статия за Mind The Graph ще научите как да напишем заключение за изследователски доклад по начин, който вдъхновява за действие и помага на читателите да разберат по-добре вашия научен труд. В тази статия ще ви представим определението и някои общи принципи, преди да дадем насоки стъпка по стъпка.

Какво представлява заключението на изследователската работа и защо е важно?

Заключението е мястото, където обобщавате основните точки и, ако е необходимо, правите нови предложения за изследвания. То не е просто обобщение на обсъжданите ключови моменти или повторение на вашия изследователски въпрос.

От заключението на статията се очаква читателят да разбере защо вашето изследване трябва да бъде значимо за него, след като го прочете. Заключение от един или два добре развити параграфа е подходящо за повечето изследователски статии; в няколко необичайни случая обаче може да са необходими повече параграфи, за да се подчертаят важните констатации и тяхното значение.

Точно както уводът е отговорен за създаването на първо впечатление у читателя по темата, заключението е възможност да направите окончателно впечатление, като обобщите основната информация от вашия научен труд и най-често да дадете различна гледна точка за важни последствия.

Добавянето на силно заключение към вашата изследователска работа е важно, защото то дава възможност на читателя да разбере темата на вашето изследване. Като се има предвид, че читателят вече е напълно информиран по темата, заключението също така ви дава възможност да формулирате отново ефективно и кратко изследователския проблем.

Примери за заключения за изследователска работа

След като вече сте наясно какво представлява заключението и какво е неговото значение за изследователската работа, време е да ви предоставим няколко отлични примера за добре структурирани заключения, за да можете да се запознаете с вида на заключението, което можете да използвате за вашата изследователска работа.

Аргументативна изследователска книга Заключение

Ако искате да съставите силно аргументирано заключение, към него трябва да се добавят най-убедителните аргументи от изследователската ви работа.

Освен това, ако тезата ви изразява гледната ви точка по темата, трябва да помислите дали да не я възобновите, както и да включите друга подходяща информация.

Пример: В резултат на шестото измиране, което понастоящем засяга Земята, много видове изчезват всеки ден. Съществуват поне три стратегии, които хората биха могли да приложат, за да ги предпазят от пълно изчезване през следващите петдесет години. Повече възможности за рециклиране, иновативни техники за производство на пластмаса и запазване на видовете могат да спасят човешки животи.

Заключение на аналитична изследователска книга

Първото нещо, което трябва да направите, е да повторите тезата си и да изброите основните елементи на аргументите си.

В заключението на аналитичната изследователска работа несъмнено трябва да се обърне внимание на по-широк контекст, което е основната разлика между него и другите видове заключения. Това означава, че можете да добавите някакъв смисъл към констатациите.

Пример: Илон Мъск направи революция в начина, по който шофираме, плащаме за неща и дори летим. Нововъведенията му са продиктувани единствено от желанието да опрости нещата, но те неизбежно променят хода на историята. Когато Мъск е студент, му хрумва първата идея за PayPal, който днес е сред най-разпространените методи за онлайн разплащане. Подобно е положението и с автомобилите Tesla.

Сравнителна изследователска работа Заключение

Заключението на едно сравнително есе трябва да бъде дълбоко аналитично. За да изразите ясно заключенията си, трябва да сте много задълбочени при прегледа на данните. Освен това източниците трябва да са надеждни.

Както обикновено, изисква се и перифразирана теза и няколко изречения, описващи значението на вашето проучване.

Пример: Автомобилите, задвижвани с газ, са неефективни и неефикасни в сравнение с електромобилите. Те не само отделят по-малко замърсители, но и шофьорите стигат по-бързо до целта. Освен това поддръжката на автомобилите на газ е по-скъпа. Всичко произтича от детайлите на далеч по-простите двигатели, използвани в електрическите автомобили.

Как да напишем заключение за изследователска работа

В този раздел ще научите как да напишем заключение за изследователска работа ефективно и правилно. Тези няколко лесни стъпки ще ви позволят да напишете най-убедителното заключение на вашата изследователска работа.

1. Запомнете основната тема

За да бъде ефективно, изявлението трябва да бъде написано ясно и кратко, само с едно изречение. Не забравяйте, че заключението ви трябва да е кратко и точно, като изразява само най-важните елементи.

2. Потвърдете тезата си

След това изложете отново тезата на научния труд. Това може да стане, като се върнете към първоначалната теза, която сте представили във въведението на изследването. Тезата в заключението ви трябва да бъде изразена по различен начин от този, по който е била изразена във въведението. Този раздел също може да бъде написан ефективно в едно изречение.

3. Обобщаване на важните моменти в резюме

Време е да съставите списък на важните аргументи във вашия научен труд. Тази фаза може да бъде опростена, като прочетете изследването си и наблегнете само на основните идеи и доказателства.

Не забравяйте, че заключението не трябва да съдържа нова информация. Съсредоточете се само върху понятията, които сте разгледали в основната част на работата си като резултат. А също така имайте предвид, че това кратко обобщение напомня на читателите ви за важността на темата, която изследвате.

4. Подчертайте значението на

На този етап можете наистина да кажете няколко думи за това колко значими са вашите аргументи. Едно кратко, но въздействащо изречение може успешно да постигне целта си. Можете също така да се опитате да разгледате това обстоятелство от по-широка перспектива.

Дайте пример за това как вашите открития са повлияли на определена област. Би било полезно, ако положите усилия да отговорите на въпроса "И какво от това?", ако има някаква неяснота.

5. Завършете аргументацията си

Когато завършвате заключението си, помислете дали да не поставите въпрос или призив за действие, който да насърчи читателите да обмислят още повече вашата гледна точка. Това изречение може да отговори и на всички въпроси, които не са били разгледани в основните параграфи на статията.

Освен това, ако в основния текст има нерешен въпрос, това е чудесна възможност за коментар.

Често срещани грешки, които трябва да избягвате

След като научихте основите на силното заключение на изследователската работа, е време да научите кои са най-често срещаните грешки, които трябва да избягвате.

  • Слабо заключение: Ако краят ви е слаб, читателите ще се почувстват неудовлетворени и разочаровани. Писането на двусмислени заключителни реплики за есета също понижава качеството на работата и способността на аргументите ви да подкрепят основната ви тема.
  • Рязко заключение: Изследването ви трябва да е израз на цялото ви писане, а не само на част от него. Затова се уверете, че мислите ви са изложени изцяло.
  • Добавяне на нова информация: В заключението трябва да се обобщи само вашето изследване. Тъй като заключението не може да съдържа допълнителна информация, уверете се, че предлагате всички свои заключения и подкрепящи доказателства в основните параграфи.
  • Отсъствие на фокус: Заключението трябва да бъде кратко и добре фокусирано. Избягвайте да завършвате изследването с безсмислени или излишни подробности.
  • Абсурдна дължина: Изследванията трябва да бъдат с подходяща дължина - нито прекалено дълги, нито прекалено къси. Ако напишете повече, отколкото е необходимо, може да пропуснете целта, която е да преразгледате аргументацията на статията в прав текст. Освен това, ако пишете твърде малко, читателите ви ще си помислят, че сте небрежни. Тя трябва да бъде написана поне в един или два цели параграфа.

Комуникирайте науката визуално със силата на инфографиките

Научете повече за инструмента Mind the Graph - инструмент за подпомагане на научната общност в по-доброто комуникиране на идеи и данни с помощта на невероятни визуални инфографики и научни фигури.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони