Писането на научна статия е достатъчно трудно, нали? Е, нищо не е толкова лошо, че да не може да се влоши. За повечето хора една от най-трудните части е как да представят научните данни. Поради тази причина решихме да ви подадем ръка и да ви помогнем с избора на вида диаграма, която трябва да използвате!

Първо, съществуват основно четири вида представяне на данни: Сравнение, Разпределение, Връзка и Състав. Всеки от тях има набор от диаграми, специфични за типа данни, с които разполагате. Ако се двоумите какво да използвате, първо си задайте въпроса "Какво е естеството на моите данни?". Едва след като отговорите на този въпрос, ще сте готови да изберете подходящата диаграма.

Вече знаете какъв тип данни имате? Страхотно! Готови сте да откриете най-добрата диаграма за вашето изследване!

Сравнителна таблица

Каква диаграма трябва да използвам?

Диаграма на разпределението и връзките

Каква диаграма трябва да използвам?

Диаграма на състава

Каква диаграма трябва да използвам?

В днешно време се сблъскваме с огромно количество налична информация. Това количество е огромно и ни пречи да се информираме постоянно. Поради тази причина е изключително важно да общуваме добре. Това означава да се разбирате лесно. Това е особено важно в научния свят, тъй като доброто общуване може да определи дали вашите изследвания ще бъдат забелязани, или не.

Ако на читателите им е трудно да разберат какво искате да кажете, това означава, че комуникацията ви е неуспешна. Правилната таблица може да ви помогне да направите комуникацията си ефективна.

Научната статия изисква много енергия и време. Винаги е добре да помислите за инструментите, които използвате за нейното създаване и представяне. Ако се нуждаете от помощ и за други части на вашето изследване, прочетете нашата публикация "8 съвета за подобряване на научните изследвания" .

Чувствате се готови да напишете най-добрата научна статия в живота си?

Каква диаграма трябва да използвам?

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони