Изминаха почти 20 години, откакто изследователите откриха опасността от микропластмасата - повечето проучвания са насочени към морските организми. 

Всеки пластмасов фрагмент с дължина под 5 милиметра се нарича микропластмаса.

В началото на изследванията на микропластмасата изследователите работеха предимно върху микрогранули и първични пластмасови гранули, които не можеха да бъдат оформени в продукти, включително парчета от големи отпадъци или счупени бутилки, които бавно се разваляха.

Проверете Галерия Mind the Graph илюстрации, свързани с темата на тази публикация в блога. Кликнете върху изображението по-долу!

Mind the Graph галерия с илюстрации за пластмаси и микропластмаси

Тези замърсители се отмиват от реките и замърсяват океаните. Океанографите изчисляват, че повърхностните води на Земята съдържат между 15 и 51 трилиона пластмасови частици.

Няколкостотин проучвания разкриват наличието на микропластмаса във водните организми. Освен това оттогава насам са идентифицирани множество източници на микропластмаса, като например пластмасови частици, пренасяни от превозни средства по пътищата, и синтетични влакна, изпускани от дрехите. 

Освен това хората поглъщат или вдишват пластмаса от неидентифицирани източници, тъй като отломките се носят между морето и сушата. Важно е също така да се определи дали малките парчета пластмаса имат някакво отрицателно въздействие върху хората или животните. 

С измерването на излагането на замърсяване регулаторите на околната среда правят първата стъпка към количественото определяне на рисковете за здравето. В светлината на повишаването на концентрацията на микропластмаса и други нарушения, които могат да бъдат причинени от консумацията на морски дарове, това е повод за сериозна загриженост и ново развитие на случаите на проблеми с дишането.

Как точно вредят микропластмасите?

Причините и последиците от тези пластмасови частици са предмет на редица изследвания. В зависимост от техния размер или способността им да проникват в тъканите или клетките, те могат да предизвикат дразнене само с присъствието си.

Нанопластмасите, най-малките частици с диаметър, по-голям от един микрометър, са най-голямата грижа за изследователите. Ако химическата токсичност на микропластмасите води до някакви отрицателни ефекти, те обикновено са с по-голям размер.

Много добавки, използвани при производството на пластмаси, представляват риск за здравето, тъй като оказват отрицателно въздействие върху ендокринната система. Въпреки това има много фактори, които се проучват, за да се разбере как се поглъща микропластмасата и колко време е необходимо, за да се проявят ефектите ѝ върху организма.

Проучванията конкретно върху хора са ограничени и тези изследвания бяха поставени на фокус, въпреки че единствените налични проучвания използват лабораторни експерименти, при които клетки и човешки тъкани се излагат на микропластмаса, или проучвания върху животни с участието на гризачи.

Щетите от микропластмасата върху морската среда

човек със сини ръкавици, който държи прозрачна пластмасова бутилка
Източник на изображения: Unsplash от Брайън Юрасиц

Ако става дума за морски организми, най-очевидният начин, по който пластмасата може да им навреди, е, че те поглъщат малки пластмасови частици, които не осигуряват много храна, за да оцелеят. В своето изследване Линч, която ръководи Център за изследване на морските отломки в Хавайски тихоокеански университет в Хонолулу, изследва пластмаси и други химикали в червата на морски костенурки, намерени мъртви по плажовете.

Нейният екип е извършил серия от анализи на девет излюпени през 2020 г. бебета на възраст под три седмици. Въпреки че е било дълго само 9 сантиметра, в стомашно-чревния тракт на едно от излюпените малки имало 42 парчета пластмаса. По-голямата част от тях са били микропластмаси.

Въпреки че не се смята, че микропластмасите са основната причина за смърт, те продължават да бъдат изключително важен проблем. Освен това много водещи учени са направили различни открития, свързани с микропластмасата и морските организми.

Като алтернатива на сферите учените вече използват влакна или фрагменти от пластмаса, които са по-реалистични за условията на околната среда. Много от тестовете за изпитване са покрити с химикали, които са подобни на биофилми, което увеличава вероятността животните да ги изядат. По този начин се наблюдава положителна промяна в признаването на вредността на микропластмасата.

Понастоящем изследователите смятат, че микропластмасите и нанопластмасите не се срещат в достатъчна концентрация, за да повлияят на човешкото здраве. Въпреки това се очаква техният брой да нарасне.

Ако преминем към устойчив начин на живот и намалим изхвърлянето на токсични отпадъци в морето, все още можем да контролираме този проблем.

Подробно описание на статията можете да намерите в DOI, посочен по-долу.

Lim, X. (2021). Микропластмасите са навсякъде - но вредни ли са? https://doi.org/10.1038/d41586-021-01143-3

Разгледайте галерията на Mind the Graph за илюстрации, свързани с пластмасите и морето.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони