Май е месецът за повишаване на осведомеността за целиакията - дата, на която се обръща внимание на целиакията. Изследователи от цял свят изучават целиакията всеки ден, търсейки по-добро качество на живот за своите пациенти. И вече е открито много.

Ето защо, наред с изследванията и солидните данни, важна е и добрата комуникация между учените, медиите и хората. Фалшивите новини, грешната или непълната информация могат да влошат много живота на хората, които имат заболяването или са във фаза на диагностика. Вярваме, че добрата комуникация в областта на науката е много важна за напредъка на научното познание и за благосъстоянието на населението като цяло.  

Един от начините за подобряване на комуникацията в областта на науката е използването на визуални ресурси, като инфографики, видеоклипове или графични резюмета. Можете да покажете данните си по сбит и красив начин.

Екипът ни направи инфографика, за да покаже информация за цьолиакията въз основа на научни изследвания.

 Преди всичко, какво представлява целиакията?

Това е автоимунно заболяване, което причинява увреждане на тънките черва вследствие на консумацията на глутен. Съществува генетичен фактор и някои хора са генетично предразположени да имат целиакия.

Около 95% от хората с цьолиакия имат или вариант на алела HLA-DQ2, или (по-рядко) алела HLA-DQ8. Около 20-30% от хората без целиакия обаче също са наследили някой от тези алели. Данните сочат, че за развитието на целиакия са необходими допълнителни фактори, т.е. предразполагащият рисков HLA алел е необходим, но не е достатъчен за развитието на болестта.

Когато хората с това заболяване ядат глутен (протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта и ечемика), се наблюдава имунен отговор чрез реакция към глиадини и глутенини (глутенови протеини), които атакуват клетките на тънките черва. Тези атаки водят до увреждане на власинките, които подпомагат усвояването на хранителните вещества. Увредените власинки се скъсяват и в крайна сметка се сплескват, така че хранителните вещества не могат да се абсорбират правилно в организма.

 

Какво трябва да се промени, ако имате цьолиакия?

Няма лечение за целиакия. Ето защо най-често срещаното лечение е доживотно спазване на строга безглутенова диета, която помага за овладяване на симптомите и насърчава чревното оздравяване.

целиакия

Защо ни е нужен месец за повишаване на осведомеността за целиакия?

Смята се, че целиакията засяга 1 на 100 души по света.

Има милиони хора, които не са диагностицирани. Много от нейните признаци и симптоми са неспецифични, което означава, че могат да се проявят при много разстройства.

Средно диагнозата се поставя едва след 6 до 10 години от началото на симптомите. Това е проблем поради риска от дългосрочни здравословни усложнения.

Някои хора имат тиха целиакия, при която нямат симптоми на заболяването. Въпреки това хората с тиха целиакия имат имунни протеини в кръвта си (антитела), които са често срещани при това заболяване. Те също така имат възпалителни увреждания на тънките черва, които могат да бъдат открити с биопсия.

Ако се опасявате, че имате цьолиакия, отидете при лекаря си. Само лекар може да постави правилна диагноза.

 

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони