Biti znanstvenik ni lahka naloga. Avtonomija lastnega dela je povezana z velikim pritiskom, da je treba pokazati rezultate. Biti moramo organizirani, posodobljeni in vzdržljivi. V nasprotnem primeru lahko nepomemben rezultat spodnese še tako optimistične znanstvenike. Vse to zato, ker je znanost nekaj negotovega, kar zahteva veliko energije in časa.

Biti znanstvenik na področju življenja je lahko izziv tudi iz številnih drugih razlogov. Kako pogosto se na primer pogovarjamo o temah, ki jih razumejo (ali se vanje vživijo) le drugi znanstveniki s področja znanosti o življenju?

Globoko vdihnimo in analizirajmo, kolikokrat se pogovarjamo o stvareh, kot so:

  • Gojenje glivic in bakterij
  • evtanazija ali seciranje malih živali
  • pogovori o parazitih, boleznih in prenašalcih (zlasti med obroki).

Življenjski znanstvenik se bori

Vsakodnevno življenje znanstvenika, ki se ukvarja z življenjem, vključuje številne neprijetne situacije. Toda ali se zares zavedamo nenavadnosti teh tem? Nekatere situacije so za nas tako običajne, da izgubimo občutljivost do njih. Težava je v tem, da s svojimi raziskavami nagovarjamo širšo javnost, zato je pomembno, na kakšen način jih posredujemo.

Naša naloga kot znanstvenikov je torej posredovati pomembne informacije, kajne? Toda kako to storiti, ne da bi prestopili mejo, ki je za druge neprijetna?

V zadnjih nekaj letih se znanost veliko bolj zaveda svojega vpliva. Znanstveniki so se namesto uporabe motečih slik odločili za nov pristop. Pristop, ki zmanjšuje vrzel med običajnimi ljudmi in znanstveno skupnostjo.

Si predstavljate, da bi takšne slike uporabljali v svojih dokumentih ali predstavitvah?

znanstvenik na področju znanosti o življenju

Namesto tega se je začel pojavljati veliko mehkejši pristop. Vse to je spremenilo pristransko podobo, ki jo imajo ljudje običajno o znanstveniku in znanosti kot taki.

znanstvenik na področju znanosti o življenju

Zaradi tega gibanja senzibilizacije v znanstvenem komuniciranju so raziskovalci prenehali uporabljati resnične slike svojih poskusov. Zato znanstveniki, ki se ukvarjajo z življenjem, preprečujejo, da bi bili ljudje šokirani in užaljeni zaradi njihovih raziskav.

Kljub temu se je pojavila nova vrzel: če ne uporabljamo več pravih slik, kako vizualno predstaviti svoje delo?

Kot znanstvenik ste verjetno poskušali uporabiti orodja, kot sta Power Point ali Paintdash, da bi izpolnili svoje želje po znanstvenih ilustracijah. Kakšna je bila ta izkušnja? Verjetno zelo neprijetna.znanstvenik na področju znanosti o življenjuSodobna znanost zahteva prijazne in funkcionalne ilustracije. Ta kombinacija zagotavlja dobre povratne informacije o tem, kako je raziskava predstavljena, preprosto zato, ker je lepa na pogled in enostavna za razumevanje. Vendar pa takšne ilustracije ni lahko najti. Znanstvene ilustracije postajajo vse bolj trendovske. Če niste znanstveni ilustrator, lahko poiščete orodja ali strokovnjake, ki vam lahko pomagajo pri posredovanju vaših ugotovitev.

Mind the Graph je opazil to vrzel. Tako smo ustvarili lastno znanstveno knjižnico, ki je na voljo vsakomur. Želimo se razširiti in vključiti vsa znanstvena področja, pri čemer si vedno prizadevamo za izboljšanje znanstvene komunikacije.

znanstvenik na področju znanosti o življenju

Prihodnost znanosti je v tem, da več pokažemo kot povemo, in v tem, da pustimo delo govori samo zase. Vendar je to mogoče le, če ljudi privlači to, kar vidijo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge