V zadnjih nekaj letih je zanimanje za psihoaktivni čaj ayahuasca močno naraslo. Znanstvena skupnost in splošna javnost sta čaj odkrivali zaradi njegovih očitnih koristi pri psihiatričnih motnjah. 

Ayahuasca ima pri tistih, ki jo uživajo, antidepresivne in anksiolitične učinke ter učinke proti zasvojenosti.

Pijača, ki jo tradicionalno uporabljajo amazonski staroselci na severu Brazilije pri verskih obredih, je postala priljubljena in se uporablja v različnih delih sveta, tudi zunaj verskega konteksta.

Vendar pa le malo ljudi pozna zgodovino tega čaja in način njegove izdelave.

Oglejte si Galerija Mind the Graph za vse ilustracije, uporabljene v tem prispevku. Kliknite na spodnjo sliko!

Zgodovina ayahuasce se je začela pisati, ko je leta 1851 angleški botanik raziskovalec Richard Spruce je pisal o uporabi iste mešanice rastlin pri različnih plemenih v Južni Ameriki, ki je postala znana kot ayahuasca.

Kljub temu mojstri tega napitka trdijo, da so ayahuasco uporabljali že dolgo pred letom 1851, in sicer 2.000 let pred našim štetjem.

Andski staroselci, ki živijo v različnih državah Južne Amerike, kot so Peru, Bolivija, Argentina in Čile. Govorci kečuanščine pojasnjujejo, da ime ayahuasca pomeni duh, prednik (aya-) in trta (-huasca). Z drugimi besedami, trta duhov.

Poleg tega so samo v Južni Ameriki ugotovili, da 72 domorodnih plemen uporablja ayahuasco v različnih kulturnih okoljih.

V vsakem kontekstu ima čaj drugačno ime, na primer: yapé, caapi, natema, pindé, kahi, mihi, dápa, bejuco de oro, trta zlata in trta duše.

Čaj je narejen iz dveh avtohtonih amazonskih rastlin. Lubje in stebla Banisteriopsis caapi vrste in Psychotria viridis listi.

Organski material se dolgo razkuha, da se iz njega izločijo vse želene snovi. Iz  B. caapi iz lubja in stebel pridobivajo tri pomembne alkaloide, imenovane harmine, harmalinein tetrahidroharmina. Ta kemična snov vsebuje triciklično strukturo, znano kot β-karbolinski alkaloidi.

Medtem je iz P. viridis listov, se pridobi znani psihoaktivni alkaloid, znan kot DMT, kratko ime za N,N-dimetiltriptamin. Vse te alkaloidne snovi so odgovorne za učinke ayahuasce.

V religiji in avtohtonih kulturah ima ayahuasca pomen čarobnega opojnega čaja božanskega izvora.

Njegovo uživanje je opisano kot začasna ločitev duše od telesa in vrnitev s svetim znanjem. Poleg tega je namenjen zdravljenju telesa, duše in uma.

Je tudi simbol verske predanosti pri verskih obredih.

Čeprav je psihoaktivna snov ayahuasca, DMT, od leta 1971 do danes globalno prepovedana z Mednarodno konvencijo o psihotropnih snoveh, brazilska vlada od leta 1989 dovoljuje uporabo in uživanje tega napitka le v verskem kontekstu in obrednih praksah. 

To je morda vplivalo na to, da se je ta praksa razširila in razširila na več različnih krajev po svetu. Na primer, šele sredi tridesetih let 20. stoletja so se verske skupine, kot je Santo Daime, razvile kot neodvisna verska identiteta, ki je vključevala čaj. 

Zaradi boljše kakovosti življenja psihiatričnih bolnikov z depresijo, anksioznostjo in težavami z odvisnostjo po pitju tega napitka so raziskovalci izvajali študije, v katerih so si ayahuasco podrobno ogledali.

Da bi ugotovili, ali je čaj varen za redno pitje, so raziskovalci izvedli študije o sestavi ayahuasce in koncentraciji snovi.

Poleg tega so raziskovalci poudarili, da se lahko pripravki na rastlinski osnovi razlikujejo glede na kraje in kulture. To lahko vpliva na njegovo sestavo, videz, okus in celo učinke. Zato je težko ugotoviti, ali je vsak pripravek ayahuasce varen.

A študija, objavljena leta 2020, je opravila kvantitativno in kvalitativno analizo makro- in mikrokomponent v 19 vzorcih ayahuasce, ki so jih uporabljale verske skupine v Braziliji.

V raziskavi so ugotavljali koncentracije mikro- in makroanorganskih elementov v teh vzorcih, da bi ugotovili, ali je uživanje te pijače resnično varno, če jo uživamo redno ali naenkrat.

Analizirani vzorci so vsebovali kalcij, magnezij, kalij, fosfor, mangan, cink, aluminij in železo. Vse koncentracije so bile znotraj priporočenih mejnih vrednosti na dan. V študiji je bil čaj označen kot varen za prehrano ljudi.

 Infografika ayahuasca, narejena v Mind the Graph

Še en študija, objavljena v reviji Journal of Psychoactive Drugs leta 2020, je bil tudi cilj analizirati in primerjati snovi, ki jih vsebujejo vzorci ayahuasce z različnih lokacij.

Snovi DMT, tetrahidroharmin in harmin so bile v vzorcih prisotne v različnih koncentracijah. V splošnem so si sledile po vrstnem redu koncentracij: Harmina in tetrahidroharmina so bile koncentracije večje od DMT, DMT pa je bil večji od Harmina. Koncentracije harmina in tetrahidroharmina so bile približno 1318 mg/L oziroma 995 mg/L. Koncentracija DMT in harmalina je bila 764 mg/L oziroma 85 mg/L. 

Znanstveniki so še vedno na začetku poti k boljšemu razumevanju tega čaja na rastlinski osnovi, imenovanega ayahuasca. Čeprav se ta napitek uporablja že toliko let, šele zdaj študije kažejo varnost tega napitka.

Uživanje ayahuasce ne povzroča psiholoških, nevropsiholoških, psihiatričnih ali fizičnih patologij in velja za dokaj varno uživanje.

Razen tega razprave in zanimivi podatki o molekuli DMT silijo znanstvenike, da se posvečajo neposredno samo tej molekuli, vendar je to tema za drug prispevek. 

Reference

GROB, C. et al. Human Psychopharmacology of Hoasca, A Plant Hallucinogen Used in Ritual Context in Brazil. Časopis za živčne in duševne bolezni, v. 184, str. 86-94, 1 mar. 1996

GUIMARÃES, I. C.; TÓFOLI, L. F.; SUSSULINI, A. Določitev elementne sestave ayahuasce in ocene glede varnosti za potrošnike. Raziskave bioloških elementov v sledovih, v. 199, št. 3, str. 1179-1184, 1 mar. 2021. 

SARRIS, J. et al. Uporaba ayahuasce in poročani učinki na simptome depresije in anksioznosti: Mednarodna presečna študija 11 912 potrošnikov. Journal of Affective Disorders Poročila, v. 4, str. 100098, 1 abr. 2021. 

SHANON, B. Os conteúdos das visões da ayahuasca. Mana, v. 9, št. 2, str. 109-152, izid. 2003. 

Če ste vedeli, lahko v platformi Mind the Graph poleg infografik, grafičnih izvlečkov in predstavitev ustvarjate tudi grafe. Da, da, prav ste prebrali!

Preberite, kako lahko svojemu delu dodate grafikon v videoposnetku, ki ga je pripravil kliknite tukaj. Nato začnite svoj projekt znanstvenega oblikovanja s klikom na tukaj!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge