Kot smo omenili v prva objava te serije o koronavirusu, se število znanstvenih objav na tem področju strmo povečuje.

Beseda "koronavirus" je priljubljen iskalni izraz v znanstveni literaturi, po podatkih specializiranih iskalnikov, kot je npr. PubMed Nacionalne medicinske knjižnice Združenih držav Amerike.

Spodnja slika je iz študije časopisa The Economist, vendar sem preveril vir in je že zastarela. Do danes (24. marca) smo našteli natanko 1373 omemb besede "coronavirus" v PubMed sistem. To je precej veliko informacij.

Izraz je postal "seksi" v znanstveni literaturi zaradi izbruha hudega akutnega respiratornega sindroma (SARS) v začetku leta 2000. V povprečju je bilo letno objavljenih približno 500 člankov o koronavirusih, kar je povprečno ~1,3 članka na dan. Ta raziskovalni trend je nekako minil, zanimanje znanstvene skupnosti pa je "rešil" bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS) leta 2012 (povprečno 2,2 članka/dan). V tem desetletju je povprečno število objavljenih člankov o "koronavirusih" preseglo 800 na leto.

Letos se je zaradi nedavnega izbruha koronavirusa Covid-19 zanimanje znanstvene skupnosti ponovno povečalo, število objav pa je skokovito naraslo. Pri današnjem iskanju v PubMedu sem našel 1373 rezultatov. Če je to točno, potem govorimo o približno 16 objavljenih člankih na dan v letu 2020.

1373 člankov o koronavirusu samo v letošnjem letu. To je precej veliko, kdo lahko prebere vse te informacije?

2020 znanstveni zapisi o objavah o koronavirusih
2020 znanstveni zapis o objavah o koronavirusih: več dnevnih objav, kot jih je smiselno prebrati. To je noro, tudi če ste doktor znanosti na tem področju.

Noben predsednik ne more nastopiti pred javnostjo, ne da bi mu med tem pandemijem nekdo, ki dejansko ve, kaj govori, pazil na ramena.

Slika je zamegljena, vendar na levi strani vidite Dr. Deborah Brix, zelo ugledno medicinsko strokovnjakinjo z več kot tremi desetletji izkušenj na področju HIV/AIDS. V času administracije predsednika Baracka Obame je bila imenovana za globalno koordinatorko Združenih držav za aids, odgovorno za program PEPFAR, in je še vedno vodilna osebnost na področju infektologije/virologije. Zagotovo je pomemben glas v tem težkem obdobju.

Predsednik lahko sliši ali ne sliši ali ne upošteva glasu, to je res... vendar se mora pokazati kot nekdo, ki se vsaj posvetuje s strokovnjaki.

Kako ti ljudje prebavijo toliko informacij in ostanejo na tekočem? Verjamemo v moč infografike pri posredovanju zapletenih znanstvenih informacij.

Odkrijte, kaj je Mind the Graph - izdelovalec infografik za znanstvenike in akademike

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge