Așa cum am menționat pe prima postare din această serie despre coronavirus, ritmul publicațiilor științifice în acest domeniu este în creștere galopantă.

Cuvântul "coronavirus" este un termen de căutare popular în literatura științifică, potrivit motoarelor de căutare specializate, cum ar fi PubMed a Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite ale Americii.

Imaginea de mai jos este preluată dintr-un studiu din The Economist, dar am verificat sursa și este deja depășită. Până astăzi (24 martie) am numărat exact 1373 de mențiuni la cuvântul "coronavirus" în PubMed sistem. Sunt destul de multe informații.

Termenul a devenit "sexy" în literatura științifică din cauza epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS) de la începutul anilor 2000. În medie, au fost publicate aproximativ 500 de lucrări pe an despre coronavirusuri, adică o medie de ~1,3 lucrări/zi. Această tendință de cercetare a cam trecut, iar interesul comunității științifice a fost "salvat" de Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în anul 2012 (medie de 2,2 lucrări/zi). Numărul mediu de lucrări publicate despre "coronavirus" a depășit 800 pe an în acest deceniu.

În acest an, odată cu recenta epidemie de coronavirus Covid-19, interesul comunității științifice a crescut din nou, iar numărul publicațiilor a crescut vertiginos. Am numărat 1373 de rezultate pentru o căutare efectuată astăzi în PubMed. Dacă acest număr este corect, vorbim de aproximativ 16 lucrări publicate pe zi în anul 2020.

1373 de lucrări despre coronavirus doar în acest an. Asta înseamnă destul de mult, cine poate citi toate aceste informații?

Dosarul științific 2020 al publicațiilor privind coronavirusul
Dosarul științific 2020 al publicațiilor despre coronavirus: mai multe publicații zilnice decât este rezonabil pentru o persoană să citească. Este o nebunie, chiar dacă ești doctor în domeniu.

Niciun președinte nu se poate prezenta în fața publicului fără ca cineva care știe ce spune să se uite peste umerii lui în timpul acestei pandemii.

Imaginea este neclară, dar în partea stângă o vedeți pe Dr. Deborah Brix, un expert medical foarte respectat, cu o experiență de peste 3 decenii în domeniul HIV/SIDA. Ea a fost numită coordonator global SIDA al Statelor Unite ale Americii, responsabilă de PEPFAR, în timpul administrației președintelui Barack Obama și continuă să fie o figură de prim rang în domeniul infectologiei/virologiei. Cu siguranță, o voce importantă în această perioadă dificilă.

Președintele poate să audă sau să nu audă sau să nu ia în considerare vocea, asta e adevărat... dar trebuie să se prezinte ca cineva care măcar se sfătuiește cu experții.

Cum reușesc acești oameni să asimileze atâtea informații și să rămână la curent? Credem în puterea infografiilor de a comunica informații științifice complexe.

Descoperiți ce este Mind the Graph - creatorul de infografice pentru oamenii de știință și cadrele universitare

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane