Zoals we vermeldden op de het allereerste bericht van deze serie over het coronavirushet ritme van wetenschappelijke publicaties op dit gebied schiet omhoog.

Het woord "coronavirus" is een populaire zoekterm in de wetenschappelijke literatuur, volgens gespecialiseerde zoekmachines zoals PubMed van de United States National Library of Medicine.

De afbeelding hieronder komt uit een studie van The Economist, maar ik heb de bron gecontroleerd en die is al achterhaald. Vanaf vandaag (24 maart) telden we precies 1373 vermeldingen van het woord "coronavirus" in de PubMed systeem. Het is nogal wat informatie.

De term werd "sexy" in de wetenschappelijke literatuur door de uitbraak van het Severe Acute Respiratoy Syndrome (SARS) in het begin van de jaren 2000. Gemiddeld werden er ongeveer 500 artikelen per jaar over coronavirussen gepubliceerd, een gemiddelde van ~1,3 artikelen per dag. Deze onderzoekstrend ging voorbij en de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap werd "gered" door het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) in 2012 (gemiddeld 2,2 artikelen per dag). Het gemiddelde aantal gepubliceerde artikelen over "coronavirus" overschreed de 800 per jaar in dit decennium.

Dit jaar, met de recente uitbraak van het coronavirus Covid-19, is de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap weer toegenomen, en het aantal publicaties schiet omhoog. Ik telde 1373 resultaten voor een zoekactie vandaag in PubMed. Als dat klopt, hebben we het over ongeveer 16 publicaties per dag in het jaar 2020.

1373 artikelen over het coronavirus alleen al dit jaar. Dat is nogal wat, wie kan al die informatie lezen?

2020 wetenschappelijk overzicht van publicaties over coronavirus
2020 wetenschappelijk record van coronavirus publicaties: meer dagelijkse publicaties dan wat een mens redelijkerwijs kan lezen. Het is krankzinnig, zelfs als je een doctoraat op dit gebied bent.

Geen president kan naar het publiek gaan zonder iemand die echt weet wat hij zegt om over zijn schouders mee te kijken tijdens deze pandemie.

De foto is wazig, maar aan de linkerkant zie je Dr. Deborah Brix, een zeer gerespecteerd medisch expert met meer dan 3 decennia ervaring, gespecialiseerd in HIV/AIDS. Zij werd benoemd tot wereldwijde aidscoördinator van de Verenigde Staten, belast met PEPFAR onder de regering van president Barack Obama, en blijft een leidende figuur op het gebied van infectologie/virologie. Zeker een belangrijke stem in deze moeilijke periode.

De president kan de stem wel of niet horen of in overweging nemen, dat is waar... maar hij moet zich voordoen als iemand die tenminste advies krijgt van de deskundigen.

Hoe verteren deze mensen zoveel informatie en blijven ze op de hoogte? Wij geloven in de kracht van infographics om complexe wetenschappelijke informatie over te brengen.

Ontdek wat Mind the Graph is - de infografiemaker voor wetenschappers en academici

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen