Parantezele sunt unul dintre cele 14 semne de punctuație folosite în limba engleză și sunt dificil de stăpânit, deoarece [brackets], {braces} și (parenthesis) par similare. De cele mai multe ori, paranteza și parantezele sunt utilizate în mod greșit în mod interschimbabil, dar acest lucru creează o eroare de punctuație și denaturează calitatea scrierii dumneavoastră. 

Paranteze între ghilimele sunt folosite pentru a simplifica și explica lucrurile, făcând ca informațiile să fie clare pentru cititori. De obicei, aceste cuvinte nu fac parte din citat. Să analizăm cum și unde să folosim parantezele, împreună cu cunoașterea diferenței de bază dintre paranteze și paranteze.

"(Clarifică-ți activitatea cu Mind the Graph)"

Înainte de a afla mai multe despre parantezele între ghilimele, acordați un moment pentru a cunoaște funcțiile de editare a textului din Mind the Graph. În ciuda faptului că este recunoscut ca un instrument de infografic, Mind the Graph este excelent și pentru a vă edita textele. Mergeți la spațiul de lucru și vedeți cu ochii voștri!

Cum să folosiți corect parantezele în citate

Clarificare: Paranteze între ghilimele 

Acestea sunt folosite pentru a clarifica sensul cuvintelor folosite într-un citat.

Exemplu - Acesta [ochelarii de lumină albastră] blochează lumina albastră de pe ecran, vă protejează ochii și vă ajută să lucrați fără teamă.

Aici, cuvintele "ochelari Bluelight" clarifică sensul pronumelui "It".

Explicație: Paranteze între ghilimele 

Acestea sunt folosite pentru a explica anumite termeni utilizați în citat.

Exemplu - Grădinăritul la domiciliu [grădinăritul pe terasă, pe balcon sau în curte] vă menține în formă fizică și are mai multe beneficii pentru sănătate. 

În acest caz, cuvintele din paranteză "grădinărit pe terasă, grădinărit pe balcon sau grădinărit în curte" sunt folosite pentru a explica segmentele care se încadrează în termenul "grădinărit la domiciliu", astfel încât propoziția să fie explicată clar.

Accentuare

Parantezele sunt folosite pentru a pune accentul pe anumite cuvinte, prin folosirea de expresii italice sau bold.

Exemplu - "Bolile legate de stilul de viață au în comun factori de risc similari cu expunerea prelungită la trei comportamente modificabile ale stilului de viață - fumatul, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică [Accentuarea adăugată]."

Aici, cuvintele "fumat, alimentație nesănătoasă și inactivitate fizică" sunt folosite pentru a pune accentul în citat și a arăta importanța acestor cuvinte.

Traducere

Atunci când un citat include cuvinte într-o altă limbă, puteți folosi paranteze pentru a explica sensul cuvintelor.

Exemplu- Marc a salutat-o pe Marie spunându-i: "Bonjour Marie, Enchante. [Bună Marie, încântată de cunoștință]".

Aici, cuvintele din paranteze "Hello Marie, nice to meet you" reprezintă traducerea în engleză a versiunii franceze "Bonjour Marie, Enchante".

Indicarea erorii

Atunci când un cuvânt dintr-un citat conține o eroare, utilizați parantezele "sic". "Sic" indică faptul că autorul nu a scris greșeli, dar citatul în sine are unele erori.

Exemplu- "Industria frumuseții care generează [sic] peste $100 de miliarde de euro în venituri la nivel mondial."

Aici ar trebui folosit cuvântul "generează" în loc de "generând", dar în schimb se folosește "sic'" între paranteze, pentru a indica faptul că "generând" nu este scris greșit de către scriitor, ci este insuflat în cadrul citatului.

Capitalizarea cuvintelor

Utilizați paranteze între ghilimele atunci când modificați majusculele literelor în timp ce schimbați forma propoziției.

Exemplu - "Productivitatea alimentelor și a fibrelor a crescut datorită noilor tehnologii, mecanizării, utilizării sporite a substanțelor chimice, specializării și politicilor guvernamentale care au favorizat maximizarea producției" - (Abubakar și Attanda).

Să vedem cum putem integra paranteze pentru modificarea literelor - Potrivit lui Abubakar și Attanda, "[f]ood și fibrele productivitatea a crescut datorită noilor tehnologii, mecanizării, utilizării sporite de substanțe chimice, specializării și politicilor guvernamentale care au favorizat maximizarea producției".

Aici, cuvântul "food" este scris așa cum modifică majuscula din citatul original.

Schimbare în timp

Puteți folosi parantezele pentru a schimba timpul frazei folosite între ghilimele.

Exemplu- "Harry și Dan au lucrat cu rigurozitate la acest proiect."

Această propoziție poate fi transformată la timpul prezent - "Harry și Dan [lucrează] riguros la proiect."

Aici, cuvântul "sunt" reprezintă timpul prezent și este înlocuit cu "au fost" în acest exemplu.

Paranteze vs. Paranteze

ParantezeParanteză
Acestea sunt indicate prin paranteze pătrate [ ]Acestea sunt indicate prin paranteze rotunde ( )
Folosit pentru a explica unele cuvinte din citat, pentru a transmite claritateSe utilizează pentru a adăuga informații suplimentare la ofertă

Începeți să creați infografice și ilustrații științifice

Explorați-vă subiectele de cercetare folosind fapte și cifre și transmiteți-le în imagini ușor de utilizat sub formă de infografice. Înscrieți-vă pentru Mind the Graph pentru a descompune subiectele de cercetare complicate în forme mai simple.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane