Lucrările academice sunt influente doar dacă pot fi descoperite, iar descoperirea online se bazează aproape în întregime pe indexarea revistelor. Chiar și cele mai revoluționare lucrări academice vor fi greu de găsit dacă instrumentele de descoperire nu le indexează corect. 

Numărul de servicii de rezumare și indexare care acoperă o revistă determină notorietatea acesteia. Cele care sunt indexate sunt considerate a fi de o calitate mai bună decât revistele care nu sunt indexate. 

În această lucrare, vom discuta despre semnificația unei abordări eficiente a indexarea revistelor și modul în care revistele care aderă la criteriile esențiale pot îmbunătăți vizibilitatea și influența lucrărilor lor.

Ce este o indexare a revistei și de ce este importantă?

Indexarea este o colecție de elemente adunate pentru un anumit motiv. Indexarea revistelor (cunoscute și sub numele de indici bibliografici sau baze de date bibliografice) sunt colecții de titluri de reviste grupate pe discipline, subiecte sau tipuri de publicații.

Trimiterea lucrării dvs. la o revistă indexată îi sporește autoritate și vizibilitate. Revistele neindexate sunt frecvent considerate ca având o calitate științifică inferioară revistelor indexate. Odată cu apariția revistelor cu acces complet liber și a revistelor cu acces exclusiv online, determinarea fiabilității publicațiilor și a editorilor acestora a devenit tot mai dificilă. 

Existența unei reviste în una sau mai multe baze de date bine cunoscute indică fiabilitatea revistei și de aceea indexarea revistelor este atât de important. Revistele au la dispoziție o varietate de alternative de indexare, de la motoarele de căutare generice la bazele de date specifice unei discipline, fiecare cu propriul set de avantaje.

Standarde de bază pentru indexare

Pentru a fi incluse în orice index academic, revistele trebuie să respecte anumite cerințe cheie de publicare. Pentru a îndeplini cerințele de bază de indexare, revistele trebuie să includă următoarele elemente:

  • Numărul internațional standard de serie (ISSN) 
  • Identificatori de obiecte digitale (DOI) 
  • Un program de publicare definit  
  • Politica privind drepturile de autor
  • Metadate la nivel de articol

De aici, indexurile pot avea diferite criterii de includere, cum ar fi:

  • Domeniul de publicare: Unii indexuri acceptă doar reviste care publică în anumite domenii de studiu. MEDLINE și PubMed Central, de exemplu, indexează exclusiv reviste din domeniul științelor biomedicale și biologice. 
  • Editorial și politici: Indexurile solicită frecvent identitatea completă și afilierea editorilor de reviste, precum și informații referitoare la orientările de editare a revistei, cum ar fi o politică de evaluare colegială și o declarație de etică a publicării accesibile publicului. 
  • Publicații profesionale: Unii indici iau în considerare publicarea profesională, care include verificarea lizibilității și a calității producției. 
  • Politica de arhivare: Unii indexuri cer revistelor să demonstreze că lucrările lor sunt stocate de un serviciu de conservare digitală pe termen lung.

Care sunt tipurile de indexare a revistelor?

Luați în considerare faptul că indici diferiți vor oferi niveluri diferite de oportunități suplimentare de descoperire. Unele baze de date indexează doar titlurile, rezumatele și/sau referințele documentelor, în timp ce altele indexează textul complet. Indexurile care absorb mai multe informații despre articole și/sau textul complet vor oferi, în general, posibilități de descoperire îmbunătățite. 

Avantajele fiecărui format de index pentru reviste sunt prezentate mai jos. 

Motoare de căutare generale

Motoarele de căutare sunt ușor de accesat de către practicienii din fiecare domeniu, precum și de către publicul larg, în loc să fie îngropate în baze de date academice. 

Orice revistă, indiferent de istoricul publicării sale, de numărul de citări sau de alte condiții temporale de care ar putea avea nevoie bazele de date academice, poate fi inclusă în indexul unui motor de căutare. Motoarele de căutare sunt puncte de pornire excelente pentru indexare, deoarece pot fi adăugate imediat.

Indexurile pentru motoarele de căutare generale vor "căuta" lucrarea dvs. cu ajutorul unor programe de calculator cunoscute sub numele de "crawlere", "păianjeni" sau "roboți". Atâta timp cât nu sunt prezente etichete "no-index" pe niciuna dintre paginile site-ului revistei dumneavoastră, lucrarea dumneavoastră va putea fi parcursă de motoarele de căutare.

Motoare de căutare academică

Google Scholar și Microsoft Academic sunt cele mai bune motoare de căutare științifică. Ambele motoare de căutare științifică dispun de măsuri de control al calității și se străduiesc să garanteze că site-urile web pe care le indexează sunt surse academice.

Motoarele de căutare academice pot crește dramatic raza de acțiune a articolelor dvs. de jurnal și pot crește probabilitatea ca acestea să fie citite, partajate și menționate online. De exemplu, spre deosebire de alte baze de date, funcția de căutare a Google Scholar se concentrează pe articole individuale și nu pe reviste întregi.

Baze de date de indexare științifică generală și specifică unei discipline

De asemenea, ar trebui să încercați să vă includeți lucrările în bazele de date de indexare academică. Revistele dumneavoastră pot fi încărcate în baze de date de indexare generice care acoperă toate sau mai multe discipline, precum și în baze de date specifice unei discipline. 

Următoarele sunt câteva dintre cele mai importante baze de date academice generale de luat în considerare:

Acces deschis, factori de impact și indexare

Multe reviste au început să ofere o opțiune de acces liber ca răspuns la creșterea recentă a publicării cu acces liber. Revistele cu acces deschis oferă mai multe avantaje, inclusiv o vizibilitate sporită și o publicare mai rapidă. 

Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, odată cu această creștere apare și ambiguitatea; acum este necesar să se identifice revistele cu acces liber de încredere, iar o metodă de a face acest lucru este de a examina statutul lor de indexare. Și, în timp ce o revistă indexată poate oferi credibilitate și fiabilitate, aceasta nu garantează că revista revista va avea un factor de impact. 

The factor de impact este o formulă frecvent utilizată pentru a determina relevanța sau influența relativă a publicațiilor științifice și poate fi esențială din diverse motive, inclusiv din necesități instituționale sau de finanțare prin granturi.

Consultați aceste articole pentru a afla mai multe despre accesul deschis în comunitatea științifică și diseminarea cercetării.

Creați rezumate grafice pentru fiecare revistă fără niciun efort

Luați în considerare adăugarea unui rezumat grafic pentru a sublinia ideile esențiale ale lucrării dumneavoastră și pentru a-i spori atractivitatea, dacă doriți să o publicați. Atenție la grafic este excelent în acest sens; vă permite să generați rapid rezumate grafice și alte infografice.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane