Fiecare lucrare științifică are ca scop adăugarea de noi informații în literatura de specialitate, revizuirea observațiilor cunoscute sau găsirea de noi soluții la o problemă. 

Ca principiu general, o propunere de cercetare sau o lucrare de cercetare ar trebui să descrie în mod clar subiectul cercetării, permițând astfel cititorului să înțeleagă contextul cercetării, relevanța acesteia, caracterul adecvat al metodelor utilizate și validitatea rezultatelor. 

Este esențial să definiți și să prezentați problema care v-a inspirat cercetarea într-o manieră inteligibilă, ușor de citit și, mai presus de toate, relevantă.

Adesea, colegii sau potențialii sponsori încep prin a citi enunțul problemei. Având în vedere că cercetarea dvs. se va axa pe enunțarea problemei, este avantajos să știți cum să construiți unul. 

Exact cum ai putea să construiești unul? Înțelegerea calităților unei bune formulări de probleme este importantă, în plus față de elementele și cadrul acesteia. 

Iată un ghid care să vă ajute să scrieți o expunere amănunțită a problemei pentru lucrarea de cercetare sau propunerea dumneavoastră.

Ce este enunțarea problemei într-o lucrare de cercetare?

În enunțarea problemei, precizați problema pe care cercetarea dumneavoastră încearcă să o rezolve. Studiul dvs. va utiliza rezultate sau rezultate fiabile pentru a umple golul existent în cunoaștere. 

Un enunț eficient al problemei poate consta în doar câteva propoziții sau poate cuprinde câteva paragrafe, dar trebuie să precizeze în mod clar motivul studiului. 

Nu trebuie să extindeți prea mult enunțul problemei dumneavoastră. Aceasta ar trebui să vizeze o problemă specifică și să contribuie la fondul de cunoștințe al subiectului pentru studii ulterioare.

În cazul unei propuneri de cercetare, puteți redacta enunțul problemei ca o parte de sine stătătoare la început, însă va trebui să urmați instrucțiunile propunerii dacă aceasta are un format diferit. 

În cazul unui manuscris de cercetare care urmează să fie publicat într-o revistă de specialitate, introducerea va conține, în principal, enunțul problemei, împreună cu informații contextuale și de fond.

Relevanța enunțului problemei

Definirea unei probleme înainte de a începe un proiect de cercetare va permite identificarea clară a obiectivelor cercetării și va oferi o perspectivă asupra domeniului de aplicare a cercetării. Aceasta subliniază problema actuală, soluția pe care o propuneți și impactul potențial al soluției.

Atât cercetătorii, cât și cititorii beneficiază de pe urma unui enunț de problemă bine scris. Cercetătorii folosesc această declarație pentru a defini domeniul de aplicare și conturul proiectului lor. 

Crearea unei declarații de problemă este un instrument util pentru cercetătorii care au nevoie de finanțare pentru cercetarea lor. Aceasta îi ajută pe finanțatori să înțeleagă de ce sunteți un bun candidat pentru finanțare.

O bună enunțare a problemei trebuie să includă următoarele elemente

Cititorul află ce intenționați să faceți pentru a rezolva problema enunțată și care este raționamentul din spatele acesteia. Prin urmare, o bună enunțare a problemei trebuie să includă următoarele elemente: 

1. Care este întrebarea de cercetare?

Problema de cercetare pe care o propuneți este forța motrice din spatele studiului dumneavoastră. În lumina rezultatelor studiului dumneavoastră, determinați care este diferența care trebuie să fie acoperită. Cu alte cuvinte, trebuie să vă enunțați clar întrebarea de cercetare. S-ar putea să vă gândiți la aceste întrebări: 

  • Are sens enunțul problemei?
  • Cunoașteți problema de bază aici?
  • Cum ar schimba studiul o posibilă soluție la problema studiului?

2. Dispute și implicații

Ar trebui să descrieți stadiul actual al cercetării în următoarea secțiune a enunțării problemei. Există trei secțiuni în această parte: identifică problema, explică de ce există și identifică pe cine afectează problema. 

Apoi, în următoarea secțiune a declarației ar trebui să explicați ce efecte are problema. Întrucât această secțiune descrie modul în care problema afectează persoanele afectate de problemă, se cuantifică gravitatea problemei. 

3. Luarea în considerare a importanței studiului

În această secțiune, trebuie să explicați de ce cercetarea este valoroasă și de ce este necesară. Discutați relevanța și impactul studiului dvs. în acest domeniu. Asigurați-vă că subliniați modul în care lucrarea dvs. contribuie la literatura de specialitate, precum și modul în care va oferi valoare altora. 

Fotografie realizată de Ron McClenny pe Unsplash

Cum să scrieți o declarație de problemă eficientă

1. Identificați problema

În primul rând, trebuie să identificați problema înainte de a începe să scrieți declarația problemei. Identificarea problemei este cel mai important și crucial pas.

2. Descrieți situația optimă în declarația dvs.

În pasul următor, explicați ce ar include mediul perfect în absența problemei dumneavoastră. Ca parte a cercetării dumneavoastră pentru a îmbunătăți procesul, va trebui să descrieți ce vă așteptați ca cercetarea dumneavoastră să realizeze.

3. Prezentarea lacunelor actuale

Expunerea problemei dvs. ar trebui să includă apoi o secțiune dedicată lumii reale. Aici, ar trebui să explicați în mod clar scenariul actual. În această secțiune, descrieți cum, când și unde ați identificat problema, precum și cauza acesteia și de ce reprezintă o problemă.

4. Descrieți efectele și obiectivul problemei

Scrieți o secțiune despre impactul enunțării problemei dumneavoastră. Aici, problema este cuantificată și explicată. 

Informațiile furnizate în această secțiune pot fi utilizate pentru a identifica cifre specifice, cum ar fi durata unei boli sau impactul asupra unui anumit segment de populație. Aici trebuie incluse date valide pentru a vă susține afirmațiile. 

Pe măsură ce descrieți efectele, ar trebui, de asemenea, să detaliați obiectivele dvs. exacte, permițând fiecărui aspect al lucrării dvs. să se îmbine, astfel încât cititorul să poată lua o decizie informată cu privire la acceptarea raționamentului dvs. și dacă este convins de abordarea dvs. 

5. Schițați un plan de rezolvare a problemei

O secțiune de concluzie ar trebui să încheie declarația dumneavoastră. Scopul acestei secțiuni este de a identifica modul în care cercetarea va avansa în vederea atingerii obiectivelor și a realizării scopurilor dumneavoastră. 

Explicați soluția posibilă, precum și beneficiile acesteia pentru lume. Enunțurile de problemă sunt una dintre cele mai importante părți ale unei propuneri de cercetare, deoarece acestea îi vor ajuta pe finanțatori să înțeleagă inițiativa.

Un exemplu de enunțare a unei probleme

Acesta este un exemplu de enunț de problemă privind modul în care purtarea unei măști din materialul XYZ în timpul Covidiei poate afecta sănătatea unei persoane.

Un prim pas ar fi acela de a sublinia efectul Covid asupra sistemului imunitar și modul în care acesta afectează sănătatea.

Să presupunem că se poartă o mască și că mediul în care se află masca ar fi ideal pentru purtător. Ar trebui apoi să identificați problemele asociate cu Covid și nepurtarea unei măști, precum și dificultățile asociate cu aceasta. În acest caz, puteți vedea problemele comune ale covidului care apar atunci când nu se poartă masca.

Pe măsură ce parcurgeți această etapă, este posibil să puteți identifica o problemă și să o dezvoltați într-un mod adecvat pentru un proiect de cercetare. Se poate întâmpla să propuneți un anumit tip de material XYZ care să fie utilizat pentru producția de măști, care poate fi cel mai benefic pentru persoanele din domeniul protecției Covid.

Explicați modul în care cercetarea dvs. va putea contribui la baza de cunoștințe privind modul în care acest material va fi cel mai bun pentru măștile nu numai pentru Covid, ci și pentru alte afecțiuni respiratorii, poate BPOC. Ar trebui apoi să descrieți aplicarea practică a propunerii dumneavoastră de cercetare. Ar trebui să vă concentrați pe "de ce" din spatele problemei dumneavoastră de cercetare.

Țineți minte

Pentru a obține aprobarea consilierului dumneavoastră sau pentru a primi finanțare pentru cercetarea dumneavoastră, trebuie să definiți clar problema. 

Prin formularea unui enunț de problemă, puteți explica de ce merită să investigați subiectul și de ce ar trebui abordat. 
Scopul este de a sublinia scopul principal al cercetării dvs. și de a atrage cititorii să investească în proiectul dvs. de cercetare. Pentru mai multe informații despre cum să scrieți o propunere de cercetare bună, vizitați acest alt articolul.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane