Nu există nicio îndoială că aveți cea mai avansată idee de cercetare de până acum, susținută de o metodologie solidă și de o explicație credibilă care să-i dovedească relevanța! Există mii de idei de cercetare care ar putea schimba lumea cu multe ideologii noi.

Adevărul este că nimic din toate acestea nu ar conta fără sprijin. Asigurarea finanțării unui proiect de cercetare poate fi descurajantă, provocatoare și nesigură. Cu atât mai mult atunci când acesta nu este bine gândit, schițat și nu include toate detaliile.

O soluție eficientă pentru a vă prezenta proiectul sau pentru a solicita finanțare este de a oferi o propunere de cercetare potențialilor investitori sau finanțatori în numele dumneavoastră.

Este esențial să înțelegeți că, dacă vă asigurați că propunerea dumneavoastră este perfectă, vă veți îmbunătăți drastic șansele de a obține un post de cercetare de succes. Propunerea dvs. de cercetare ar putea duce la eșecul studierii în întregime a problemei de cercetare dacă este construită în mod inadecvat sau incompletă.

Din acest motiv, am creat un ghid excelent care acoperă tot ce trebuie să știți despre cum să scrieți o propunere de cercetare și include sfaturi utile pentru a vă prezenta propunerea în mod profesionist și pentru a crește șansele ca aceasta să fie acceptată!

Ce este o propunere de cercetare?

În general, o propunere de cercetare este un document formal, bine redactat, care oferă o explicație detaliată a ceea ce intenționați să investigați. Aceasta include o justificare a motivelor pentru care merită investigat, precum și o metodă de investigare.

Redactarea propunerilor de cercetare în mediul academic contemporan reprezintă o provocare, având în vedere schimbarea constantă a metodologiei de cercetare și angajamentul de a încorpora descoperirile științifice.

Propunerea este o schiță a planului sau a foii de parcurs pentru studiu, iar odată ce propunerea este completă, totul ar trebui să fie ușor. Este încă frecvent ca grupurile de evaluare a studiilor postuniversitare și cererile de finanțare să prezinte propuneri de calitate inferioară.

Prin însăși natura sa, propunerea de cercetare servește drept instrument pentru a convinge conducătorul de doctorat, comisia sau universitatea că cercetarea propusă se încadrează în domeniul de aplicare al programului și că este fezabilă, având în vedere timpul și resursele disponibile.

O propunere de cercetare trebuie să convingă persoana care va sancționa cercetarea dumneavoastră sau, altfel spus, trebuie să o convingeți că ideea dumneavoastră de cercetare este cea mai bună.

Evident, dacă nu îi convingeți că este rezonabil și adecvat, va trebui să îl revizuiți și să îl prezentați din nou. Ca urmare, veți pierde mult timp, ceea ce va duce la întârzierea sau scurtarea cercetării, ceea ce nu este bine.

O bună propunere de cercetare trebuie să aibă următoarea structură

O propunere de cercetare pentru disertație sau teză poate lua o varietate de forme, în funcție de universitate, dar, în general, o propunere de cercetare va include următoarele elemente:

 • Titluri sau pagini de titlu care oferă o descriere a cercetării
 • Detaliat explicație a cercetării propuse și a contextului acesteia
 • Schiță a proiectului de cercetare
 • O prezentare generală a studii de cercetare cheie pe teren
 • Descriere propunerea de proiectarea cercetării (abordare)

Așadar, dacă includeți toate aceste elemente, veți avea o schiță generală. Haideți să analizăm mai îndeaproape cum să le scriem și ce trebuie să includem în fiecare element, astfel încât propunerea de cercetare să fie la fel de solidă ca ideea însăși.

Un ghid pas cu pas pentru a scrie o propunere de cercetare

#1 Introducere

Cercetătorii care doresc să obțină finanțare nerambursabilă pentru un proiect scriu adesea o propunere atunci când caută finanțare pentru un program de studii postuniversitare bazat pe cercetare sau pentru a obține aprobarea pentru finalizarea unei teze sau a unui doctorat. Chiar dacă aceasta este doar o scurtă introducere, ar trebui să o considerăm începutul unei discuții pătrunzătoare despre semnificația unui subiect care merită atenție.

Cititorii ar trebui să înțeleagă ce încercați să realizați după ce vă citesc introducerea. În plus, ar trebui să vă poată percepe zelul pentru subiect și interesul real pentru posibilul rezultat al cercetării.

Ca introducere, gândiți-vă să răspundeți la aceste întrebări în trei sau patru paragrafe:

 • În ce fel abordează studiul problema principală?
 • Materia respectivă se încadrează în domeniul respectivului domeniu de studiu?
 • Pentru a investiga această problemă, ce metodă ar trebui utilizată?
 • Care este importanța acestui studiu?
 • Ce impact are asupra mediului academic și a societății în general?
 • Care sunt implicațiile potențiale ale cercetării propuse pentru cineva care analizează propunerea?

Nu este necesar să includeți un rezumat sau un rezumat pentru introducerea la majoritatea departamentelor academice și a surselor de finanțare. Cu toate acestea, trebuie să confirmați cerințele instituției dumneavoastră.

#2 Context și importanță

În această secțiune se oferă o explicație a rațiunii pentru o propunere de cercetare și a importanței acesteia. Este de preferat să separați această parte de introducere, astfel încât narațiunea să curgă fără probleme.

Această secțiune ar trebui abordată presupunând că cititorii sunt presați de timp, dar doresc o prezentare generală a întregului studiu și a întrebării de cercetare.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că acesta nu este un eseu exhaustiv care să conțină toate detaliile cercetării propuse, ci mai degrabă un document concis care să trezească interesul pentru propunerea dumneavoastră.

Deși ar trebui să încercați să țineți cont de următorii factori atunci când stabiliți semnificația studiului propus, nu există reguli rigide.

 • Furnizați o explicație detaliată a scopului și a problemei studiului. Problemele de cercetare multidimensionale sau interdisciplinare necesită adesea acest lucru.
 • Prezentați scopul cercetării propuse și descrieți avantajele realizării studiului.
 • Descrieți aspectele sau problemele majore care urmează să fie discutate. Acestea pot fi prezentate sub formă de întrebări sau comentarii.
 • Asigurați-vă că evidențiați modul în care cercetarea dumneavoastră contribuie la teoriile existente care se referă la problema studiului.
 • Descrieți modul în care va fi realizat studiul, inclusiv sursa datelor și metoda de analiză.
 • Pentru a oferi un sens de orientare pentru studiul dumneavoastră, definiți domeniul de aplicare al propunerii dumneavoastră.
 • Se recomandă definirea conceptelor sau a termenilor-cheie, dacă este necesar.

Etapele unei propuneri de cercetare perfecte devin din ce în ce mai specifice pe măsură ce avansăm pentru a îmbunătăți conceptul de cercetare. În acest caz, va deveni important să vă asigurați că supervizorul sau finanțatorul dvs. are o înțelegere clară a fiecărui aspect al studiului dvs. de cercetare.

#3 Revizuirea literaturii de specialitate și a studiilor anterioare

Scopul acestui paragraf este de a stabili contextul și semnificația studiului dumneavoastră, inclusiv o trecere în revistă a literaturii de specialitate relevante pentru acesta.

Această parte urmărește să situeze în mod corespunzător studiul propus în cadrul mai larg al lucrării care face obiectul cercetării și, în același timp, să arate inovația și originalitatea lucrării propuse.

Atunci când scrieți o recenzie a literaturii, este imperativ ca formatul dvs. să fie eficient, deoarece conține adesea informații ample care vă permit să demonstrați principalele afirmații ale cercetării dvs. în comparație cu alți cercetători.

Separarea literaturii în funcție de categorii majore sau cadre conceptuale este o modalitate excelentă de a face acest lucru. Aceasta este o metodă mai eficientă decât enumerarea fiecărui studiu unul câte unul în ordine cronologică.

Pentru a aranja revizuirea studiilor relevante existente într-un mod eficient, o analiză a literaturii de specialitate este adesea redactată folosind următoarele cinci criterii:

 • Nu uitați să citați studiile anterioare pentru a vă asigura că vă concentrați pe întrebarea de cercetare. Pentru mai multe informații, consultați ghidul nostru privind cum se scrie o lucrare de cercetare.
 • Studiați metodele, rezultatele, ipotezele și concluziile din literatura de specialitate. Recunoașteți perspectivele diferite ale autorilor.
 • Comparați și contrastați diferitele teme, argumente, metodologii și perspective discutate în literatura de specialitate. Explicați cele mai importante puncte de dezacord.
 • Evaluați literatura de specialitate. Identificați argumentele convingătoare oferite de cercetători. Alegeți cele mai fiabile, valide și adecvate metodologii.
 • Luați în considerare modul în care literatura de specialitate are legătură cu domeniul dumneavoastră de cercetare și cu subiectul dumneavoastră. Examinați dacă propunerea dvs. de investigație reflectă literatura existentă, se abate de la literatura existentă, o sintetizează sau o completează într-un anumit fel.

#4 Întrebări și obiective de cercetare

Următorul pas este dezvoltarea obiectivelor de cercetare, odată ce ați stabilit obiectivul cercetării.

Când cititorii dvs. vă vor citi propunerea, ce vreți să afle? Încercați să vă scrieți obiectivele într-o singură propoziție, dacă puteți. Acordați-le timp și gândiți-vă la formularea corectă.

Prin stabilirea unui obiectiv pentru cercetarea dumneavoastră, veți rămâne pe drumul cel bun și veți evita să vă abateți de la subiect.

Orice propunere de studiu trebuie să abordeze următoarele întrebări, indiferent de subiect sau de problemă:

 • Ce sperați să obțineți în urma studiului? Atunci când descrieți subiectul studiului și întrebarea de cercetare, fiți concis și la obiect.
 • Care este scopul cercetării? De asemenea, trebuie să oferiți un argument convingător pentru a susține alegerea subiectului.
 • Ce metode de cercetare veți folosi? Este esențial să conturați o strategie clară și logică pentru realizarea studiului și să vă asigurați că aceasta este fezabilă.

Unii autori includ această secțiune în introducere, unde, în general, este plasată la sfârșitul secțiunii.

#5 Proiectare și metode de cercetare

Este important să scrieți corect această parte și să o organizați logic, chiar dacă nu ați început încă cercetarea. Acest lucru trebuie să lase cititorilor un sentiment de siguranță că subiectul merită.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să vă convingeți cititorul că proiectul și procedurile de cercetare vor aborda în mod adecvat problemele studiului. În plus, urmărește să te asiguri că metodele utilizate sunt capabile să interpreteze eficient rezultatele probabile ale studiului.

Ar trebui să vă concepeți cercetarea într-un mod care să fie direct legat de obiectivele dumneavoastră.

Exemplificând proiectul de studiu folosind exemple din analiza literaturii de specialitate, vă stabiliți în mod eficient proiectul de studiu. Ar trebui să urmați bunele practici ale altor cercetători.

Fiți atenți la metodele pe care le veți folosi pentru a colecta datele, la analizele pe care le veți efectua, precum și la metodele de măsurare a validității rezultatelor dumneavoastră.

Dacă descrieți metodele pe care le veți folosi, asigurați-vă că includeți următoarele puncte:

 • Elaborați un plan de desfășurare a cercetării, precum și modul în care intenționați să interpretați rezultatele pe baza obiectivelor studiului.
 • Atunci când descrieți obiectivele pe care le urmăriți cu ajutorul tehnicilor selectate, este important să detaliați și planurile dumneavoastră.
 • Această secțiune nu prezintă doar o listă de evenimente. După ce ați ales strategia, asigurați-vă că explicați de ce este o modalitate bună de a analiza întrebarea de studiu. Furnizați explicații clare.
 • Nu în ultimul rând, planificați din timp pentru a depăși orice provocări pe care le-ați putea întâmpina în timpul punerii în aplicare a proiectului de cercetare.

În cazul în care urmați îndeaproape cele mai bune practici prezentate în studiile relevante și vă justificați selecția, veți fi pregătit să răspundeți la orice întrebări sau preocupări pe care le puteți întâmpina.

Avem un articol uimitor care vă va oferi tot ce trebuie să știți despre proiectarea cercetării.

#6 Contribuția și relevanța cunoștințelor

În această secțiune, descrieți teoria dvs. despre modul în care studiul dvs. va contribui, va extinde sau va modifica cunoștințele despre subiectul studiului dvs.

Ar trebui să discutați implicațiile cercetării dumneavoastră asupra studiilor, aplicațiilor, conceptelor, deciziilor și procedurilor viitoare. Este obișnuit să abordați concluziile studiului dintr-o perspectivă conceptuală, analitică sau științifică.

Dacă vă elaborați propunerea de cercetare, aceste întrebări-ghid vă pot fi de ajutor:

 • Cum ar putea fi interpretate rezultatele în contextul contestării premiselor studiului?
 • Ar putea rezultatele preconizate ale studiului să conducă la propuneri pentru cercetări ulterioare?
 • Cercetarea propusă de dumneavoastră va aduce beneficii oamenilor în vreun fel?
 • Rezultatul va afecta indivizii în mediul lor de lucru?
 • În ce fel va avea studiul propus un impact sau va îmbunătăți calitatea vieții?
 • Rezultatele studiului vor avea un impact asupra formelor, tehnicilor sau politicilor de intervenție?
 • Ce beneficii potențiale comerciale, societale sau de altă natură ar putea fi obținute din rezultate?
 • Deciziile politice vor fi influențate de rezultate?
 • După implementare, ar putea aduce noi perspective sau descoperiri?

Pe parcursul acestei secțiuni, veți identifica întrebări nerezolvate sau lacune de cercetare în literatura de specialitate existentă. În cazul în care studiul este realizat așa cum este propus, este important să indicați modul în care cercetarea va fi utilă pentru înțelegerea naturii problemei de cercetare.

#7 Aderarea la principiile etice

În ceea ce privește stilul de redactare științifică, nu există un stil anume care să fie recunoscut ca fiind mai mult sau mai puțin eficient. Scopul este pur și simplu acela de a furniza conținut relevant, care este formatat într-un mod standardizat pentru a îmbunătăți comunicarea.

Există o varietate de stiluri de publicare în cadrul diferitelor discipline științifice. Prin urmare, este esențial să urmați protocolul în funcție de instituția sau organizația pe care o vizați.

Cu toate acestea, toate cercetările și scrierile academice sunt ghidate de coduri de conduită etică. Scopul ghidurilor etice, dacă sunt respectate, este de a realiza trei lucruri:

1) Păstrarea dreptului de proprietate intelectuală;

2) să asigure drepturile și bunăstarea participanților la cercetare;

3) Să mențină acuratețea cunoștințelor științifice.

Cercetătorii și scriitorii care urmează aceste idealuri aderă la standarde de lungă durată în cadrul grupurilor lor profesionale.

Un principiu etic suplimentar al APA subliniază importanța menținerii validității științifice. O observație se află în centrul metodei științifice standard și este verificabilă și repetabilă de către alții.

Este de așteptat ca cercetătorii să nu falsifice sau să fabrice date în cadrul cercetărilor scrise. De asemenea, cercetătorii trebuie să se abțină de la a modifica rezultatele studiilor lor pentru a susține o anumită teorie sau pentru a exclude datele neconcludente din raportul lor în încercarea de a crea una convingătoare.

#8 Bugetul

Necesitatea unei planificări bugetare detaliate nu este cerută de toate universitățile atunci când se studiază materiale istorice sau literatură academică, deși unele o cer. În cazul unei cereri de grant de cercetare, va trebui probabil să includeți un buget cuprinzător care să defalce costurile fiecărei componente majore.

Asigurați-vă că programul sau organizația de finanțare va acoperi costurile necesare și includeți doar elementele necesare. Pentru fiecare dintre elemente, trebuie să includeți următoarele.

 • Pentru a finaliza studiul în întregime, de câți bani ați avea nevoie?
 • Discutați justificarea unui astfel de articol bugetar în scopul finalizării cercetării.
 • Sursa sumei - descrieți modul în care a fost determinată.

Atunci când faceți un studiu, nu puteți cumpăra ingrediente în mod normal. Având în vedere că atât de multe articole nu au o etichetă de preț, cum vă puteți face un buget? Luați în considerare următoarele:

 • Proiectul dumneavoastră necesită acces la programe sau soluții software? Aveți nevoie să instalați sau să instruiți un instrument tehnologic?
 • Cât timp veți petrece în studiul de cercetare? Vi se cere să vă luați liber de la serviciu pentru a vă desfășura cercetarea?
 • Va trebui să vă deplasați în anumite locații pentru a vă întâlni cu respondenții sau pentru a colecta date? Cu ce costuri?
 • Veți căuta asistenți de cercetare pentru studiul pe care îl propuneți? În ce calitate și pentru ce remunerație? Ce alte aspecte intenționați să externalizați?

Este posibil să calculați un buget și, în același timp, să puteți estima de câți bani în plus veți avea nevoie în caz de urgență.

#9 Cronologie

De asemenea, este important să aveți în vedere un program de cercetare realist și concis. Ar trebui să puteți să vă finalizați planul de studiu în perioada de timp alocată, cum ar fi programul de studii sau calendarul academic.

Trebuie să includeți un calendar care să cuprindă o serie de obiective pe care trebuie să le îndepliniți pentru a îndeplini toate cerințele pentru cercetarea științifică. Procesul începe cu cercetarea preliminară și se încheie cu editarea finală. Este necesară o dată de finalizare pentru fiecare etapă.

În plus, ar trebui să se precizeze evoluția care a fost realizată. De asemenea, se recomandă să se includă și alte evenimente de cercetare relevante, de exemplu lucrări sau prezentări de postere. În plus, un cercetător trebuie să actualizeze periodic cronologia, după cum este necesar, deoarece acesta nu este un document static.

#10 O declarație finală

Prezentarea câtorva dintre rezultatele anticipate ale propunerii de cercetare este un mod eficient de a încheia propunerea.

În ultima etapă a procesului, trebuie să dezvăluiți concluzia și raționamentul la care anticipați să ajungeți. Având în vedere cercetările pe care le-ați efectuat până acum, cititorul dumneavoastră știe că acestea sunt rezultate anticipate, care vor evolua probabil odată ce întregul studiu va fi finalizat.

În orice caz, trebuie să îi informați pe supraveghetori sau sponsori cu privire la implicațiile care pot fi trase. Acestora le va fi mai ușor să evalueze fiabilitatea și relevanța cercetării dumneavoastră.

De asemenea, vă va demonstra meticulozitatea, deoarece veți fi anticipat și luat în considerare potențialele consecințe ale cercetării dumneavoastră.

Secțiunea Anexă este cerută de unele surse de finanțare și instituții academice. Este vorba de informații suplimentare care nu se regăsesc în argumentul principal al propunerii, dar care par să îmbunătățească punctele prezentate.

De exemplu, în acest document pot fi incluse date sub formă de tabele, formulare de consimțământ, orientări clinice/de cercetare și proceduri de colectare a datelor.

Propunerea de cercetare șablon

Acum că știți totul despre fiecare element care compune o propunere de cercetare ideală, iată un ajutor suplimentar: un exemplu de propunere de cercetare gata de utilizare. Apasă butonul de mai jos, fă o copie a documentului și începe să lucrezi!

Evitați aceste greșeli comune

Într-o epocă în care ratele de respingere pentru reviste de prestigiu pot ajunge până la 90%, trebuie să evitați următoarele greșeli comune atunci când trimiteți o propunere:

 • Propuneri prea lungi. Mergeți la subiect atunci când scrieți propuneri de cercetare. Faceți ca documentul dumneavoastră să fie concis și specific. Aveți grijă să nu deviați în discuții în afara subiectului.
 • Ocupă prea mult timp de cercetare. Mulți studenți se străduiesc să delimiteze contextul studiilor lor, indiferent de subiect, timp sau loc. Pentru a explica în mod clar cititorului metodologia studiului, propunerea trebuie să precizeze în mod clar pe ce se va axa studiul.
 • omiterea unor lucrări semnificative dintr-o analiză a literaturii. Deși totul în propunere ar trebui să fie redus la minimum, trebuie să fie incluse studii de cercetare cheie. Pentru a înțelege domeniul de aplicare și creșterea problemei, propunerile trebuie să se bazeze pe studii semnificative.
 • Subiectele majore sunt discutate prea rar și se acordă prea multă atenție detaliilor minore. Pentru a argumenta în mod convingător în favoarea unui studiu, o propunere ar trebui să se concentreze pe doar câteva întrebări-cheie de cercetare. Detaliile minore trebuie notate, dar nu trebuie să umbrească teza.
 • Propunerea nu are un argument convingător și bine fundamentat. Pentru a dovedi că un studiu ar trebui aprobat sau finanțat, propunerea de cercetare trebuie să prezinte scopul acestuia.
 • O greșeală de tipar, o gramatică proastă sau un stil de redactare neglijent. Chiar dacă o propunere de cercetare prezintă o parte a unui proiect mai amplu, trebuie să se conformeze standardelor și ghidurilor de redactare academică.

O notă finală

Am ajuns la finalul ghidului nostru de propuneri de cercetare. Sperăm cu adevărat că ați găsit toate informațiile de care aveți nevoie. Vă dorim succes cu studiul de cercetare.

Noi, la Mind the Graph, creăm grafică ilustrativă de înaltă calitate pentru lucrări de cercetare și postere pentru a vă înfrumuseța munca. Vedeți-ne aici.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane