Mai mult de jumătate din cazurile de demență din zilele noastre sunt clasificate ca fiind boala Alzheimer - o boală neurodegenerativă cronică care afectează treptat cogniția și memoria unei persoane.

Până în prezent, se credea că este cauzată de factori genetici și de îmbătrânire, răufăcătorii și principalii vinovați ai bolii fiind atribuiți plăcilor senile și încurcăturilor neurofibrilare, care duc la neuroinflamare și, în consecință, la moartea neuronilor.

Cu toate acestea, o nouă teorie a cauzelor bolii Alzheimer aruncă o lumină pe cerul cercetării medicale.

Teoria este că genetica și îmbătrânirea nu sunt singurii factori responsabili pentru formarea aglomerărilor de amiloid - proteina care se acumulează între neuroni cauzând boala Alzheimer - ci poate fi și un răspuns declanșator la o infecție microbiană.  

Să aruncăm o privire mai atentă la o scală neurologică pentru a înțelege imaginea de ansamblu a ceea ce se întâmplă în interiorul unui creier afectat de boala Alzheimer. Se întâmplă două fenomene majore.

O proteină numită tau este responsabilă pentru menținerea stabilității prin susținerea microtubulilor din interiorul neuronilor. Într-un creier care suferă de această afecțiune, tau este modificată biochimic printr-o reacție numită reacție de hiperfosforilare.

Rezultatul acestei modificări este reprezentat de bucăți de proteine insolubile în interiorul neuronului, care distrug întregul sistem și ucid celulele neuronale.

Aceste bucăți insolubile de proteine tau se agregă unele la altele formând încurcăturile neurofibrilare.

The plăci senile sunt făcute din peptide amiloid-β. O proteină prezentă în membranele neuronilor (pre-amiloid) suferă un proces de clivaj care are ca rezultat bucăți libere de amiloid-β în afara neuronilor*.

Aceste bucăți ar trebui să fie curățate din mediul neuronal extern de celule și enzime speciale prin fagocitoză, dar din cauza unor factori genetici sau de îmbătrânire, acest proces nu se desfășoară suficient de eficient, ceea ce duce la bucăți libere de proteine amiloide-β insolubile care încep să se agregheze în plăci.

Plăcile amiloide sunt cele mai studiate și discutate ca fiind cauza bolii Alzheimer. Dar oamenii de știință afirmă, de asemenea, că încurcăturile neurofibrilare sunt direct asociate cu evoluția bolii.

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, aglomerări amiloide în creierele sănătoase post-mortem. Ceea ce înseamnă că și într-un creier sănătos și bătrân procesul de curățare devine mai puțin eficient, dar nu atât de mult ca într-un creier cu boala Alzheimer.

Prin urmare, un număr mare de aceste plăci senile și încurcături neurofibrilare caracterizează boala Alzheimer; ele devin extrem de toxice pentru creier și modifică eficiența și calitatea sinapselor.

Subiecții afectați prezintă simptome precum pierderea memoriei, confuzie legată de timp și locație, depresie, anxietate, probleme de limbaj și comunicare, instabilitate a dispoziției și altele.

În noua teorie propusă, plăcile amiloide sunt un mecanism de protecție a creierului împotriva infecției microbilor.

Gena amiloid-β este prezentă într-o mare parte a grupului de vertebrate și s-a păstrat la diferite specii timp de mai multe generații, ceea ce înseamnă că ar trebui să aibă un rol util și important pentru organismul nostru, nu doar să acționeze ca ceva dăunător - dacă nu ar fi fost ceva valabil sau benefic, gena ar fi dispărut de mult timp pe calea evoluției.

Oamenii de știință au căutat mii de creiere post-mortem de la persoane cu boala Alzheimer.

Deși s-au confruntat cu dificultăți în analiza acestor tipuri de creier din cauza condițiilor proaste, au reușit să studieze și să colecteze informații pentru a propune ulterior câteva posibile cauze declanșatoare ale microbilor.

Acești declanșatori sunt mecanisme de apărare împotriva unor tipuri de virusuri herpetice umane, cum ar fi herpesvirusul 1, 6A și 7, și a trei bacterii, Pneumonie cu Chlamydia, Borrelia burgdorferi, Porphyromonas gingivalis.

Teoria este că beta-amiloidul are inițial o funcție defensivă, prinzând microbii care se îndreaptă spre creier, oprind o posibilă infecție sau boală.

Așa cum am menționat, din cauza factorilor de îmbătrânire, creierul își pierde capacitatea de a curăța eficient amiloizii. Astfel, este posibil ca ideea funcției amiloidului să fie greșită de la bun început; acesta este probabil implicat într-un tip de protecție antimicrobiană împotriva invadatorilor din creier, fiind clasificat ca peptidă antimicrobiană.

Oamenii de știință au obținut rezultate pozitive încercând să demonstreze că β-amiloidul ar putea ucide microorganismele din câteva boli comune.

În plus, un alt studiu care a început în 2007 și ar trebui să se încheie în 2022 la Universitatea Columbia din New York testează un medicament antiviral la pacienții cu herpes simplex virus 1 și boala Alzheimer ușoară, pentru a vedea dacă medicamentul poate încetini evoluția bolii.

Deocamdată, singurul lucru pe care îl putem face este să sperăm că va fi bine și să așteptăm rezultatele.

Această nouă teorie propusă nu este încă bine acceptată de întreaga comunitate științifică. Mulți oameni de știință susțin că, chiar dacă această nouă teorie propusă va fi dovedită, factorii genetici și mutațiile nefaste vor fi în continuare cauza principală a bolii.

Boala Alzheimer este încă o afecțiune despre care se cunosc foarte puține cunoștințe științifice cu privire la cauzele sale reale; nu există niciun tratament curativ și nici prea multe opțiuni terapeutice. Dacă această teorie se dovedește a fi adevărată, ar putea fi primul pas în direcția unor tratamente mai bune. Hai, știință!

Referințe

ABBOTT, A. Sunt infecțiile la originea unor cazuri de Alzheimer? Natura, v. 587, n. 7832, p. 22-25, 4 nov. 2020.

CECÍ, K. et al. Biomarkeri în boala Alzheimer. Geriatrie, gerontologie și îmbătrânire, v. 6, nr. 3, p. 273-282, 2012.

MAKIN, S. Ipoteza amiloidiană în proces. Natura, v. 559, n. 7715, p. S4-S7, 25 iul. 2018.

YOO, K.-Y.; PARK, S.-Y. Terpenoidele ca potențiale terapeutice anti-Alzheimer's Disease. Molecule, v. 17, n. 3, p. 3524-3538, mar. 2012.

___
Dacă aveți nevoie să creați un infografic în scopuri științifice - ca mine - în Mind the Graph puteți crea orice tip de infografic de care aveți nevoie și pe care îl doriți. Platforma este aici pentru a transforma oamenii de știință în designeri pentru a le crește impactul! Alăturați-vă nouă pe platformă, click aici!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane