Zika-virus begrijpen grafische samenvatting: Hoe het de grootte van de hersenen vermindert

Vandaag heeft een onderzoek interessant bewijs toegevoegd voor de rol van het Zika-virus bij de misvorming van zenuwweefsel. Ah, ja, voordat je het vraagt, menselijk zenuwweefsel.

Dit is op elegante wijze gedaan door de groep van Dr. Stevens Rehen, een internationaal bekende onderzoeker op het gebied van stamcelonderzoek en, meer recentelijk, celherprogrammering.

Onderstaande figuur vat de bevindingen van het papiermaar ik zal proberen het kort uit te leggen.

 

blog zika

Deze inzichtelijke Zika virus grafiek is gemaakt met Mind the graph. Is het niet cool?

 

 

Zoals u in de afbeelding hierboven kunt zien, werden in dit onderzoek drie verschillende benaderingen gevolgd. Allemaal bevestigen ze dat het Zika-virus een directe invloed heeft op de manier waarop hersencellen zich ontwikkelen om een goed neuronaal weefsel te vormen, aka, "incudes brain malformation".zika virus grafische samenvattingMicrocefalie is slechts één hersenafwijking. Het artikel suggereert iets nog fundamentelers.

Ze laten zien hoe het Zika virus:

  1. Bevordert celdood
  2. Induceert morfologische veranderingen (in neurosferen)
  3. Vermindert de groei/omvang van cerebrale organoïden (mini-hersenen)

Dit zijn allemaal manieren waarop het Zika-virus de neurogenese tijdens de menselijke hersenontwikkeling beïnvloedt en het fenotype veroorzaakt dat u hieronder ziet.

zika virus grafische samenvatting

Waarom is het niet eerder gedaan?

De baanbrekende aanpak was het gebruik van geïnduceerde-pluripotente stamcellen (iPS-cellen) om virusinfectie in menselijke cellen te kunnen bestuderen.

Met dit proces wordt een somatische cel van een persoon geherprogrammeerd naar zijn oorspronkelijke staat van pluripotente cel en kan daarna worden gedifferentieerd in verschillende cellen, weefsels en meer recentelijk organen. Dit is het allereerste begin van "human tissue engineering".

In de studie gebruikten de auteurs niet alleen de iPS-cellen, maar genereerden ze ook hersenorganoïdenook bekend als "mini-hersenen" om te begrijpen hoe de aanwezigheid van het Zika-virus de vorming van dit neuronale weefsel beïnvloedt.

Dergelijke celculturen worden beschouwd als driedimensionale (3D) structuren en geven meer aanwijzingen over de architectuur van het orgaan. Dit is het jaar van de organoïde volgens de Econoom. Met deze innovatieve aanpak konden de wetenschappers begrijpen hoe het zika-virus menselijke hersencellen aantast en hun levensvatbaarheid en groei als neurosferen en hersenorganoïden vermindert.

De papier staat op pre-print in het innovatieve tijdschrift PeerJ. U kunt zelfs commentaar geven en de auteurs helpen het te verbeteren tijdens het proces. U kunt de samenvatting hieronder zien en volledige toegang krijgen door te klikken op hier.

zika virus grafische samenvatting

Opmerking: Twee maanden na de voordruk op PeerJ van maart 2016 werd de definitieve paper vrijgegeven en tot onze verrassing was het gepubliceerd op Science Magazine, een van de meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften ter wereld.

-> Lees het volledige artikel van Garcez et al in Science <-

zika virus grafische samenvatting

Laat meer mensen dit weten door dit bericht te delen. Dit is een zaak van wereldwijde volksgezondheid, zoals reeds verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


 

Weet wat de WHO adviseert over Zika-virus overdracht en infectie:

Transmissie

Het Zika-virus wordt voornamelijk overgedragen op mensen door beten van Aedes muggen, die vaak rond gebouwen in stedelijke gebieden leven en gewoonlijk overdag actief zijn (de bijtactiviteit is het grootst in de vroege ochtend en de late middag).

Er zijn aanwijzingen dat het Zika-virus ook op mensen kan worden overgedragen via bloedtransfusie, perinatale overdracht en seksuele overdracht. Deze manieren zijn echter zeer zeldzaam.

De incubatietijd bedraagt gewoonlijk tussen 2 en 7 dagen.

Tekenen en symptomen

Zika-virusinfectie wordt gekenmerkt door lage koorts (minder dan 38,5°C) die vaak gepaard gaat met een maculopapulaire uitslag. Andere veel voorkomende symptomen zijn spierpijn, gewrichtspijn met mogelijke zwelling (met name van de kleine gewrichten van de handen en voeten), hoofdpijn, pijn achter de ogen en bindvliesontsteking. Omdat de symptomen vaak mild zijn, kan de infectie onopgemerkt blijven of ten onrechte als knokkelkoorts worden gediagnosticeerd.

Er wordt een hoog percentage asymptomatische infecties met het Zika-virus verwacht, vergelijkbaar met andere flavivirussen, zoals het dengue-virus en het West-Nijl-virus. De meeste mensen herstellen volledig zonder ernstige complicaties en het aantal ziekenhuisopnames is laag. Tot nu toe zijn er nog geen sterfgevallen gemeld in verband met het Zika-virus.

 

Bijgewerkt op 3 mei 2016.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen