Înțelegeți rezumatul grafic al virusului Zika: Cum reduce dimensiunea creierului

Astăzi, un studiu de cercetare a adus dovezi interesante privind rolul virusului Zika în malformațiile țesuturilor nervoase. Ah, da, înainte să întrebați, țesutul nervos uman.

Acest lucru a fost realizat în mod elegant de către grupul Dr. Stevens Rehen, un cercetător de renume internațional în domeniul cercetării celulelor stem și, mai recent, al reprogramării celulare.

Figura de mai jos sintetizează constatările din hârtia, dar voi încerca să o explic pe scurt.

 

blog zika

Acest rezumat grafic perspicace al virusului Zika a fost realizat cu Mind the graph. Nu-i așa că e mișto?

 

 

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, în această cercetare au fost adoptate trei abordări distincte. Toate acestea confirmând faptul că virusul Zika are un impact direct asupra modului în care celulele creierului evoluează pentru a forma un țesut neuronal adecvat, cunoscut și sub numele de "malformație cerebrală incusivă".virusul zika rezumat graficMicrocefalia este doar o malformație a creierului. Lucrarea sugerează ceva și mai fundamental.

Acestea arată cum virusul Zika:

  1. Promovează moartea celulară
  2. Induce modificări morfologice (în neurosfere)
  3. Reduce creșterea/dimensiunea organoizilor cerebrali (mini-creiere)

Toate acestea sunt modalități prin care virusul Zika afectează neurogeneza în timpul dezvoltării creierului uman și provoacă fenotipul pe care îl vedeți mai jos.

virusul zika rezumat grafic

De ce nu s-a făcut înainte?

Abordarea revoluționară a fost utilizarea celulelor stem cu pluripotență indusă (celule iPS) pentru a putea studia infecția cu virus în celulele umane.

Prin acest proces, o celulă somatică recoltată de la o persoană este reprogramată spre starea sa inițială de celulă pluripotentă și poate fi ulterior diferențiată în diferite celule, țesuturi și, mai recent, organe. Acesta este chiar începutul "ingineriei țesuturilor umane".

În cadrul studiului, autorii nu numai că au folosit celulele iPS, dar au generat organoide cerebrale, cunoscute și sub numele de "mini-creiere", pentru a înțelege modul în care prezența virusului Zika influențează formarea acestui țesut neuronal.

Astfel de culturi de celule sunt considerate structuri tridimensionale (3D) și oferă mai multe indicii despre arhitectura organului. Acesta este anul organoidului în funcție de Economist. Cu ajutorul acestei abordări inovatoare, oamenii de știință au putut înțelege modul în care virusul zika țintește celulele creierului uman, reducând viabilitatea și creșterea acestora sub formă de neurosfere și organoizi cerebrali.

The hârtie se află în pre-imprimare în revista inovatoare PeerJ. Puteți chiar să comentați și să ajutați autorii să o îmbunătățească în timpul procesului. Puteți vedea rezumatul mai jos și puteți avea acces complet făcând clic pe aici.

virusul zika rezumat grafic

Notă: La două luni după pre-printul de pe PeerJ din martie 2016, a fost publicată lucrarea finală și, spre surprinderea noastră, a fost publicat pe Science Magazine, una dintre cele mai prestigioase reviste științifice de pe planetă.

-> Citiți articolul complet al lui Garcez et al în Science <-

virusul zika rezumat grafic

Lasă mai multe persoane să afle despre asta, împărtășind această postare. Aceasta este o problemă de sănătate publică globală, așa cum a fost deja declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


 

Cunoașteți ce este Recomandări ale OMS cu privire la virusul Zika transmiterea și infectarea:

Transmisie

Virusul Zika se transmite la om în principal prin mușcături de la Aedes țânțarii, care trăiesc adesea în jurul clădirilor din zonele urbane și sunt de obicei activi în timpul zilei (vârful activității de mușcătură are loc dimineața devreme și după-amiaza târziu).

Unele dovezi sugerează că virusul Zika poate fi transmis la om și prin transfuzie de sânge, transmitere perinatală și transmitere sexuală. Cu toate acestea, aceste moduri sunt foarte rare.

Perioada de incubație este, de obicei, între 2 și 7 zile.

Semne și simptome

Infecția cu virusul Zika se caracterizează prin febră de grad scăzut (mai puțin de 38,5°C), însoțită frecvent de o erupție maculopapulară. Alte simptome frecvente includ dureri musculare, dureri articulare cu posibile umflături (în special la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor și picioarelor), dureri de cap, dureri în spatele ochilor și conjunctivită. Deoarece simptomele sunt adesea ușoare, infecția poate trece neobservată sau poate fi diagnosticată greșit ca fiind dengue.

Se așteaptă o rată ridicată de infecție asimptomatică cu virusul Zika, similară cu cea a altor flavivirusuri, cum ar fi virusul dengue și virusul West Nile. Majoritatea persoanelor se recuperează complet fără complicații grave, iar ratele de spitalizare sunt scăzute. Până în prezent, nu au fost raportate decese asociate cu virusul Zika.

 

Actualizat la 3 mai 2016.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane