De wereld wordt gedreven door stereotypen. Het is dus geen verrassing dat we in de wetenschappelijke wereld ook een stereotype wetenschapper hebben.

Dit stereotype brengt veel verklaringen met zich mee. Zoals:

  • Wetenschap is moeilijk/saai
  • Wetenschappers zijn weirdos/nerds
  • Alleen wetenschappers begrijpen wetenschap

Als wetenschappers weten we dat die feiten niet waar zijn. Ze maken slechts deel uit van het stereotype wetenschapper. Maar we kunnen het mensen niet kwalijk nemen dat ze zo denken. De media bouwen dagelijks een typetje dat vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid.

 

 
 

Nou, als we niet het stereotype wetenschapper zijn. Wie zijn we dan? Wie is de echte wetenschapper?

Het stereotype wetenschapper

De meesten van ons zijn jonge wetenschappers, gepassioneerd door wat we doen en enthousiast over het vinden van antwoorden op onze vragen.

Maar belangrijker dan dat, wij zijn gewone mensen die van een beetje humor houden. Als er één ding is dat ik over wetenschappers kan zeggen, is dat wij gevoel voor humor hebben. Hoe zouden we anders op dit soort ideeën komen:

Dr. Carin Bondar - Biologie met een twist

bijgesneden-SarahSovereignPhotography_Carin17-1

 

Schetsende wetenschap

Het stereotype wetenschapper

 

Neil deGrasse Tyson twitter

Het stereotype wetenschapper

 

Het grappige is dat we in ons dagelijks leven nauwelijks nadenken over wetenschapscommunicatie. De meeste humoristische wetenschappelijke websites zijn alleen gemaakt om grappig te zijn en te entertainen. Zo simpel is dat.
Maar door wetenschap grappiger te maken, maakten we het ook makkelijker te begrijpen. Zo begonnen leken de wetenschap te benaderen.

Van Facebook-pagina's tot wetenschappelijke tv-shows, het stereotype wetenschapper begint te vervagen. Mensen nemen de eerste stappen om wetenschap te begrijpen, en raad eens? Ze vinden het leuk.

Inderdaad, er zijn nog steeds wetenschappelijke publicaties en de academische wereld die een professioneler gedrag vereisen. Maar zelfs daar zie je dat wetenschappers een beetje vreugde vinden in kleine acties.

Het stereotype wetenschapper

Kun je je voorstellen dat we alles over wetenschap makkelijk te begrijpen zouden kunnen maken als een grappige woordspeling?

 

Wetenschapscommunicatie wordt al bijgewerkt. Misschien moet je proberen bij te blijven.

Het stereotype wetenschapper

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen