Er is een toename van onderzoek gericht op een beter begrip van de therapeutische voordelen van het controleren van het menselijke darmmicrobioom. FMT's, ontlastingstransplantaties, bacteriotherapie en darmmicrobiotatransplantaties zijn ook termen voor ontlastingstransplantatie. Artsen voeren ontlastingstransplantaties uit om het natuurlijke evenwicht van bacteriën in iemands darmen aan te vullen door ontlasting van gezonde donoren te transplanteren. Andere aandoeningen zoals gastro-intestinale infecties kunnen worden behandeld met fecale transplantaties.

Sommige medisch aandoeningen en antibiotica kunnen nuttige bacteriën in het spijsverteringsstelsel vernietigen, waardoor voedingsstoffen niet worden opgenomen. Herintroductie van goede bacteriën kan worden bereikt door een ontlastingstransplantatie.

Het doel van fecale microbiotatransplantatie (FMT) is om het darmmicrobioom van de ontvanger te veranderen door een oplossing van feces van een donor toe te dienen in het darmkanaal van de ontvanger. Recidief Clostridium difficile infectie is succesvol behandeld met FMT. Als we verder lezen, zullen we meer leren over fecaal transport.

Wat is de procedure voor ontlastingstransplantatie?

Ge Hong beschreef uitwerpselen als een behandeling voor diarree in de vierde-eeuwse ChinaDit was de eerste keer dat uitwerpselen werden gebruikt voor therapeutische doeleinden. Er zijn verschillende FMT-procedures, afhankelijk van de manier waarop het transplantaat wordt toegediend. Als onderdeel van de colonoscopie mengt de gastro-enteroloog een zoutwateroplossing met een monster van de donorontlasting alvorens het transplantaat toe te dienen. Er is geen vaste component aan de ontlastingstransplantatie. Artsen moeten potentiële donoren screenen op:

 • Virussen zoals hepatitis A, B en C.
 • HIV/AIDS
 • Syfilis
 • Infecties met darmparasieten, zoals giardiasis of wormen
 • C. difficile
 • Andere aandoeningen zoals aanbevolen door de arts

Na de transplantatie krijgt u een kalmerend middel toegediend en wordt u op uw zij gelegd in een geschikte houding voor de colonoscopie. Via de anus wordt een endoscoop of colonoscoop met een camera in de dikke darm geleid, samen met een flexibele buis. Tijdens de ontlastingstransplantatie wordt een vloeistof op de wanden van de dikke darm gespoten terwijl de arts de scoop terugtrekt.

Medicijnen om diarree te voorkomen kunnen worden voorgeschreven voordat u vertrekt, om te helpen de ontlastingstransplantatie in uw dikke darm te behouden. Na de procedure kunt u naar huis gaan of de rest van de dag in uw ziekenhuiskamer doorbrengen.

Wie moet deze procedure ondergaan?

De behandeling van ernstige bacteriële infecties, zoals C. difficile, vindt plaats door middel van fecale transplantatie. Bij de behandeling van C. diff worden meestal antibiotica gebruikt, zoals bij de meeste infecties. Af en toe kan de infectie bij sommige mensen echter terugkeren. Op een toename van antibiotica wordt niet gereageerd.

Terugkerende C. diff wordt met meer succes behandeld met ontlastingstransplantaties dan met antibiotica. De infecties verdwijnen meestal binnen korte tijd na deze behandeling.

Er zijn aanwijzingen dat het ook gunstig kan zijn voor andere aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten, obesitas, metabool syndroom en functionele maagdarmziekten.

Tijdsafhankelijke bijwerkingen

De manier waarop een transplantaat wordt toegediend, is meestal de oorzaak van de bijwerkingen. De meest gebruikelijke manier om een ontlastingstransplantatie te ontvangen (colonoscopie) kan resulteren in tijdelijke bijwerkingen zoals:

 • Gastritis en opgeblazen gevoel
 • Uitslag en misselijkheid
 • Tijdens een procedure kan een luchtzak krampen in de dikke darm veroorzaken.
 • Diarree-gerelateerde constipatie
 • De anus lekt een paar druppels transplantatieoplossing...

De mogelijkheid van bijwerkingen is zeldzaam, maar bestaat wel. Enkele voorbeelden zijn:

 • Donoren die niet zorgvuldig worden beoordeeld en getest, kunnen met een andere bacterie of een ander virus worden besmet.
 • Een patiënt sluit een contract af longontsteking tijdens FMT met een nasogastrische buis of neussonde.
 • Typische risico's van colonoscopieën of endoscopieën zijn infecties, bloedingen, perforaties, scheuren en risico's van verdoving.

Uit onderzoek is echter gebleken dat deze effecten niet vaak nadelig zijn en meestal na verloop van tijd verdwijnen.

Fecale Transplantatie Voorbereidingen

 • Alle medicijnen en allergieën moeten aan uw arts worden meegedeeld.
 • De voorbereidingsinstructies worden door uw arts met u besproken vóór uw procedure. Het is van groot belang de richtlijnen nauwkeurig op te volgen.
 • Twee dagen voor de procedure moet je stoppen met alle antibiotica.
 • Vraag uw arts naast voorgeschreven medicijnen ook naar vrij verkrijgbare medicijnen, natuurlijke geneesmiddelen en voedingssupplementen. Uw arts zal u helpen bij de voorbereiding op uw transplantatie door u uit te leggen wanneer en hoe u deze medicijnen moet innemen.
 • De darmvoorbereiding voor colonoscopie wordt gevolgd als uw transplantaat via colonoscopie wordt toegediend. Voor uw procedure kan uw arts u opdragen om heldere vloeistoffen te consumeren en een laxeermiddel te gebruiken.
 • Indien de FMT via endoscopie of colonoscopie wordt uitgevoerd, worden kalmerende middelen toegediend. 

Het lijkt misschien vreemd om ontlasting van een gezonde donor te accepteren, maar ontlastingstransplantaties worden steeds gangbaarder dankzij wetenschap.

Een effectieve behandeling die de darmgezondheid versterkt, kan een ideale oplossing zijn als andere behandelingen niet werken, door nuttige bacteriën te stimuleren zich te vermenigvuldigen, de immuunfunctie te versterken en bij te dragen aan het welzijn van een persoon. Ontlastingstransplantaties worden niet vaak uitgevoerd door artsen, dus je moet het advies inwinnen van een deskundige die voldoende expertise heeft op dit gebied.

Zorg ervoor dat uw wetenschappelijke illustratie op punt staat

U kunt elk onderzoek visueel illustreren met Let op de grafiek en een breed publiek bereiken met uw werk. Om u te helpen met uw projecten, hebben we een grote collectie illustraties in onze bibliotheek. Ook kunt u ons deskundige team vragen deze aan te passen aan uw wensen. Voor meer informatie, bezoek onze website.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen