Als je twee minuten hebt om een onderzoeksartikel door te nemen, wat zou je dan doornemen? Waarschijnlijk de inleiding, de conclusie, en? De grafieken? Dat klopt!

Grafieken zijn de beste manier om je onderzoeksverslag visueel te illustreren. Onderzoeksverslagen bevatten meestal enorme hoeveelheden gegevens en ingewikkelde concepten om uit te leggen.

En grafieken kunnen worden gebruikt om deze gegevens en concepten op een visuele, gemakkelijk te begrijpen manier weer te geven. Grafieken kunnen effectief helpen om de boodschap over te brengen die u wilt overbrengen.

Ook het toevoegen van grafieken aan je onderzoeksverslag kan het veel en veel interessanter maken. Iets wat nodig kan zijn in een anders eentonig onderzoeksartikel.

Behalve dat ze uw gegevens visueel weergeven, kunnen grafieken ook een concrete invalshoek geven aan het idee van uw hypothese en onderzoeksverslag.

Maar het is niet voldoende om zomaar grafieken toe te voegen. Grafieken zijn bedoeld om je scriptie interessanter te laten klinken en dingen beter uit te leggen. Maar je kunt er gemakkelijk de mist mee ingaan door grafieken toe te voegen die niet noodzakelijkerwijs een aanvulling zijn op je onderzoeksartikel.

Een goede grafiek kan een wereld van verschil maken voor je onderzoeksverslag. Het kan de tekst van je onderzoeksverslag sprekender maken. Als je een student bent, dan betekent dit dat je betere cijfers krijgt voor je research paper.

Laten we in deze ultieme gids eens kijken naar enkele superhandige trucs en tips om uitgebreide grafieken toe te voegen aan je onderzoeksartikel, zodat ze interessanter en aantrekkelijker worden.

ultieme gids om mooie gaphs online te maken

Ken uw publiek

Het is belangrijk dat u uw primaire publiek kent voordat u beslist welke soorten grafieken u wilt toevoegen. 

Niet iedereen begrijpt grafieken op dezelfde manier. Zorg er dus voor dat je eerst je publiek begrijpt voordat je grafieken aan je onderzoeksverslag toevoegt.

Bedenk wie je onderzoeksverslag gaat lezen. Is het een wetenschapper, een kleuteronderwijzer, of je buurman die in een financieel bedrijf werkt? Verschillende soorten grafieken zijn geschikt voor mensen met verschillende begripsniveaus.

Op basis van de hoedanigheid van je publiek en hoe zij je onderzoeksverslag zullen opvatten, kun je beslissen welke soorten grafieken het beste bij hen passen. Hier is een lijst om je te helpen:

Als uw publiek minder ervaren is, kunt u beter grafieken gebruiken die gemakkelijker te begrijpen zijn zonder uitgebreide kennis van grafieken. Hier volgen enkele van die soorten grafieken:

 1. Stroomschema
 2. Lineaire grafiek
 3. Taartgrafiek
 4. Woordkaart
 5. Staafdiagram met meerdere sets

Als uw publiek goed vertrouwd is met de basisbeginselen van het onderwerp van uw onderzoeksverslag en uit uw bedrijfstak komt, dan kunt u meer geavanceerde soorten grafieken gebruiken. Hier zijn enkele geavanceerde soorten grafieken die je kunt gebruiken voor een meer ervaren publiek:

 1. Gestapeld staafdiagram
 2. Gestapelde oppervlakte grafiek
 3. Spiraalvormige plot
 4. Punt en figuur grafiek
 5. Choropleth kaart
 6. Kandelaargrafiek

Stel je voor dat je voor een onervaren publiek een Choropleth kaart zou maken voor je research paper. Het zou een totale ramp zijn! Uw boodschap zou niet zo efficiënt overkomen. 

Evenzo kan een eenvoudige lineaire grafiek amateuristisch overkomen in een onderzoeksverslag dat bedoeld is voor wetenschappers, terwijl het concept had kunnen worden uitgelegd met behulp van een meer geavanceerde grafiek.

Daarom is het heel belangrijk om je publiek te kennen terwijl je je research paper schrijft en er uitgebreide grafieken voor maakt.

Houd de esthetiek in de gaten

Bij het maken en toevoegen van grafieken aan je onderzoeksverslag is het ook belangrijk om na te denken over de esthetiek ervan. Het heeft geen zin een grafiek toe te voegen als die er rommelig en onduidelijk uitziet. Van de kleuren en lettertypen tot de plaatsing van de grafieken, alles telt.

Kleuren

Het gebruik van de juiste kleuren kan uw grafieken en uw onderzoeksverslag volledig veranderen. Als je kleuren gebruikt die je niet aanspreken, kan je publiek je grafieken niet goed lezen en begrijpen. Ze zouden je werkstuk zelfs meteen kunnen neerleggen. 

Kleuren kunnen uw grafieken verbeteren en de leesbaarheid vergroten. Als u bijvoorbeeld verschillende kleuren gebruikt om verschillende gegevenspunten weer te geven, ziet uw grafiek er meteen leesbaarder uit voor uw publiek.

Het contrast van de kleuren is ook een essentieel aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Vermijd donkere achtergronden met lichter gekleurde lettertypes en plots. Dit vermindert de leesbaarheid.

Als algemene regel geldt: een lichtere achtergrond en contrasterende gekleurde elementen. Gebruikt u bijvoorbeeld een witte achtergrond voor uw grafiek, plot uw grafieken dan niet met geelgekleurde lijnen, want die zullen niet te onderscheiden zijn. Gebruik in plaats daarvan donkerder gekleurde lijnen.

Fonts

Het lettertype van je grafieken is ook een zeer cruciaal element. Als je te grote lettertypes gebruikt, kan je grafiek er rommelig uitzien.

Gebruikt u daarentegen te kleine lettertypen, dan is uw grafiek misschien niet leesbaar. Lezers zouden hun ogen moeten inspannen om uw grafiek te begrijpen. Gebruik daarom de juiste grootte voor de lettertypen in uw grafieken.

Probeer ook geen fancy lettertypes te kiezen die niet gemakkelijk te begrijpen zijn. Ga voor de standaard serif lettertypes. Je moet je lettertypes ook goed opmaken. Gebruik bijvoorbeeld vet en cursief waar dat nodig is. Maak niet de hele tekst vet. Gebruik het selectief.

Pictogrammen

Pictogrammen kunnen een geweldige aanvulling zijn op de grafieken van je onderzoeksverslag. Ze kunnen je onderzoeksverslag zelfverklarend maken. Je kunt pictogrammen gebruiken om grafieken of diagrammen te labelen. Je kunt ze ook gebruiken om verschillende elementen van je grafieken te labelen.

Ook bij het gebruik van pictogrammen moet je nadenken over het kleurcontrast. Je iconen moeten er duidelijk en onderscheidbaar uitzien op de achtergrond. Gebruik bijvoorbeeld een donkere kleur icoon op een lichtere achtergrond.

goede en relevante pictogrammen binnen de afbeelding

De lettertypes in je iconen zijn ook belangrijk. Of je nu je eigen lettertypes ontwerpt, of gebruik maakt van make my graph tools, je moet ervoor zorgen dat de lettertypes in iconen (indien aanwezig) leesbaar zijn zonder je ogen te belasten.

Laat uw lezers effectief visualiseren

Het doel van het toevoegen van een grafiek, diagram of illustratie aan je onderzoeksverslag is je lezers te helpen je punt gemakkelijk te begrijpen.

Het lezen en begrijpen van onderzoeksverslagen is niet voor iedereen weggelegd. Daarom moet u zich blijven inspannen om het zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Uw publiek zal uw grafieken pas goed begrijpen als het ze effectief kan visualiseren. Visualisatie is gemakkelijk gezegd, maar moeilijk uit te voeren.

U moet ervoor zorgen dat uw grafieken zodanig zijn ontworpen dat ze effectief kunnen worden gevisualiseerd. Hiervoor moet u met een frisse blik naar uw grafiek kijken.

Als uw grafiek een beetje te ingewikkeld lijkt, kunt u proberen hem in te korten door één grafiek op te splitsen in meerdere kleinere grafieken. Je kunt ook twee of meer kleinere grafieken combineren om alles in één grafiek weer te geven, als dat een betere weergave lijkt.

Probeer te begrijpen hoe je lezers, die niet helemaal op de hoogte zijn van je onderwerp, naar de grafieken kijken. Zullen zij de boodschap die je probeert over te brengen kunnen visualiseren en begrijpen?

Zo niet, maak dan betere grafieken. Ziet uw grafiek er eenvoudig uit, neem dan de hulp in van online make my graph tools die u kunnen helpen om mooie, uitgebreide grafieken te maken tegen supper betaalbare tarieven.

Als je dit onderdeel goed aanpakt, zal je onderzoeksdocument een geweldige bron zijn waar iedereen naar kan verwijzen. En uw grafieken en visuele voorstellingen zullen ook op grote schaal worden gedeeld in uw bedrijfstak.

Weet wat u wilt overbrengen

De boodschap die u wilt overbrengen of het concept dat u aan uw lezers wilt uitleggen met behulp van grafieken is ook belangrijk om te overwegen. 

Wat wilt u precies niet overbrengen? Wilt u een visuele weergave van gegevens toevoegen? Wilt u wetenschappelijke infographics maken die gemakkelijk de bevindingen van uw onderzoeksartikel uitleggen? Wil je de verschillen tussen de twee gegevenssets visueel uitleggen?

Afhankelijk van de boodschap die u wilt overbrengen, kunt u verschillende soorten grafieken maken. Hier volgen enkele soorten grafieken die u op weg kunnen helpen:

Hiërarchisch

Elk concept dat een hiërarchie vormt, kan gemakkelijk worden weergegeven met behulp van hiërarchische grafieken.

U kunt prachtige grafieken met hiërarchische voorstellingen maken met een gebruiksvriendelijke online grafiekmaker zoals MindTheGraph.

Histogram

Een histogram is een grafiek waarmee u de frequentieverdeling van een reeks continue gegevens kunt weergeven. U kunt de vorm van de gegevenspunten en hun onderliggende verdeling visualiseren.

Geospatiale

Als uw onderzoekspaper bestaat uit gegevens die specifiek zijn voor geografische locaties, dan kunt u dat resultaat weergeven met behulp van geospatiale gegevens. Geospatiale grafieken geven geografische locaties weer door middel van breedtegraden, lengtegraden of de namen van geografische locaties.

Multidimensionaal

Multidimensionale grafieken kunnen worden gebruikt om gegevens weer te geven die beter kunnen worden gevisualiseerd en weergegeven in meer dan twee dimensies. Deze kunnen zeer effectief zijn om uw lezers te helpen uw gegevens en bevindingen effectief te visualiseren.

U kunt gemakkelijk mooie grafieken maken in multidimensionaal met behulp van online infographic maker tools zoals Mind the Graph.

Toon uw gegevens met prachtige grafieken

Hier is een voorbeeld van een sjabloon dat u kunt gebruiken om een multidimensionale infographic te maken voor uw onderzoeksverslag.

Tijdelijk

Temporele grafieken kunnen worden gebruikt om gegevens weer te geven die gewoonlijk met de tijd veranderen. U kunt verschillende gegevenspunten uitzetten met één van de assen van uw grafiek als tijdas.

Cirkeldiagrammen

Taartdiagrammen zijn een cirkelvormige statistische grafiek die kan worden gebruikt om verschillende verhoudingen van gegevens weer te geven.

Scatter plots

Scatterplots kunnen worden gebruikt om het verband tussen twee reeksen gegevens visueel weer te geven. In spreidingsplots worden punten gebruikt om verschillende numerieke waarden weer te geven.

Tijdschema's

Tijdschema's worden gebruikt om wetenschappelijke gegevens weer te geven in de vorm van tijdlijnen.

Venn-diagrammen

Venn-diagrammen zijn een van de meest gebruikte formaten voor visuele presentatie. Venn-diagrammen worden gebruikt om alle mogelijke logische relaties tussen een eindige groep dingen weer te geven. Ze zijn zeer geschikt om de overeenkomsten en verschillen tussen twee of meer dingen weer te geven.

Gestapelde gebiedsgrafieken

Een gestapelde vlakverdeling of grafiek is een uitbreiding van een vlakverdeling. Hierbij worden verschillende groepen gegevens in de grafiek weergegeven door ze boven elkaar te stapelen.

Stroomdiagrammen

Stroomdiagrammen zijn een andere vorm van gestapelde gebiedsdiagrammen. In een stroomdiagram worden de lagen niet boven elkaar gestapeld, maar rond een centrale as geplaatst.

Gestapelde staafdiagrammen

Staafdiagrammen zijn vergelijkbaar met gestapelde grafieken, behalve dat hetzelfde concept wordt toegepast op staafdiagrammen. Verschillende groepen gegevens worden weergegeven door ze in hetzelfde staafdiagram boven elkaar te stapelen.

Parallelle sets

Parallelle reeksen worden gebruikt om de gegevensstromen en -verhoudingen weer te geven. Deze stellen gegevensfrequenties voor in plaats van afzonderlijke datapunten.

Staafdiagrammen met meerdere sets

Staafdiagrammen met meerdere sets, ook wel geclusterde staafdiagrammen genoemd, zijn een type staafdiagram. Hierbij worden twee of meer datasets naast elkaar weergegeven voor een beter begrip en interpretatie. Alle staafdiagrammen gebruiken een gemeenschappelijke as die de X-as of de Y-as kan zijn.

Vraag anderen om feedback

Ten slotte is een nieuw stel ogen om de grafieken van je onderzoeksverslag te bekijken en te bekritiseren bijna net zo cruciaal als het proces van het ontwerpen van de grafieken.

U zou de grafieken die u hebt gemaakt waarschijnlijk geweldig vinden en bewonderen. Maar anderen hebben er misschien een heel andere mening over. Daarom is het het beste om de mening van anderen hierover te vragen.

De beste manier om dat te doen is om mensen te kiezen die het meest waarschijnlijk bij je primaire publiek passen. Als je onderzoeksverslag bijvoorbeeld bedoeld is voor lezers met ervaring in je branche, kies dan iemand met dezelfde soort branche-ervaring.

Vraag hen je grafiek te bekijken, hun eerste reactie te analyseren en hun feedback te verzamelen. Kunnen ze je grafieken begrijpen? Is je grafiek leesbaar en gemakkelijk te begrijpen zonder dat je hem uitgebreid moet uitleggen?

Door deze vragen te stellen en te beantwoorden krijgt u inzicht in de meest waarschijnlijke reactie van uw primaire publiek. 

Als de beoordelaar het moeilijk te begrijpen vindt, moet u overwegen onze grafieken te vereenvoudigen. U kunt dit doen door een eenvoudiger type grafiek te gebruiken of door meerdere grafieken te gebruiken in plaats van één.

Als de recensent de grafieken onnodig of amateuristisch vindt, kunt u overwegen geavanceerdere grafieken te gebruiken of ze helemaal te verwijderen.

Conclusie

We kunnen besluiten met te zeggen dat grafieken je onderzoeksverslag kunnen maken of breken. Mensen kunnen je onderzoeksverslag in een heel ander licht zien als je er de juiste grafieken aan hebt toegevoegd.

Van de keuze van het type grafiek tot de te gebruiken kleuren en lettertypen, alles moet goed doordacht zijn voordat u begint met het maken van grafieken. 

Neem je tijd en maak goede uitgebreide grafieken voor je research paper. En als je dat doet, zul je merken dat mensen je werk veel meer waarderen dan anders.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen