Leg je uit wetenschap en complex wetenschappelijk onderwerpen op een begrijpelijke manier? Dat is geen gemakkelijke taak. Als u wilt dat uw publiek het belangrijkste concept begrijpt en nieuwsgierig wordt naar meer, moet u werken aan uw communicatie vaardigheden. Als wetenschappers kunnen we gemakkelijk veel wetenschappelijk jargon en ingewikkelde woorden toevoegen aan onze presentaties. Het verkeerde taalgebruik kan echter een kloof creëren tussen jou en je publiek.

Dus, om u in dit proces te helpen, zal ik 2 tips met u delen om u te helpen in het proces van het uitleggen van wetenschap en complexe onderwerpen

01. Ken uw publiek

Het lijkt vanzelfsprekend, maar soms vergeten we hoe we met andere mensen dan wetenschappers moeten praten. Het grote publiek denkt misschien dat wetenschap te moeilijk is om te begrijpen en dat alleen hele slimme mensen het kunnen. Maar we weten dat dit niet waar is. We moeten gewoon beter communiceren. Elk publiek heeft een andere taal nodig. Vergeet niet dat iets dat voor jou vanzelfsprekend is, voor een ander nieuwe informatie kan zijn. Dus als je praat met een niet-wetenschappelijk persoon, vergeet dan niet de basis uit te leggen en jargon te vermijden.

Voorbeeld: DNA repliceert zichzelf voordat het de mitose ingaat.

01. DNA is de code van het leven

02. "repliceren": een kopie maken

03. "voorafgaand aan" betekent vóór

04. Er is sprake van mitose wanneer cellen delen

Zoals de biologie verschillende maatschalen kent, zo kent ook de informatie en de inhoud niveaus. Breek de inhoud en ga alleen dieper als dat mogelijk is.

cover4

02. Ken uw kernbegrippen en benadruk ze

Als we het hebben over een spannend onderwerp, zoals wetenschap, kunnen we denken dat alle details heel belangrijk zijn. En als het over onze gegevens, ons werk gaat, kunnen we er nog enthousiaster over worden. Maar we moeten in staat zijn om de belangrijkste informatie van ons werk samen te vatten en te identificeren. Wat moet je publiek onthouden? Mensen kunnen niet alle informatie opnemen, dus als je alles uitlicht, wordt er niets uitgelicht.

Kies de belangrijkste informatie, markeer die en gebruik een paar stappen en sleutelbegrippen om het uit te leggen aan je publiek. Als je in je spreekbeurt of les gebruik kunt maken van visuele bronnen als dia's of grafisch In samenvattingen kun je afbeeldingen of grafieken gebruiken om de informatie te benadrukken. Een manier om dat te doen is door de visual op te splitsen in (1) de onderzoek vraag, (2) de proefopzet en (3) de verwachte resultaten. Gebruik kleuren, grafieken en illustraties om het concept te verduidelijken.

Soms vergeten we als experts op ons gebied hoe moeilijk het was om bepaalde concepten te begrijpen toen we net begonnen. Laat een frisse blik op je presentatie werpen, iemand die dichter bij je publiek staat, en kijk welke inzichten zij je kunnen geven.

We hebben veel tutorials om je te helpen beter te communiceren in de wetenschap. En als je je klaar voelt om te beginnen, geniet dan van let op de grafiek gratis:

let op de grafiek wetenschappelijke illustraties

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen