Selitätkö sinä tiede ja monimutkainen tieteellinen aiheet ymmärrettävällä tavalla? Se ei ole helppo tehtävä. Jos haluat, että yleisösi ymmärtää pääkäsitteen ja innostuu oppimaan lisää, sinun on työstettävä sinun viestintä taidot. Tutkijoina voimme helposti lisätä esityksiimme paljon tieteellistä jargonia ja monimutkaisia sanoja. Väärä kieli voi kuitenkin luoda kuilun sinun ja yleisösi välille.

Jotta voisin auttaa sinua tässä prosessissa, jaan kanssasi 2 vinkkiä, jotka auttavat sinua selittämään tiedettä ja monimutkaisia aiheita.

01. Tunne yleisösi

Se tuntuu itsestään selvältä, mutta joskus unohdamme, miten puhua muidenkin kuin tutkijoiden kanssa. Yleisö saattaa ajatella, että tiedettä on liian vaikea ymmärtää ja että vain hyvin älykkäät ihmiset pystyvät siihen. Tiedämme kuitenkin, että tämä ei ole totta. Meidän on vain kommunikoitava paremmin. Kukin yleisö tarvitsee eri kieltä. Älä unohda, että itsellesi itsestään selvä asia voi olla toiselle ihmiselle uutta tietoa. Jos siis puhut muulle kuin tiedemiehelle, älä unohda selittää perusasioita ja välttää jargonia.

Esimerkki: DNA monistuu ennen mitoosiin siirtymistä.

01. DNA on elämän koodi

02. "kopioida" tarkoittaa kopion tekemistä.

03. 'ennen' tarkoittaa ennen

04. Mitoosi on, kun solut jakaa

Samalla tavalla kuin biologiassa on eri kokoluokkia, myös tiedolla ja sisällöllä on eri tasoja. Riko sisältö ja syvennä sitä vain, jos se on mahdollista.

kansi4

02. Tunne keskeiset käsitteesi ja korosta niitä

Kun puhumme jännittävästä aiheesta, kuten tieteestä, voimme ajatella, että kaikki yksityiskohdat ovat hyvin tärkeitä. Ja jos kyse on tiedoistamme, työstämme, voimme innostua siitä vielä enemmän. Meidän on kuitenkin pystyttävä tiivistämään ja tunnistamaan työmme tärkeimmät tiedot. Mitä yleisösi on pidettävä mielessä? Ihmiset eivät pysty omaksumaan kaikkea tietoa, joten jos korostat kaikkea, mitään ei korosteta.

Valitse tärkeimmät tiedot, korosta ne ja selitä ne yleisöllesi muutaman vaiheen ja avainkäsitteen avulla. Jos puheesi tai luokkasi mahdollisuus, että käytät visuaalinen resursseja dioina tai graafinen tiivistelmissä voit käyttää kuvia tai kaavioita korostamaan tietoja. Yksi tapa tehdä se on jakaa visuaalinen aineisto (1) seuraaviin osiin tutkimus kysymys, (2) koejärjestelyt ja (3) odotetut tulokset. Käytä värejä, taulukoita ja kuvituksia käsitteen vahvistamiseksi.

Joskus alamme asiantuntijoina unohdamme, miten vaikeaa oli ymmärtää joitakin käsitteitä, kun olimme vasta aloittamassa. Hanki esitykseesi uudet silmät, joku, joka on lähempänä yleisöäsi, ja katso, millaisia oivalluksia hän voi antaa sinulle.

Meillä on paljon opetusohjelmia, joiden avulla voit kommunikoida paremmin luonnontieteissä. Ja jos tunnet olevasi valmis aloittamaan, nauti huomioi kuvaaja ilmaiseksi:

mind the graph tieteelliset kuvitukset

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit