Schizofrenie is een chronische en ernstige geestelijke stoornis die invloed heeft op hoe iemand denkt, zich voelt en zich gedraagt. Mensen met schizofrenie kunnen lijken alsof ze het contact met de werkelijkheid kwijt zijn. Om de ontwikkeling van schizofrenie te begrijpen, moeten we het hebben over synaptisch snoeien. Volgens een artikel uit Nature neuroscience 1, “synaptisch snoeien is het proces van synapsafschaffing dat plaatsvindt van de vroege kindertijd tot de vroege volwassenheid." Terwijl de hersenen zich ontwikkelen, vormen omgevingsinputs de neurale circuits. Dit proces elimineert overtollige synapsen die tijdens de vroege ontwikkeling ontstaan en versterkt de resterende synapsen.

Volgens de "synaptic pruning"-hypothese is overmatig of ongeordend synaptisch snoeien gerelateerd aan schizofrenie. De psychiater Irwin Feinberg opperde deze hypothese in 1982.

Bovendien hebben beeldvormings- en postmortemstudies van menselijke hersenen enkele jaren geleden nieuw bewijsmateriaal opgeleverd ter ondersteuning van de hypothese van "synaptisch snoeien". Daaruit bleek dat de dichtheid van de ruggengraat en de grijze stof in de cortex van schizofreniepatiënten verminderd zijn.

voorbeeld_69596 (1)

 

 Nieuwe bewijzen gepubliceerd in Nature neuroscience:

Daarom proberen wetenschappers nu het mechanisme te begrijpen dat aan dit fenomeen ten grondslag ligt. Volgens Carl Sellgren, Roy Perlis en medewerkers zou het immuunsysteem een rol kunnen spelen bij het overmatig snoeien van synapsen. Hun nieuwe artikel1 gepubliceerd in Nature neuroscience beschrijft een in vitro model dat cellulaire herprogrammering toepast om schizofreniepatiënt-specifieke microglia-gemedieerde synaps-opname te bestuderen.

Microglia zijn een collectief type neuroglia (gliacellen) die overal in de hersenen en het ruggenmerg voorkomen. Zij vormen 10-15% van alle cellen in de hersenen. Als macrofaagcellen zijn zij de eerste en belangrijkste vorm van actieve afweer in het centrale zenuwstelsel (CZS). Bovendien kunnen microgliacellen vreemde lichamen herkennen, deze inslikken en optreden als antigeen-presenterende cellen die T-cellen activeren.

voorbeeld_69544
voorbeeld_69618
voorbeeld_69620

Blijf lezen over neurowetenschappelijke onderwerpen

Als u uw onderzoek ook visueel wilt presenteren, zijn grafische samenvattingen en mooie wetenschappelijke illustraties een krachtig hulpmiddel! Begin dus vandaag nog om uw gegevens visueler te maken.

  1. Verhoogde synaps eliminatie door microglia in schizofrenie patiënt-afgeleide modellen van synaptische pruning.
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen