Honden zijn de beste vrienden van de mens en ze zijn dicht bij ons geëvolueerd toen wolven en mensen de koude winter probeerden te overleven zonder technologie. Uw huisdier ziet er misschien niet zo uit, maar als u het dna analyseert en ver genoeg teruggaat in het verleden, zult u ontdekken dat uw hond, zoals alle honden, afstamt van wolven. Grijze wolven en honden zijn zo'n 15.000 tot 40.000 jaar geleden afgeleid van een uitgestorven wolvensoort.

voorbeeld_56860

Een wetenschappelijke studie1  gepubliceerd in de natuur suggereert dat moderne honden waarschijnlijk afstammen van slechts één populatie die continu in Europa leefde. "Wie deze wolven precies gedomesticeerd heeft, wanneer, en hoe vaak, is nog steeds een mysterie, en wetenschappers zijn het niet eens over het antwoord. Honden zijn waarschijnlijk per ongeluk gedomesticeerd, toen wolven oude jagers-verzamelaars begonnen te volgen om van hun afval te snoepen. De theorie is dat volgzame wolven extra voedselresten kregen, zodat ze beter overleefden en hun genen doorgaven.

Maar ondanks de inspanningen van wetenschappers zijn er veel controverses over de evolutie van de hond. Het artikel "Hoe accuraat is Alpha's Theorie van Dog Domestication?"2 brengt ons de laatste studies over de evolutie en domesticatie van honden:

"Dat het eerste gedomesticeerde dier een grote carnivoor was, die een concurrent zou zijn geweest voor voedsel - iedereen die tijd heeft doorgebracht met wilde wolven zou zien hoe onwaarschijnlijk het was dat we ze op een of andere manier hebben getemd op een manier die leidde tot domesticatie," zegt Brian Hare, directeur van het Duke University Canine Cognition Center. Hare voegt eraan toe dat de meeste wolven angstig en agressief zouden zijn geweest tegen mensen - want zo gedragen de meeste wolven zich. Maar sommige zouden vriendelijker zijn geweest, waardoor zij wellicht toegang kregen tot voedsel van jager-verzamelaars. "Deze wolven zouden een voordeel hebben gehad ten opzichte van andere wolven, en de sterke selectiedruk op vriendelijkheid had een heleboel bijproducten, zoals de fysieke verschillen die we bij honden zien," zegt hij. "Dit is zelf-domesticatie. Wij hebben honden niet gedomesticeerd. Honden hebben zichzelf gedomesticeerd."

Met behulp van infographics kunnen we de evolutionaire relatie tussen honden en andere dieren beter visualiseren. We hebben een infographic gemaakt om de classificatie van honden in het Animalia Koninkrijk (Canis lupus).

info_dog

Je kunt ook je eigen infographic maken en een ander onderwerp over de evolutie van honden laten zien, je kunt zelfs onze hondenfoto gebruiken om te illustreren. Leuk, toch? Upload gewoon uw hondenfoto naar ons platform. En als je niet de illustratie vindt die je wilt, maak je geen zorgen, schrijf naar contact@mindthegraph.com en vraag een nieuwe aan.

Ben je enthousiast om je eigen infographic te beginnen? Begin nu gratis met infographic sjablonen.

  1. Oude Europese honden genomen onthullen continuïteit sinds het vroege neolithicum
  2. Hoe accuraat is de theorie van hondendomesticatie in 'Alpha'?

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen