Σε ποιον δεν αρέσει να ξεφυλλίζει τις πληροφορίες και να παίρνει την ουσία του θέματος πριν διαβάσει ολόκληρο το δοκίμιο ή την ερευνητική εργασία; Αυτό σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα, να εξοικονομήσετε χρόνο, να κατανοήσετε την κύρια ιδέα και να ξέρετε αν το δοκίμιο αξίζει τον χρόνο σας ή όχι. Και εδώ έρχεται η σημασία της δήλωσης θέσης. Έτσι τι είναι η δήλωση θέσης, γιατί είναι σημαντική και πώς να γράψετε μια καλύτερη; Διαβάστε το άρθρο για να βρείτε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Τι είναι η δήλωση θέσης;

Η δήλωση θέσης δηλώνει τον σκοπό του δοκιμίου, της διατριβής, της ερευνητικής εργασίας κ.λπ. με σαφήνεια και συντομία και γράφεται συνήθως στο τέλος της εισαγωγικής παραγράφου.

Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας ερευνητικής εργασίας και βοηθά τους αναγνώστες σας να ερμηνεύσουν την ιδέα που κρύβεται πίσω από την εργασία σας και να προσδιορίσουν το πεδίο εφαρμογής του δοκιμίου σας. Γράφεται σε 1-2 προτάσεις και προβάλλει την κεντρική ιδέα, η οποία αντανακλάται με λεπτομερή τρόπο στο σώμα της εργασίας ή του δοκιμίου μέσω παραδειγμάτων, γεγονότων και αριθμών.

Παράδειγμα δήλωσης θέσης: Το διάβασμα αναπτύσσει το μυαλό του παιδιού, καθώς προάγει τις δεξιότητες κατανόησης, αυξάνει το λεξιλόγιο και το εκθέτει σε νέους κόσμους που διαφορετικά δεν θα συναντούσε.

Η δήλωση θέσης ταξινομείται σε:

  • Άμεση δήλωση θέσης: Η άμεση δήλωση θέσης εξηγεί τους λόγους που κρύβονται πίσω από το κύριο θέμα της δήλωσης θέσης.
  • Έμμεση δήλωση θέσης: Δεν εξηγεί τον κύριο λόγο πίσω από το θέμα, αλλά είναι γραμμένο σε μια ευκρινή μορφή για να οδηγήσει το δοκίμιο.

Στο πρόσφατο άρθρο μας, μπορείτε να μάθετε ποια είναι τα οι διαφορές μεταξύ διατριβής και διπλωματικής εργασίας.

Σημασία της δήλωσης θέσης

  • Αναπτύσσει περιεχόμενο για το σώμα του κειμένου σας
  • Βοηθά να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του κοινού σας και να το εμπλέξετε στο θέμα
  • Βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίζουν το στόχο του δοκιμίου
  • Ισχυρίζεται το επιχείρημα του συγγραφέα
  • Απαντήστε στην ερώτηση που αναζητά ο αναγνώστης σας
  • Δίνει κατεύθυνση στο κείμενό σας και βοηθά στον έλεγχο των κύριων ιδεών του δοκιμίου σας.
  • Βοηθά να πείσετε τους αναγνώστες για τις απόψεις του επιχειρήματός σας.

Πώς να γράψετε μια ισχυρή δήλωση θέσης;

1. Καταιγισμός ιδεών

 Για να γράψετε μια ισχυρή δήλωση θέσης, θα πρέπει να βρείτε ένα θέμα που να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον και για το οποίο έχετε επαρκείς γνώσεις. Γιατί ποιος θέλει να αφήσει το θέμα στη μέση χωρίς να το ολοκληρώσει, σπαταλώντας όλο τον χρόνο και τις προσπάθειές του, σωστά; Αλλά αν σας έχει ήδη δοθεί ένα θέμα, τότε υπέροχα! Έχετε τελειώσει με το πρώτο σας βήμα.

2. Ερευνήστε το θέμα σας

Μόλις καταλήξετε στο θέμα, κάντε την προκαταρκτική σας έρευνα. Διαβάστε γι' αυτό και μάθετε τα πάντα για το θέμα, ώστε να έχετε τις σωστές πληροφορίες για να γράψετε.

3. Περιορίστε το θέμα σας

Μην παίρνετε μια ευρεία έννοια. Δεν θα μπορέσετε να δικαιολογήσετε το θέμα σας, καθώς θα είναι δύσκολο να καλύψετε τα πάντα στο δοκίμιό σας. Περιορίστε το θέμα σας σε μια συγκεκριμένη έννοια, ώστε να έχετε αρκετές πληροφορίες για να καλύψετε. Ωστόσο, μην το περιορίσετε πάρα πολύ, ώστε να σας είναι δύσκολο να βρείτε πληροφορίες.

4. Κάντε ερωτήσεις

Κάντε ερωτήσεις σχετικά με αυτό που θέλετε να γράψετε και βρείτε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, ώστε να έχετε μια σαφή και περιεκτική δήλωση θέσης.

5. Εξειδίκευση της δήλωσης θέσης σας

Ήρθε η ώρα να γυαλίσετε τη δήλωση θέσης σας. Διαβάστε, επεξεργαστείτε και ξαναδιαβάστε την, αυτό θα την κάνει τέλεια. Και αν εξακολουθείτε να έχετε φόβους σχετικά με τη δήλωσή σας, αφήστε τους φίλους σας να τη διαβάσουν και να ερμηνεύσουν πώς πιστεύουν ότι θα είναι η έκθεσή σας. Αν καταλάβουν την ιδέα του θέματός σας, ορίστε! έχετε πετύχει άριστα με τη δήλωση θέσης σας.

Τύποι δήλωσης θέσης

1. Επεξηγηματικό

Μια επεξηγηματική δήλωση θέσης, γνωστή και ως επεξηγηματική δήλωση, βασίζεται σε στοιχεία και εξαρτάται από γεγονότα. Αυτός ο τύπος δεν περιλαμβάνει προσωπικές απόψεις και εξηγεί τα πάντα σχετικά με το θέμα με πραγματικά δεδομένα.

Για παράδειγμα: Η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής κατανάλωση νερού και η διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος, σας βοηθά να αποκτήσετε δέρμα χωρίς ρυτίδες.

2. Επιχειρηματολογία

Μια επιχειρηματολογική θέση βασίζεται στη γνώμη του συγγραφέα και υποστηρίζεται με παραδείγματα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι δηλώσεις αυτές εξαρτώνται από συζητήσιμα θέματα και διεκδικούνται με επιχειρήματα και λογικούς λόγους του συγγραφέα.

Για παράδειγμα: Οι σχολικές στολές μπορεί να είναι ένα αρχικό κόστος για τις οικογένειες, αλλά εξαλείφουν τις οπτικές διαφορές εισοδήματος μεταξύ των μαθητών και παρέχουν μια πιο ισότιμη ατμόσφαιρα στο σχολείο.

3. Αναλυτική

Μια αναλυτική δήλωση θέσης χωρίζει μια ιδέα σε διάφορα μέρη και αξιολογεί το θέμα και το αναλύει με τη σειρά που κατανοεί ο συγγραφέας και καταλήγει στο συμπέρασμα με τη μορφή δήλωσης θέσης.

Για παράδειγμα: Αν και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε πολλές διαφορετικές αιτίες, ο αναδυόμενος εθνικισμός υποδαύλισε το αίσθημα επιθετικότητας που οδήγησε τελικά στην έναρξη και την εξάπλωσή του.

Υψηλός αντίκτυπος και μεγαλύτερη προβολή του έργου σας

Το Mind the Graph είναι μια πλατφόρμα infographic που ενισχύει την εργασία σας με οπτικά στοιχεία και καθιστά την έρευνά σας σαφή και φιλική προς τον αναγνώστη. Εγγραφείτε στο Mind the Graph τώρα και αξιοποιήστε την έρευνά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα