Опитвали ли сте се някога да създадете молекулярна илюстрация с класически молекулярни браузъри? Ако отговорът е "да", тогава вече знаете каква е трудността. 

Трябва да намерите безплатна версия, която да не срива компютъра ви, и да прекарате часове в опити да разберете как работи, вероятно с помощта на програмиране. Борете се с програми, които са сложни, неинтуитивни и често изискват лиценз.

Има решение, което се нарича Протеинов имиджър!

За Protein Imager

Протеинов имиджър е безплатен уеб базиран молекулярен браузър за създаване на молекулярни илюстрации с няколко кликвания. Тя е разработена от учени от Студио за 3D изображения на протеини с цел рационализиране на илюстрирането на протеини.

Защо Protein Imager?

Това, което отличава Protein Imager от другите молекулярни браузъри, е неговата простота и достъпност. За да получите достъп до всички функционалности на Protein Imager, е необходимо само да влезете с електронната си поща и интернет връзка.

Protein Imager има удобен за потребителя интерфейс, който позволява персонализиране на молекулярната илюстрация във всеки детайл. Потребителят може да избира между различни предварително зададени стилове (анимационен, реалистичен, грубозърнеста повърхност) или да персонализира визуализацията по свое желание.

Примери за предварително зададени стилове, които могат да се използват в Protein Imager.

Молекулярните изображения (повърхност, карикатура, сфери, пръчки и т.н.), режимите на оцветяване, цветовете на фона, сянката и заобикалящата среда са само някои от настройваемите параметри, с които потребителите могат да си играят.

Инструментите за анализ на данни като суперпозиция на структури, преглед на последователности и селекции също са на разположение на експертите.

Освен това тя е изцяло онлайн, което означава, че не е необходима локална инсталация, не е необходимо да се занимавате с остарели версии или проблеми със съвместимостта с операционните системи. Всяко визуализиране разчита на специален сървър, а времето за визуализиране обикновено е по-малко от 1 минута, в зависимост от сложността на илюстрацията.

Кой използва Protein Imager?

От студенти до опитни учени, Protein Imager е толкова лесен и интуитивен, че всеки може да се възползва от него. Потребителите могат свободно да разгърнат своята креативност и да създават научни илюстрации за различни цели. 

Много учени използват Protein Imager, за да илюстрират резултатите от изследванията си в своите статии или графични резюмета. 

Протеинов имиджър, използван от учен Matteo Oliverio за създаване на графични абстракти.

По-креативните проектират корици на списания с Protein Imager. Тези, които са запалени по комуникацията на науката, използват Protein Imager, за да създават привличащи вниманието визуални материали за публикациите си в социалните медии.

Професор Сима Халид от Оксфордския университет изработи дизайна на корицата за май 2021 г. на списание Structure, том 29, брой 5.

И накрая, Protein Imager има възможност за експортиране на молекулите като обемни файлове (формат VRML2), използвани от медицинските илюстратори в програми за 3D графика, като Blender, Cinema 4D, Maya.

Изображение от портфолиото на студиото за научни илюстрации BioSciVisuals. Protein Imager беше използван за илюстриране на молекулите, включени в крайната графика на постера, заедно с професионални инструменти за илюстриране.

Дайте старт на илюстрациите си

Нека разгледаме основните стъпки за започване на вашето пътуване в областта на илюстрациите, нали?

1 - Зареждане на молекулната структура

Отидете на Протеинов имиджър и да качите всяка молекулярна структура от компютъра си или да я извлечете от биологични бази данни, като Protein Data Bank или базата данни Orientations of Proteins in Membranes (OPM).

2 - Персонализиране

Чрез панела за структурата вдясно изберете молекулярното представяне и цветовите схеми, а чрез панелите за визуализация настройте сянката, светлините, заобикалящата оклузия, просто изберете предварително зададен стил.

3 - Получаване на изображението

След като сте доволни от външния вид на конструкцията, поискайте визуализация.

След няколко минути ще можете да изтеглите илюстрацията с високо качество от панела за визуализация. Имайте предвид, че за да заявите визуализация, трябва да се регистрирате с валиден имейл адрес.

4 - Споделете го с вашите сътрудници

Когато сте доволни от работата си, можете да я запишете в потребителската папка, която може да съхранява до 25 MB. Можете да получите връзка за всеки проект, която да споделите със сътрудници, така че всички да са на една и съща страница.

Mind the Graph и 3D изобразяване на протеини

Разбира се, 3D Protein Imaging и Mind the Graph формират най-доброто партньорство в историята! 

Можете да използвате своето 3D изображение на протеин и да го качите в творението си в Mind the Graph за секунда. За да научите как да качвате изображения, можете да гледате видео урока точно тук

Или отидете в създаването на Mind the Graph, щракнете върху Още в долната част на лявото меню, а след това Качване на, изберете изображението си и след като бъде заредено, изберете и плъзнете изображението в работното си пространство и готово! 

Освен това можете да изберете всяка илюстрация, налична в галерията Mind the Graph, която да използвате заедно с изображенията на вашите протеини. 

Галерията на Mind the Graph разполага с много визуално привлекателни фигури за вашите изследвания, с над 40 000 научно точни илюстрации в над 80 популярни области. Ако имате нужда от илюстрация, можете да я намерите в Mind the Graph. 

Все пак, ако не сте намерили това, което ви трябва, или ако имате нужда от много специфична илюстрация, можете да поискате персонализирана илюстрация и екипът на Mind the Graph ще я изработи за вас. Всичко, което трябва да направите, е да попълните Mind the Graph Заявка за икона във вашето работно пространство, с кратко обяснение и референтно изображение. В рамките на една седмица ще получите персонализираната си илюстрация. 

Удивително, нали? 

Вижте видеоклипа за това как можете да създадете научна фигура с помощта на Mind the Graph и да използвате външни изображения от 3D Protein Imaging.

Тази статия е написана в сътрудничество с Martina Maritan, служител по комуникациите в 3D изобразяване на протеини.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони