Пандемията COVID-19 е не само тема, за която се говори днес, но и тема, за която се говори в света и ще се говори още дълго време.

Пандемията е най-значимото и въздействащо събитие на нашето поколение. И така, каква може да бъде по-подходяща тема за вашата изследователска работа?

Въпреки че са публикувани хиляди научни статии по темата COVID-19, все още има много какво да се обсъжда и говори.

Всички научни статии, публикувани по тази тема, са чудесен избор, тъй като темата е релевантна, актуална, интересна и вечно актуална. Освен това вашият научен труд за COVID-19 ще бъде споделян и обсъждан много.

Другото чудесно нещо при избора на тази тема е, че вече разполагате с много подкрепящи документи, които да се отнасят до темата. И най-важното, ако работата ви може да допринесе за по-голямото благо по някакъв начин, то няма нищо по-хубаво от това.

Но голямото възражение, с което може да се сблъскате сега, е чувствителността, която преобладава около тази тема.

Ако не направите нещата по правилния начин, вашата изследователска работа може да бъде възприета в негативна светлина - нещо, което определено не искате.

Затова нека разгледаме някои неща, които трябва да имате предвид, докато работите върху изследователската си работа по COVID-19.

Като имате предвид тези съвети, ще бъдете по-уверени в темата и ще предадете посланието си по много по-добър начин.

Нещата, които трябва да имате предвид, докато пишете изследователска статия за COVID 19 - Mind the Graph Blog

1. Опознай аудиторията си

Познаването на аудиторията е първата и най-важна стъпка в работата по изследователската ви работа. Без да разберете аудиторията, работата ви няма да достигне до правилния тон с читателя. 

Или още по-лошо - документът ви може да предаде погрешно послание. Нещо, което не желаете за такава чувствителна тема. 

Започнете, като разберете коя ще бъде основната аудитория на вашия документ. Дали той е адресиран до учени, учители, изпълнителни директори или до борда на директорите? 

Пишете ли този научен труд за COVID-19, за да получите по-добри оценки? Или за да предоставите решение на фармацевтична организация?

Каквато и да е основната ви аудитория, тонът и съдържанието на статията ви ще бъдат напълно различни. Всяка част от изследователската ви работа е изключително важна, а първата стъпка към правилното ѝ изготвяне е да познавате аудиторията си.

В зависимост от вида на аудиторията ще получите представа за това какво да добавите към изследователската си работа по COVID-19, за да звучи най-рационално за читателите. Ако направите тази стъпка правилно, има голям шанс да напишете висококачествен научен труд.

От изключителна важност е да започнете с план. След като сте определили вида на аудиторията и грубото съдържание на статията си, изгответе проект и кристално ясен конспект.

Отделете време да обмислите конспекта си, тъй като той ще бъде отправна точка за целия процес на писане. 

Започването с план ще ви помогне да поддържате фокус и последователност по време на процеса на писане, когато обхващате всички необходими теми.

2. Говорете визуално

Добавянето на визуални елементи към вашата изследователска работа по COVID-19 може да промени света. Защо? Защото визуалното изказване има много по-голямо въздействие върху аудиторията в сравнение с обясняването на същите моменти с текст.

Не е задължително изследователската ви работа да бъде скучна стена от текст. Можете да обясните сложни концепции, изводи и точки с помощта на различни видове визуално съдържание. 

Графики

Добавяне на графики и диаграми в статията е задължително условие за изготвяне на въздействащ научен труд. Затова можете да създадете графика онлайн и да я добавите към изследователската си работа. По този начин можете незабавно да превърнете статията си в по-интересно четиво. 

Освен това вашите аргументи и изводи ще бъдат по-добре предадени на читателите, което в крайна сметка е целта на всеки научен труд. Можете да използвате научна графика производител да създавате графики с лекота.

Създаване на смайващи научни графики за минути с Mind the Graph

Икони

Използването на икони също може да бъде изключително полезно за да илюстрирате по-добре своите аргументи. Иконите са интересни и добавят така необходимата пауза към големите стени от текст. Можете да използвате икони, за да измислите интересни илюстрации и да ги добавите към визуалните си материали.

Инфографики

Инфографиките са най-добрите форми на визуално съдържание, които могат напълно да преобразят вашия научен труд, особено за тема като COVID-19.

Спомняте ли си всички инфографики, които бяха споделени, когато за първи път чухме за коронавируса? 

Това е така, защото с помощта на инфографиките дори неспециалист може лесно да разбере сложни концепции. Това може да бъде от изключителна полза, особено за теми като COVID-19, при които разпространението на информация е много важно. 

Първото нещо, което би ви хрумнало, когато си помислите за инфографики, са скъпите графични дизайнери. Но не се притеснявайте, можете да се справите и без тях. 

Лесен за използване инструмент за създаване на инфографики и научни графики, като например Mind the Graph, може да ви помогне да създавате графични резюмета и инфографики с абсолютна лекота. Така ще дадете простор на творчеството си, а вашата научна статия ще се превърне в нещо много по-ценно и достъпно.

Ето някои примери за визуално съдържание, които можете да включите в своя научен труд по COVID-19:

Можете да използвате шаблон за инфографика с възможност за редактиране като тази по-долу, за да създадете лесно COVID-19 илюстрации и инфографики за вашия научен труд. Можете просто да редактирате шаблона, като използвате функцията "плъзгане и пускане", за да добавите икони по ваш избор, които могат най-добре да допълнят вашата изследователска работа.

Mind the Graph Инфографски шаблон
Mind the Graph Инфогравски шаблон за пневмония

Дори сложни научни открития могат да бъдат илюстрирани с помощта на такива инфографики. Вие също можете да създадете графика онлайн, като тази, дадена по-долу:

3. Бъдете разумни в това, което пишете

Тъй като COVID-19 е много деликатна тема за писане, трябва да сте разумни в това, което пишете. Трябва да сте съпричастни и да имате предвид емоциите на хората.

Това са времена на изпитания. Много хора са загубили близките си и препитанието си. Така че добавянето на безчувствени изявления, които могат да наранят емоциите на читателите, не е най-разумното нещо, което може да се направи.

Също така е много важно да се съобразявате с фактите. Това отново се връща към факта, че сте избрали много чувствителна тема за писане. Не всеки ще приеме статията ви с лека ръка. Затова бъдете 100% сигурни, че фактите ви са верни.

Всичко се дължи на доброто проучване. Още преди да започнете да пишете, имайте ясна представа какво точно искате да включите във вашата изследователска работа по COVID-19.

Дори малка част от невярна или нечувствителна информация може да представи вашия документ в лоша светлина.

Също така се опитайте да не задавате въпроси с отворен край. Изследователската ви работа се нуждае от заключение. Следователно започнете да пишете изследователската си работа, като имате предвид определено и ясно заключение. Имайте предвид правилната структура с ясно заключение, докато пишете работата си.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е да завършите статията си с положителна нотка. Това може да бъде както текстово, така и фактологично или визуално. Без това документът ви няма да изглежда авторитетен.

4. Добавяне на специфични географски данни

Бихте могли да знаете, че в различните райони по света има различни нива на последици от епидемията на COVID-19. Пандемията е засегнала различните места по различен начин. 

Следователно трябва да обмислите добавянето на съответната информация и констатации във вашата изследователска работа по COVID-19. Можете да направите това, като направите достатъчно проучвания на констатациите за различни географски места.

Когато добавите географски специфична информация към изследователската си работа, тя ще изглежда по-подходяща за всички, вместо да звучи общо.

При изследователските статии също е важно да внимавате какво добавяте към статията си. Добавянето на информация по COVID-19 е добре, но е важно тя да е свързана с темата, която разглеждате. 

Например, ако говорите за лекарства, не бива да отклонявате темата си към несъществени неща, като например как COVID се е появил в определени райони на света, освен ако това не е уместно. Изключително важно е да се придържате към темата, независимо от всичко.

5. Запазете положителния тон на вестника

Въпреки че поддържането на положителен тон не винаги е цел на изследователските статии, този случай е различен. Както беше споменато по-горе, пандемията COVID-19 е все още прясна в съзнанието ни.

Лошите последици от него все още са широко разпространени. Пандемията оказа дълбоко въздействие върху живота на много от нас.

Ето защо емпатията и чувствителността са много важни. Можете да направите това, като се опитате да поддържате възможно най-позитивния тон на изследователската си работа.

Опитайте се да покажете светлината в края на тунела. Предизвикайте някаква надежда в съзнанието на читателите си.

Трябва да се постараете да добавите точки и данни, които повдигат съзнанието на читателя. Статията ви трябва да даде на читателите лъч надежда, успокоявайки ги по някакъв начин, че можем бързо да излезем от тази пандемия.

Като поддържате положителен тон на своята изследователска работа COVID-19, ще можете да предизвикате положителни реакции у читателите си, които могат да бъдат наистина полезни за привличане на вниманието към вашата изследователска работа.

6. Разговаряйте с опитни лица

COVID-19 е доста нова тема за изследване. Следователно не всеки ще бъде най-добрият човек, който може да даде съвет по тази тема.

Ако нямате подходящия човек, от когото да потърсите знания, може да се почувствате изгубени и да затънете по средата на работата си.

Ако контактувате с хора, които са като вас и работят по същата тема, няма да получите ценни идеи за вашата научна работа.

Ето защо е много важно да намерите и да разговаряте с хора, които имат добър опит в тази област.

Затова направете проучване на текущите изследвания на COVID-19. Намерете хора, които имат опит в тази област, и се опитайте да се свържете с тях. Можете да направите това, като намерите изследователи в LinkedIn и се свържете с тях.

Можете също така да потърсите помощ от изследователите чрез техните имейли. Ако молбата ви е достатъчно искрена и интересна, хората ще ви отговорят и с удоволствие ще ви предоставят ценни сведения. 

Разговорите с опитни изследователи ще ви дадат възможност да се запознаете с тях така, както нищо друго. Едно нещо е да прочетете изследванията на някой опитен човек. Но друго е да можете да разговаряте с него и да получите информация, специфична за вашето изследване.

Можете също така да цитирате тези изследователи и техните прозрения във вашия научен труд, което ще увеличи доверието и стойността на вашето изследване.

7. Ревизиране на документа с помощта на други изследователи на COVID-19

Освен че ще разговаряте с други експерти и изследователи по COVID-19, трябва да се опитате да рецензирате своя научен труд от тях.

 Ако преди да изпратите документа си на съответните органи, го прегледате от експерти, ще можете да отстраните много пропуски в него.

Този последен щрих към вашия документ може да бъде много необходим, особено за теми като COVID-19.

Първоначално можете сами да направите няколко кръга на корекция, редактиране и преработване на документа. Така ще можете да откриете много грешки и липсващи части. Тази стъпка е от съществено значение и без нея всичките ви усилия могат да отидат напразно.

След това можете да се свържете със съответните изследователи, които са експерти по вашата тема и които могат да ви насочат към последната редакция на вашия научен труд.

8. Ето няколко най-добри научни статии

Ето някои от най-добрите научни статии за COVID-19 за справка:

1. Remdesivir при възрастни с тежка форма на COVID-19: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано, многоцентрово проучване

Това е един от най-добрите научни трудове, свързани с лечението на COVID-19, който се оказа изключително полезен за лечението на пациенти с коронавирус. Документът разполага с множество таблици, диаграми и изображения, за да покаже резултатите от тяхното проучване.

2. SARS и MERS: последни данни за нововъзникващите коронавируси

Този научен документ предоставя ценни сведения за нововъзникващия коронавирус, които могат да помогнат в борбата с последиците от пандемията. 

Най-доброто в този документ са включените инфографики. Инфографиките определено са най-привлекателният аспект на статията, тъй като помагат за визуалното разбиване на сложни концепции, а кой не би искал това!

3. Възможности за лечение на COVID-19: Реалността и предизвикателствата

Това отново е един от най-добрите научни трудове, свързани с лечението на COVID-19. Въпреки че този документ ни дава реална представа за наличието на възможности за лечение, за съжаление документът завършва с не толкова положителен тон.

4. Загубата на вкус и мирис като отличителни симптоми на коронавирусното заболяване 2019

Най-хубавото на тази изследователска работа е, че тя е много близка и актуална за света в момента. Загубата на вкус и мирис като отличителни симптоми на COVID-19 определено е полезно откритие за света.

Заключение

Решението да напишете научноизследователска работа за COVID-19 може да се окаже предизвикателство за вас, тъй като това е изключително чувствителна тема, която трябва да бъде разгледана точно сега. Особено защото страданията на хората по света, причинени от пандемията, все още са актуални.

Но трябва да помислите за положителната страна на проблема и да напишете научна статия, която може да бъде наистина полезна за света в момента. 

Дори и най-малките ви открития могат да доведат до положителна промяна в света. Но е важно да имате предвид някои неща поради несигурността и чувствителността на темата.

Така че вземете под внимание това кратко ръководство и напишете истински трансформиращ научен труд по COVID-19, като използвате предоставените тук съвети.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони