Всяка година се публикуват огромен брой научни статии по най-различни теми - от астрономията до изменението на климата и настоящата пандемия.

С други думи, трудно е да се направи разграничение между произведения, които са релевантни, интересни, но до голяма степен неуместни, и научен боклук.

През последните години станахме свидетели на редица революционни постижения, които често водят до истинска експлозия на знанието.

По-долу е представен списък на десетте най-големи постижения в науката през 2021 г., включително най-значимите исторически открития и преглед на това, което предстои да се случи в областта на научните постижения.

Напредък в науката за 2021 г.

1. Извънземният живот вече е по-лесен за откриване от всякога

A хартия публикувана през 2021 г., изследователите предполагат, че може да има планета с живот, която принадлежи към категорията на хицеанските планети.

Те описват богата на водород планета, покрита с океан, която е около 2,6 пъти по-голяма от Земята. Човешката раса не би могла да издържи на такива условия, но други форми на живот биха могли.

Тъй като метилхлоридът и диметилсулфидът се откриват по-лесно на водните планети, биосигналите могат да бъдат идентифицирани по-лесно.

През следващите две или три десетилетия ще бъде възможно да се открие и потвърди живот на планети, различни от Земята.

Има голяма вероятност скоро да успеем да открием планети с живот или поне планети, които биха могли да го поддържат.

2. CRISPR генно редактиране на кръвна основа

Технологията CISPR обикновено работи върху извлечени клетки в лаборатория, преди да ги въведе отново в организма. В резултат на това това е продължителна и скъпа процедура, която често е последвана от химиотерапия.

През юни 2021 г. пациент с рядко наследствено заболяване получава инжекция с генния редактор CRISPR Cas-9.

Транстиретиновата амилоидоза е успешно лекувана в този случай, като дори намалява количеството на разрушителните ензими в засегнатите тъкани и органи.

3. Електрическите змиорки са едни от най-щастливите хищници

Преди ихтиологът от Смитсоновия институт К. Давид де Сантана да открие непокрито езеро в басейна на река Амазонка, електрическите змиорки са смятани за самотни ловци.

Според него публикувани резултати в Ecology and Evolution, електрическите змиорки на Volta ловуват на групи, като обикалят около плячката си и я облъчват с 860 волта.

Змиорките могат да уловят повече риба, когато ловуват групово, а не индивидуално.

В допълнение към проучването на други общности от електрически змиорки в басейна на река Амазонка екипът се надява да установи и други модели на лов, които змиорките проявяват, тъй като биоразнообразието е застрашено.

4. Ваксина Covid-19

Като част от най-невероятните заглавия за 2020 г. Ваксини Covid-19 бяха разработени, но бяха въведени през 2021 г.

Първата ваксина за възрастни е пусната от Pfizer и Moderna през 2020 г. декември, последвана от Johnson & Johnson през 2021 г. Деца на петгодишна възраст вече могат да получат ваксината Covid-19.

5. Изстрелване на телескопа Джеймс Уеб

Неотдавна НАСА изстреля най-мощния и най-големия космически телескоп, създаван някога. Космически телескоп Джеймс Уеб.

За да достигне стабилна позиция в космоса, той ще измине близо 1 милион мили за 30 дни, след което инструментите ще бъдат разгънати, подравнени и калибрирани през следващите шест месеца.

По време на изстрелването се появиха множество закъснения. През следващите десетилетия тя ще следва орбитата на Земята. В крайна сметка може би ще успеем да открием признаци за съществуването на живот на други планети.

6. Най-бързият квантов процесор в историята

Компютрите, базирани на квантова технология, могат да обработват за секунди информация, която иначе би отнела няколко дни или седмици на най-добрите суперкомпютри.

Квантовите изчисления използват законите на квантовата физика за мощни изчисления, като трансформират области като астрофизика, ИТ, инженерство, национална сигурност и др. . 127-кубитов Eagle беше пуснат от IBM през ноември 2021 г.

Това е убедителен квантов процесор до момента. Областта на квантовите изчисления е готова за бързо развитие.

7. Хората оказват влияние върху еволюцията на животните

Пряко и косвено хората са повлияли на еволюцията на животните. Бракониерството е довело до рязко увеличаване на броя на африканските слонове без бивни.

По време на гражданската война в Мозамбик между 1977 и 1992 г. огромен брой слонове с огромни бивни са унищожени, което означава, че най-много генетичен материал се предава от женските без огромни бивни.

Еволюцията на животните е косвено засегната от хората поради повишаването на температурите, предизвикано от глобалното затопляне, в допълнение към убийството на животни.

Сайтът 2021 брой на списание "Тенденции в екологията и еволюцията претендира за по-големи крила на прилепите и по-дълги уши на зайците, които вероятно излъчват повече топлина в околната среда.

Допълнителни доказателства са публикувани в Science Advances. Учените са установили, че птиците от отдалечени райони на амазонската дъждовна гора са станали по-леки, а крилата им са се удължили в резултат на променените валежи и повишаването на температурите.

8. Разработване на изкуствено титаниево сърце

Създаването на синтетично сърце е цел на учените от повече от 50 години. Всяка година в света коронарната болест на сърцето е причина за най-голям брой смъртни случаи. BiVACOR е титаниево сърце, създадено от австралийски изследователски екип, който използва технологията на въртящия се диск.

Въпреки че не имитира човешкото сърце, той се опитва да подобри еволюцията, като изпомпва кръвта по по-ефективен начин. Все още се очакват изпитания върху хора. Досега са проведени само временни изпитания върху пациенти с трансплантирано сърце, както и върху животни.

9. Ваксина срещу малария за деца

Епидемията от малария убива повече от половин милион души всяка година, което я прави една от най-смъртоносните болести на планетата.

Повече от половината от тях са деца. A ваксина срещу малария за деца беше одобрена от Световната здравна организация (СЗО), което я прави първата по рода си.

Ваксината срещу малария атакува петте най-смъртоносни патогена на маларията и се поставя в рамките на четири инжекции. Благодарение на това научно откритие може да се предотвратят около пет милиона случая на малария всяка година.

10. Открития на Марс

В началото на 2021 г. към Марс се присъединиха три мисии, които използваха изравняването на орбитата на Земята с тази на Марс, което се случва на всеки 26 месеца.

Спускаемият апарат Perseverance на НАСА, оборудван с инструменти за сондиране и съхраняване на скални проби, е планирано да премине през кратера Езеро в близко бъдеще.

По време на мисията "Връщане на проби" ще бъдат извлечени 43 скални проби, които ще бъдат изпратени обратно в контейнери.

Чрез наблюдение на ежедневните, месечните и годишните промени на Марс от орбита орбиталният апарат "Хоуп" на ОАЕ се опита да проучи миналия и настоящия климат на Марс.

Орбиталният апарат Tianwen-1 посети Марс от орбита, след което по време на мисията марсоходът Zhurong кацна в Утопия Планитиа.

Китай се опитва да тества способността си да се движи по повърхността на Марс. Учените тестват възможността за маневриране в атмосферата на Марс, което е един от големите научни пробиви.

Напредъкът в науката в историята

Редактиране на генома

Вече можем да отстраняваме гени по хирургичен път и да наблюдаваме техните регулаторни елементи. Това е голям пробив в разбирането не само на функционирането на организмите, но и на болестите, които ги засягат. 

В няколко от основните области на приложение проучванията се подлагат на клинични изпитвания, които, надяваме се, ще доведат до използването им в областта на медицината.

Най-старите фосилни останки на Homo sapiens са отпреди 100 000 години.

През 2017 г. беше обявено, че възрастта на Хомо сапиенс е преизчислена на 300 000 години назад. Това е увеличение със 100 000 години спрямо това, което се смяташе досега. В пещера в Мароко са открити кости на възраст триста хиляди години. 

В резултат на това се оказа, че може би не е вярно, че нашият вид е възникнал в Източна Африка, а се е разпространил по целия континент. 

Първо изображение на черна дупка

Съществуването на черните дупки е известно, но тяхната тъмнина също е очевидна, защото никаква светлина не може да ги достигне отвъд наблюдавания хоризонт.

През годините учените за първи път успяват да заснемат изображение на черна дупка.

Изображението на точката, от която няма връщане към черната дупка, изглежда като светеща поничка от газ и прах.

Изследователският екип, участвал в това откритие, е удостоен с наградата Breakthrough Prize 2020, която се счита за една от най-големите научни награди в света.

Очакван напредък в науката

С течение на десетилетията ставаме свидетели на все повече иновации в науката по света.

Е, не сме много далеч от следващия технологичен пробив, колонизацията на Марс и, разбира се, летящите коли!

За всяка публикувана статия са необходими фигури, които да илюстрират теорията. В Mind the Graph сме се посветили на това да ви предоставяме илюстрации от всички категории на науката. Разгледайте нашите галерия с илюстрации

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони