Мозъкоядната амеба, известна под техническото име Naegleria fowleri, е рядък, но опасен организъм, който предизвиква широко разпространена загриженост и страх. Въпреки че случаите на ПАМ са необичайни, последиците могат да бъдат катастрофални, което настоява здравните служители да предприемат усилия за предотвратяване на разпространението ѝ. 

В тази статия ще разгледаме фактите за мозъкоядната амеба, като например причините за появата ѝ, начина на разпространение, симптомите и методите за превенция, за да ви помогнем да разберете по-добре този смъртоносен организъм. Разбирането на опасностите, свързани с Naegleria fowleri, ви позволява да предприемете действия, за да намалите излагането си и риска от развитие на тази рядка, но потенциално смъртоносна инфекция.

Илюстрациите са достъпни в Mind the Graph

Какво представлява мозъкоядната амеба?

Мозъкоядната амеба, наричана още Naegleria fowleri, е вид амеба, която може да причини първичен амебен менингоенцефалит - рядка и фатална мозъчна инфекция (PAM). 

Първичният амебен менингоенцефалит (ПАМ) е с висока смъртност. В действителност през последното десетилетие в Съединените щати са документирани само няколко десетки случая, 154 известни случая от 1962 г. до 2021 г., и само четирима души са оцелели, което прави смъртността над 97%, по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Заболяването се развива бързо, като симптомите се появяват 1-12 дни след излагането на въздействието му, а смъртта настъпва в рамките на няколко дни в повечето случаи.

Тази амеба може да бъде открита в топли сладководни местообитания, включително езера, реки, горещи извори и необработени плувни басейни. 

Как мозъкоядната амеба заразява хората?

Мозъкоядната амеба може да зарази хората, когато замърсена вода попадне в организма през носа. Това може да се случи по време на плуване, гмуркане или скачане в топли сладководни водоеми, особено в такива със застояла или бавно движеща се вода. 

Когато амебата проникне в носния канал, тя може да се придвижи по обонятелния нерв до мозъка, където може да предизвика значително възпаление и смърт на мозъчната тъкан, което води до първичен амебен менингоенцефалит (ПАМ). 

Важно е да се подчертае, че ако мозъкоядната амеба бъде погълната, тя не може да предизвика инфекция и не може да се предава от човек на човек.

Къде е открита мозъкоядната амеба (Naegleria fowleri)?

Мозъкоядната амеба Naegleria fowleri се среща в топли сладководни местообитания, особено в застояли или бавно движещи се води като езера, реки, езерца и горещи извори, както вече беше отбелязано. Тя може да бъде открита и в почвата, но почвените инфекции са сравнително редки. Naegleria fowleri обаче не живее в солена вода, например в океана.

Naegleria fowleri се среща най-често на топли места с температури от 25 до 46°C. (77 до 115°F). Тя се развива най-добре при високи температури до 46°C и може да оцелее за кратки периоди при още по-високи температури. Въпреки че температурата на водата от езерата и реките, свързани с определени случаи на ПАМ, обикновено е по-висока от 26,67°C (80°F), според учените амебата може да оцелее при температура на водата под 26,67°C (80°F). 

Амебата може да бъде открита в следните видове водни обекти: 

 • Термална вода (естествено затоплена), например горещи извори;
 • Заустване на топли води от промишлени предприятия или електроцентрали;
 • Почва, съдържаща утайки от езера, езерца и реки;
 • неподдържани плувни басейни, площадки за разпръскване на вода, паркове за сърф или други зони за отдих с недостатъчно количество хлор;
 • Вода от чешмата;
 • Езера и реки;
 • Водонагреватели;
 • Изхвърляне на топла вода.

Какви са симптомите?

Симптомите на инфекцията с Naegleria fowleri, известна като първичен амебен менингоенцефалит (ПАМ), могат да се проявят 1-12 дни, обикновено на 5-ия ден, след контакт с амебата, но симптомите може да не се появят в продължение на много седмици.

Ранните симптоми на ПАМ са сходни с тези на други различни видове менингит и могат да включват мигрена, скованост на врата, треска, гадене и повръщане. С напредването на инфекцията могат да се появят припадъци, халюцинации, замъгляване на съзнанието, чувствителност към светлина и затруднения в говора или преглъщането. 

Както подсказва и името, инфекцията може да причини смърт на мозъчната тъкан, което води до симптоми като нарушено равновесие или координация, бърза промяна на обонянието или вкуса, а в крайни случаи - до кома и смърт. 

Тъй като симптомите на ПАМ са неясни и могат да имитират симптоми на други заболявания, поставянето на диагноза за инфекция с Naegleria fowleri може да бъде трудно. Ако дадено лице прояви признаци на менингит, особено ако наскоро е било изложено на топли води, е изключително важно то да получи медицинска помощ възможно най-скоро.

Лечение и превенция

Лечението на инфекцията с Naegleria fowleri е трудно и заболяването обикновено е почти смъртоносно. Въпреки това ранното откриване и лечение може значително да увеличи шансовете за оцеляване. Лечението на ПАМ обикновено се състои от поддържащи грижи за овладяване на симптомите и поддържане на основните функции, както и от комбинация от лекарства, която може да включва амфотерицин В, азитромицин, флуконазол, рифампин, милтефозин и дексаметазон. 

Тези лекарства се използват, тъй като е доказано, че са ефективни срещу Naegleria fowleri и са използвани за лечение на оцелели лица. 

Милтефозинът е най-новото лекарство, включено в този списък, като по време на лабораторни тестове е доказано, че убива Naegleria fowleri и е използван за лечение на трима оцелели, според CDC. 

За да се ограничи рискът от заразяване с Naegleria fowleri, е изключително важно да се избягва контактът със замърсена вода. Това може да включва: 

 • Трябва да се избягва плуването или гмуркането в топли сладководни местообитания, особено ако водата е застояла или бавно движеща се, като малки езера, езерца и горещи извори;
 • Избягвайте да използвате чешмяна вода за изплакване на синусите (носа). Използвайте стерилна, дестилирана или предварително преварена вода; 
 • Докато плувате или се гмуркате в топли сладки води, използвайте щипки за нос или дръжте главата си над водата, за да избегнете навлизането на вода в носните пътища;

Не забравяйте, че ако сте плували в топла вода и получите симптоми на менингит, като главоболие, треска или схванат врат, незабавно потърсете медицинска помощ.

Превърнете данните си в лесни за разбиране инфографики

Помислете за графиката е инструмент, който позволява на потребителите да създават визуални представяния на данни и информация, които могат да бъдат полезни при предаването на сложна информация по по-достъпен и разбираем начин. Започнете да използвате Mind The Graph в лесни стъпки!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони