Кой не обича да преглежда информацията и да придобива представа за темата, преди да прочете цялото есе или научен труд? Това ви помага да разберете по-добре темата, да спестите време, да схванете основната идея и да разберете дали есето си заслужава времето ви или не. И тук идва значението на тезата. Така че какво представлява тезата, защо е важна и как да напишем по-добра? Прочетете статията, за да намерите отговорите на въпросите си.

Какво представлява тезата?

Тезата формулира ясно и кратко целта на есето, дисертацията, научния труд и т.н. и обикновено се пише в края на уводния параграф.

Той е гръбнакът на изследователската работа и помага на читателите да разберат идеята, която стои зад работата ви, и да разберат обхвата на есето ви. Написва се в 1-2 изречения и проектира основната идея, която се отразява подробно в основната част на статията или есето чрез примери, факти и цифри.

Пример за теза: Четенето развива ума на детето, като насърчава уменията за разбиране, разширява речниковия му запас и го запознава с нови светове, с които иначе не би могло да се срещне.

Тезата се разделя на:

  • Пряка теза: Директното изложение на тезата обяснява причините за основната тема в изложението на тезата.
  • Косвена теза: Тя не обяснява основната причина за темата, но е написана в ясна форма, за да задвижи есето.

В нашата скорошна статия можете да научите какви са разликите между дипломна работа и дисертация.

Значение на тезата

  • Той разработва съдържанието на основния текст на вашия текст
  • Помага да предизвикате интереса на аудиторията и да я ангажирате с темата
  • Помага на читателите да разберат целта на есето
  • Твърди, че аргументът на автора
  • Отговорете на въпроса, който читателят ви търси
  • Той дава насока на работата ви и помага да контролирате основните идеи в есето.
  • Помага да убедите читателите в гледната точка на вашия аргумент.

Как да напишем силна теза?

1. Мозъчна атака за идеи

 За да напишете силна теза, трябва да измислите тема, която ви интересува и за която имате достатъчно познания. Защото кой иска да остави темата по средата, без да я завърши, губейки цялото си време и усилия, нали? Но ако вече ви е дадена тема, тогава чудесно! Свършили сте с първата си стъпка.

2. Проучете темата си

След като измислите темата, направете предварително проучване. Прочетете за нея и научете всичко за темата, за да разполагате с подходящата информация, за която да пишете.

3. Стесняване на темата

Не приемайте широка концепция. Няма да можете да обосновете темата си, тъй като ще ви бъде трудно да обхванете всичко в есето си. Стеснете темата си до конкретна концепция, така че да имате достатъчно информация, която да обхванете. Не я стеснявайте обаче прекалено много, така че да ви бъде трудно да намерите информация.

4. Задавайте въпроси

Задавайте си въпроси за това, което искате да напишете, и измисляйте отговори на тези въпроси, за да имате ясна и кратка теза.

5. Уточнете тезата си

Време е да усъвършенствате тезата си. Четете, редактирайте и препрочитайте, така ще я направите съвършена. А ако все още имате опасения относно твърдението си, дайте на приятелите си да прочетат и да интерпретират какво според тях би било вашето есе. Ако те разберат идеята на темата ви, воала! вие сте се справили с тезата си.

Видове теза

1. Обяснителен

Обяснителната теза, известна още като експозитивна теза, се основава на доказателства и зависи от фактите. Този тип не включва никакви лични мнения и обяснява всичко по темата с фактологични данни.

Например: Промените в начина на живот, като балансирано хранене, пиене на достатъчно вода и отказване от алкохола и тютюнопушенето, помагат да се сдобиете с кожа без бръчки.

2. Аргументативен

Аргументативната теза се основава на мнението на автора и е подкрепена с примери и други доказателства. Тези твърдения зависят от дискусионни теми и се заявяват с аргументите на писателя и логическите причини.

Например: училищните униформи може и да са първоначален разход за семействата, но те премахват видимите разлики в доходите на учениците и осигуряват по-егалитарна атмосфера в училище.

3. Аналитичен

Аналитичното изложение на тезата разбива една идея на различни части и оценява темата, анализира я в реда, който писателят разбира, и извежда заключението под формата на теза.

Например: Макар че причините за Първата световна война са различни, разрастващият се национализъм подхранва чувството за агресия, което в крайна сметка води до нейното начало и разрастване.

Голямо въздействие и по-голяма видимост на вашата работа

Mind the Graph е платформа за инфографики, която подобрява работата ви с визуални материали и прави изследванията ви ясни и удобни за четене. Регистрирайте се в Mind the Graph сега и извлечете максимална полза от проучването си.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони