Въглеродният диоксид е често срещан газ в атмосферата. Той играе важна роля в парниковия ефект, заедно с други газове като метана. Парниковият ефект позволява на живота на Земята да се задържа топлината. Обикновено въглеродният цикъл на Земята поддържа естествения баланс на въглерода в атмосферата, сушата и океана чрез "дишането на планетата". Човешките дейности обаче, като изхвърлянето на изкопаеми горива, нарушават баланса на въглеродния цикъл, причинявайки климат промяна.

Как работи въглеродният цикъл

Океаните играят важна роля във въглеродния цикъл. Обменът на газове осигурява баланс между атмосферата и океаните. В същото време водораслите и други автотрофни организми улавят въглероден диоксид и осигуряват кислород чрез фотосинтеза. Тези процеси, съчетани с дишането на животните и човешките дейности, са част от краткосрочния цикъл.

Съществува обаче и дългосрочен цикъл, който се проявява през по-дълги периоди от време. Според Националните академии, "В продължение на милиони години въглеродният диоксид във въздуха се комбинира с дъждовната вода и образува слаби киселини, които много бавно разтварят скалите. Реките и потоците пренасят тези минерали в океаните, където те се използват от животните за образуване на коралови рифове и черупки и спомагат за балансиране на рН на океана. За още по-дълъг период от време органичният въглерод (образуван от останките на морския живот) се складира дълбоко в земната кора и образува изкопаеми горива, като нефт и природен газ. Част от този въглерод ще бъде освободена обратно в атмосферата от вулканите, което ще завърши цикъла."

Човешките дейности, като изхвърлянето на изкопаеми горива и промишлените процеси, увеличават съдържанието на CO2 в атмосферата. Вследствие на това океанът поглъща все повече и повече въглероден диоксид. Този процес оказва влияние върху химическия състав на морската вода, което води до проблем, наречен окисляване на океаните.

Вижте това инфографика който направих на Mind the Graph за обяснение на въглеродния цикъл:

подкиселяване на океана въглероден цикъл

Газът въглероден диоксид и парниковият ефект

Парниковият ефект е важен за поддържането на топлината на планетата и за живота на Земята. Вижте тази инфографика, която показва какво представлява парниковият ефект:

Ефект на зелената къща Mind the Graph

Емисиите на изкопаеми горива, замърсяването на околната среда и други човешки дейности обаче увеличават емисиите на газове като метан и въглероден диоксид, което променя температурата на планетата и допринася за глобален затопляне и изменение на климата.

Преглед_88004

Последици

Глобалната температура на повърхността на Земята през 2018 г. е била четвъртата най-топла от началото на съвременното отчитане през 1880 г. Тези данни са предоставени чрез анализ от НАСА1. Глобалните температури през 2018 г. са били с 1,5 градуса по Фаренхайт (0,83 градуса по Целзий) по-високи от средните за периода 1951-1980 г., сочат данни на учени от Института за космически изследвания "Годард" (GISS) на НАСА в Ню Йорк. В световен мащаб температурите през 2018 г. се нареждат след тези през 2016 г., 2017 г. и 2015 г. Последните пет години заедно са най-топлите години в съвременните регистри.

Визуални ресурси като инфографики и видеоклипове са мощен начин за комуникация наука. Създадох всички тези инфографики (с изключение на видео) с помощта на Обърнете внимание на графиката, онлайн платформа, която позволява на учените да създават атрактивни материали.

  1. Глобално затопляне от 1880 до 2020 г.
абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони