Zaščita diplomskega dela je zadnji del, ciljna črta, zato jo je treba obravnavati resno. Vsi poskusi, analiza rezultatov in kopice literature vodijo k temu, kako dobro razumete svojo raziskavo. 

Prepričani bodite, da niste sami, če vas ob bližajoči se obrambi mučijo vprašanja. Vsak zagovor disertacije je edinstven, vendar obstajajo strategije za pripravo na to kritično in pomembno priložnost.

Ta članek bo služil kot vodilo s koristnimi nasveti za krmarjenje po ključnih zagovor disertacije faza.

Kaj je zagovor disertacije?

Zagovor disertacije, znan tudi kot zagovor diplomskega dela, je ustna predstavitev in razprava o raziskovalni študiji. Cilj je predstaviti ugotovitve in komisiji ter akademski skupnosti dokazati, da je raziskovalec delo opravil dovolj kakovostno, da mu je bil podeljen doktorat, in da je o njem sposoben govoriti brez zadržkov, v celoti razumeti delo in odgovoriti na morebitna vprašanja.

Treba je omeniti, da je prvi korak sprejetje disertacijskega dokumenta, saj katedre za disertacije kandidatom ne dovolijo zagovorov, če kakovost disertacijskega dokumenta ni povsem sprejemljiva. Namen je preveriti, ali je raziskovalec pripravljen zagovarjati svoje delo.

Časovni razpored in oblika

  • Za zagovor disertacije sta običajno potrebni dve uri zasebnega ustnega izpita. Odvisno od institucije se lahko zahteva dodatna ura za javni seminar.
  • Naslov in pisni dokument je treba odboru posredovati že na začetku. Predhodno preverite roke institucije, da boste pripravljeni.
  • Oblika se lahko razlikuje tudi glede na institucijo, vendar morate biti pripravljeni na zagovor pred zunanjim občinstvom, ki je odprt za javnost.

Ustvarite čudovite diapozitive za svojo disertacijo s programom Mind the Graph

Mind the Graph je prva izbira znanstvenikov za enostavno ustvarjanje čudovitih diapozitivov. Brskajte po več kot 65.000 znanstveno natančnih ilustracij z več kot 80 študijskih področij. Uspešni diapozitivi za disertacijo se začnejo z Mind the Graph.

Člani odbora: kako izbrati in kakšna so pričakovanja?

Prek spletne strani phdcomic.com

Da bi uskladili pričakovanja, se zavedajte, da vas mora odbor za disertacijo podpirati v procesu načrtovanja, pisanja in popravljanja disertacije; delovati mora kot mentor, vam dajati koristne nasvete in priporočati zamisli za spremembe. Svoj odbor skrbno izberite, saj je to eden najpomembnejših korakov za uspešno disertacijo.

Izogibajte se znanih in uglednih članov; raje izberite nekoga, ki ga dobro poznate in ga lahko kadar koli pokličete; in nazadnje, izberite nekoga, za katerega veste, da se lahko od njega učite. 

Nasveti za pripravo na zagovor disertacije

1. Pripravite se in vadite

Preden predložite disertacijo komisiji ter med oddajo in zagovorom izkoristite vsak čas za vaje in pripravo na zagovor disertacije.

2. Spoznajte svojo šibkost

Spoznajte svoja anksiozna nagnjenja in se nanje pripravite. Če ste nagnjeni k hitrejšemu govoru kot običajno pri javnih nastopih, lahko vadite mirnejši ritem. Pripravite svoj govor in ga merite časovno; tako boste lažje ugotovili, koliko časa naj bi trajal.

3. Udeležite se različnih predstavitev

Oglejte si druge zagovore disertacij, da vam bo šlo lažje, odkrijte taktike in načine, kako drugi raziskovalci izvajajo svoje govore, ter spoznajte vrednost zagovora disertacije za skupnost.

4. Dajte si dovolj časa za pripravo diapozitivov

Porabite nekaj dodatnega časa za pripravo popolnih diapozitivov za disertacijo. Preverite, ali imate na diapozitivih prave informacije in ali so vaše predpostavke pravilne, da ustvarite logičen potek predstavitve. Z delom na njej poskušajte začeti takoj, ko pošljete pisni dokument.

5. Tehnike dihanja

Dihanje je tesno povezano z govorniškimi sposobnostmi. Uspešni govorniki znajo uravnavati dihanje. Poskusite se naučiti nekaj tehnik dihanja, vključno z dolgimi in enakomernimi vdihi. 

6. Osredotočite se na dober uvod

Prvi vtis je zelo pomemben, zato poskrbite, da se bo uvod osredotočil na najpomembnejše ključne točke in vzbudil radovednost občinstva, da bi izvedelo več o vašem delu.

7. Izogibajte se nepotrebnim temam

Izogibajte se osebnim razlagam. Ne pozabite se osredotočiti na svoje delo, na odlično raziskavo in opustite komentarje, ki namigujejo, da ste se preveč trudili ali da več dni niste spali. Ohranite profesionalno in jasno vedenje.

8. Postavite vprašanja

Po večkratnem izpopolnjevanju obrambe boste prepoznali proste konce. Zato sestavite seznam vprašanj, ki vam pridejo na misel, ko vadite obrambo. Pri tem vam bo prav prišel tudi nasvet številka tri.

9. Ohranite hladno glavo

Postavljena vam bodo tako vprašanja, na katera ste se pripravili, kot tudi nepričakovana vprašanja; to je povsem normalno in sprejemljivo je, če ne poznate odgovorov na vsa vprašanja, saj boste morda imeli priložnost za nadaljnje raziskovanje. Med vodenjem obrambe ohranite mirno kri in bodite samozavestni. 

10. Spanje

Ko je na dnevnem redu nekaj tako pomembnega, je to lažje reči kot storiti, vendar boste veliko bolje pripravljeni, če se boste dovolj spočili. Tako boste videti bolje, pomagalo pa vam bo tudi, da boste med zagovorom ostali zbrani in se počutili udobno.

spremenite svoje podatke v razumljive in dinamične zgodbe

Najboljša metoda za sporočanje kompleksne količine podatkov je, da jih izrazite vizualno. Pomagala, kot so tabele, risbe in grafi, zaradi lažje in učinkovitejše razlage izboljšajo postopek predstavitve rezultatov raziskav. Uporabite spletno stran . Opazujte graf predloge za ustvarjanje vizualne zgodbe s podatki.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge