Att försvara sin avhandling är den sista biten, mållinjen, och det måste tas på allvar. Alla experiment, resultatanalyser och mängder av litteraturstudier visar hur väl du förstår din forskning. 

Du kan vara säker på att du inte är ensam om du plågas av frågor när ditt försvar närmar sig. Varje disputation är unik, men det finns strategier för att förbereda sig inför detta kritiska och betydelsefulla tillfälle.

Denna artikel kommer att fungera som en riktlinje med användbara tips för att navigera i den avgörande försvar av avhandling fas.

What Is A Dissertation Defense?

En disputation, även känd som ett avhandlingsförsvar, är en muntlig presentation och diskussion av en forskningsstudie. Målet är att presentera resultaten och visa för kommittén och det akademiska samfundet att forskaren har slutfört arbetet med tillräckligt hög kvalitet för att tilldelas en doktorsexamen och att forskaren kan tala om det utan att tveka, förstå arbetet fullt ut och besvara alla potentiella frågor.

Det är värt att nämna att det första steget är att få avhandlingsdokumentet accepterat, eftersom avhandlingsordförandena inte kommer att låta kandidater planera försvar om inte avhandlingsdokumentets kvalitet är helt acceptabel. Syftet är att se om forskaren är beredd att försvara sitt arbete.

Timing And Format

  • Dissertation defenses typically require two hours of private oral examination. Depending on the institution, they may seek an additional hour for a public seminar.
  • Titeln, liksom det skriftliga dokumentet, bör lämnas till kommittén i ett tidigt skede. Kontrollera institutionens deadlines i förväg för att vara förberedd.
  • Formatet kan också variera beroende på institution, men du måste vara beredd på en extern publik i form av en disputation som är öppen för allmänheten.
Tänk på grafen

Committee Members: How To Choose And What Are The Expectations?

För att anpassa förväntningarna bör du förstå att avhandlingskommittén ska stödja dig genom processen att planera, skriva och revidera din avhandling; de ska fungera som mentorer, ge användbara råd och rekommendera idéer om ändringar. Välj din kommitté med omsorg, det är ett av de viktigaste stegen för en framgångsrik avhandling.

Undvik kända och framstående medlemmar; välj i stället någon som du känner väl och kan nå när du behöver; och slutligen, välj någon som du vet att du kan lära dig av. 

Tips för förberedelser inför disputationen

1. Prepare And Practice

Innan du lämnar in ditt avhandlingsdokument till kommittén och mellan leverans- och försvarstillfället ska du använda all tid till att öva och förbereda dig för att försvara din avhandling.

2. Know Your Weakness

Get to know your anxiety tendencies and prepare yourself around them. If you tend to talk at a quicker tempo than usual giving public speeches, you can practice a calmer rhythm. Prepare your speech and time it; this will assist you in understanding how long it should take.

3. Attend Different Presentations

Go see other dissertation defenses to help you take it more smoothly, discover tactics and how other researchers perform their speeches, and grasp the value of a dissertation defense for the community.

4. Give Yourself Enough Time To Prepare Slides

Lägg lite extra tid på att skapa de perfekta presentationsbilderna. Kontrollera att du har rätt information på dina bilder och att dina antaganden är korrekta för att skapa ett logiskt flöde för din presentation. Försök att börja arbeta med det så snart du skickar det skriftliga dokumentet.

5. Breathing Techniques

Andning är nära kopplat till talekonst. Framgångsrika talare vet hur de ska reglera sin andning. Försök att lära dig några andningstekniker, inklusive långa och stadiga andetag. 

6. Focus On A Good Introduction

Det är viktigt att göra ett starkt första intryck, så se till att din introduktion fokuserar på de viktigaste punkterna och att den väcker din publiks nyfikenhet att lära sig mer om ditt arbete.

7. Avoid Unnecessary Topics

Personliga utläggningar bör undvikas. Kom ihåg att koncentrera dig på ditt arbete, på att tillhandahålla utmärkt forskning, och släpp kommentarer som antyder att du arbetade för hårt för detta eller att du inte sov på flera dagar. Uppträd professionellt och tydligt.

8. Make Your Questions

Du kommer att känna igen de lösa trådarna efter att ha förfinat ditt försvar flera gånger. Som ett resultat skapar du en lista med frågor som kommer att tänka på när du repeterar ditt försvar. Tips nummer tre kommer också att vara till nytta här.

9. Maintain Your Cool

Du kommer att få frågor som du har förberett dig på och även oväntade frågor; detta är helt normalt och det är helt acceptabelt om du inte vet svaret på alla frågor, eftersom du kan ha möjligheter till framtida forskning. När du leder ditt försvar ska du behålla lugnet och vara självsäker. 

10. Sömn

När du har något så viktigt på agendan är det lättare sagt än gjort, men du kommer att vara mycket bättre förberedd om du får tillräckligt med vila. Det kommer att få dig att se bättre ut, men det kommer också att hjälpa dig att hålla fokus och känna dig bekväm under försvaret.

Förvandla dina data till lättförståeliga och dynamiska berättelser

Den bästa metoden för att kommunicera en komplex mängd data är att uttrycka den visuellt. Eftersom de är lättare och mer effektiva att tolka, förbättrar hjälpmedel som tabeller, ritningar och grafer processen för att presentera forskningsresultat. Använd Tänk på grafen mallar för att skapa en visuell berättelse med dina data.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar