Väitöskirjan puolustaminen on loppusuoralla, maaliviivalla, ja siihen on suhtauduttava vakavasti. Kaikki kokeet, tulosten analysointi ja kasoittain kirjallisuustutkimusta johtavat siihen, kuinka hyvin ymmärrät tutkimustasi. 

Voit olla varma, ettet ole yksin, jos kysymykset piinaavat sinua puolustuksesi lähestyessä. Jokainen väitöskirjan puolustus on ainutlaatuinen, mutta tähän kriittiseen ja merkittävään tilaisuuteen voi valmistautua tietyin strategioin.

Tämä artikkeli toimii ohjenuorana, jossa annetaan hyödyllisiä vinkkejä ratkaisevan tärkeän väitöskirjan puolustus vaihe.

Mikä on väitöskirjan puolustus?

Väitöskirjan puolustus, joka tunnetaan myös nimellä väitöskirjan puolustus, on suullinen esitys ja keskustelu tutkimuksesta. Tavoitteena on esitellä tulokset ja osoittaa komitealle ja akateemiselle yhteisölle, että tutkija on saanut työnsä valmiiksi riittävän laadukkaasti, jotta hänelle voidaan myöntää tohtorin arvonimi, ja että tutkija kykenee puhumaan siitä epäröimättä, ymmärtämään työnsä täysin ja vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin.

On syytä mainita, että ensimmäinen askel on saada väitöskirja hyväksytyksi, sillä väitöskirjan puheenjohtajat eivät anna kandidaattien järjestää puolustusta, ellei väitöskirjan laatu ole täysin hyväksyttävä. Tarkoituksena on nähdä, onko tutkija valmis puolustamaan työtään.

Ajoitus ja muoto

  • Väitöskirjan puolustaminen vaatii yleensä kaksi tuntia yksityistä suullista tenttiä. Laitoksesta riippuen ne voivat vaatia ylimääräisen tunnin julkiseen seminaariin.
  • Otsikko ja kirjallinen asiakirja olisi toimitettava komitealle jo varhaisessa vaiheessa. Tarkista laitoksen määräajat etukäteen, jotta voit valmistautua.
  • Muoto voi myös vaihdella oppilaitoksesta riippuen, mutta sinun on kuitenkin varauduttava siihen, että puolustuksesi on avoin yleisölle.

Luo kauniita dioja väitöskirjaasi varten Mind the Graph:n avulla.

Mind the Graph on tutkijoiden ensimmäinen valinta kauniiden diojen luomiseen helposti. Selaa yli 65 000 tieteellisesti tarkkaa kuvitusta yli 80 tutkimusalalta. Onnistuneet väitöskirjadiat alkavat Mind the Graph:stä.

Komitean jäsenet: miten valita ja mitä odotuksia heiltä odotetaan?

Odotusten yhdenmukaistamiseksi on ymmärrettävä, että väitöskirjakomitean tulisi tukea sinua väitöskirjan suunnittelun, kirjoittamisen ja tarkistamisen aikana; sen tulisi toimia mentoreina, antaa hyödyllisiä neuvoja ja suositella muutosideoita. Valitse toimikunta huolellisesti, sillä se on yksi tärkeimmistä vaiheista väitöskirjan onnistumisen kannalta.

Vältä kuuluisia ja näkyviä jäseniä; valitse sen sijaan joku, jonka tunnet hyvin ja jonka voit tavoittaa aina tarvittaessa; ja lopuksi valitse joku, jolta tiedät voivasi oppia. 

Vinkkejä väitöskirjan puolustukseen valmistautumiseen

1. Valmistele ja harjoittele

Ennen kuin toimitat väitöskirja-asiakirjan komitealle ja toimituksen ja puolustustilaisuuden välissä, käytä kaikki aika harjoitteluun ja valmistautumiseen väitöskirjan puolustamiseen.

2. Tunne heikkoutesi

Tutustu ahdistuneisuustaipumuksiisi ja valmistaudu niihin. Jos sinulla on taipumus puhua tavallista nopeampaa tahtia julkisia puheita pitäessäsi, voit harjoitella rauhallisempaa rytmiä. Valmistele puheesi ja ajoita se; tämä auttaa sinua ymmärtämään, kuinka kauan sen pitäisi kestää.

3. Osallistu erilaisiin esityksiin

Käy katsomassa muita väitöskirjan puolustuksia, jotta voit ottaa sen sujuvammin, tutustua taktiikkaan ja siihen, miten muut tutkijat pitävät puheensa, ja ymmärtää väitöskirjan puolustuksen arvon yhteisölle.

4. Anna itsellesi riittävästi aikaa valmistella dioja

Vietä ylimääräistä aikaa täydellisten väitöskirjan diojen laatimiseen. Tarkista, että dioilla on oikeat tiedot ja että oletuksesi ovat oikeita, jotta esityksesi kulkee loogisesti. Yritä aloittaa työstäminen heti, kun olet lähettänyt kirjallisen asiakirjan.

5. Hengitystekniikat

Hengitys on tiiviisti sidoksissa puhetaitoihin. Menestyvät puhujat osaavat säädellä hengitystään. Yritä opetella joitakin hengitystekniikoita, kuten pitkiä ja tasaisia hengityksiä. 

6. Keskity hyvään johdantoon

Ensivaikutelman tekeminen on tärkeää, joten varmista, että esittelyssä keskitytään tärkeimpiin avainkohtiin ja että se herättää yleisön uteliaisuuden oppia lisää työstäsi.

7. Vältä tarpeettomia aiheita

Henkilökohtaista esittelyä olisi vältettävä. Muista keskittyä työhösi, erinomaiseen tutkimustyöhön, ja unohda kommentit, joiden mukaan olet tehnyt liikaa töitä tai et ole nukkunut päiväkausiin. Säilytä ammattimainen ja selkeä käytös.

8. Tee kysymyksesi

Tunnistat löysät kohdat, kun olet hionut puolustustasi useita kertoja. Laadi sen vuoksi luettelo kysymyksistä, jotka tulevat mieleesi, kun harjoittelet puolustustasi. Vinkki numero kolme on tässä yhteydessä myös hyödyllinen.

9. Säilytä rauhallisuus

Sinulta kysytään kysymyksiä, joihin olet valmistautunut, ja myös odottamattomia kysymyksiä; tämä on täysin normaalia, ja on täysin hyväksyttävää, jos et tiedä vastauksia kaikkiin kysymyksiin, koska sinulla voi olla mahdollisuuksia tulevaan tutkimukseen. Säilytä rauhallisuus ja itsevarmuus, kun komennat puolustustasi. 

10. Nukkuminen

Kun asialistallasi on jotain niin tärkeää, se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta olet paljon valmiimpi, jos lepäät riittävästi. Tämä saa sinut näyttämään paremmalta, mutta se auttaa sinua myös pysymään keskittyneenä ja mukavana puolustuksen aikana.

Tee tiedoista helposti ymmärrettäviä ja dynaamisia tarinoita.

Paras tapa välittää monimutkainen tietomäärä on ilmaista se visuaalisesti. Taulukoiden, piirrosten ja kaavioiden kaltaiset apuvälineet parantavat tutkimustulosten esittämistä, koska niitä on helpompi ja tehokkaampi tulkita. Käytä Mind The Graph malleja, joiden avulla voit luoda visuaalisen tarinan tiedoistasi.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit