Kako veliko in raznoliko je vesolje? To je težko vprašanje celo za fiziko. Na našem planetu in v sončnem sistemu je še vedno veliko skrivnosti, ki jih je treba razvozlati. Ali veste, da je sončni sistem star več kot 4 milijarde let? Pred nami je celotno vesolje, ki ga moramo raziskati. Neznano je lahko strašljivo, vendar je tudi dobro. Pomeni, da se lahko naučimo novih stvari.

Oglejmo si nekaj zanimivosti o našem sončnem sistemu, ki jih je človeštvo že odkrilo. In kdo ve, kaj bomo odkrili jutri?

Velikost solarnega sistema

Spletna stran Sončni sistem je približno 36 milijardkrat večja od Zemlje (3,6 X 10^10). Razdalje v vesolju so tako velike, da običajni metri in kilometri ne zadostujejo. Astronomi uporabljajo veliko večje merilo, imenovano astronomska enota. To je povprečna razdalja od Zemlje do Sonca ali približno 150 milijonov kilometrov. Merkur je od Sonca oddaljen le 0,39 astronomske enote, Jupiter pa kroži na razdalji 5,5 astronomske enote. Pluton pa je oddaljen 39,2 astronomske enote. To je enako 5,9 milijarde kilometrov.

solar_system_mind_the_graph

Kaj pa temperatura?

Zdi se očitno, da so planeti, ki so bliže Soncu, bolj vroči od drugih. To je skoraj res, toda ali ste vedeli, da je Venera bolj vroča od živega srebra?

temperature_planets

To se zgodi, ker ima Venera zelo gosto ozračje, sestavljeno iz ogljikovega dioksida, dušika in žveplove kisline, medtem ko ima Merkur zelo tanko ozračje z različnimi plini, vendar zelo malo ogljikovega dioksida. Ogljikov dioksid je pomemben plin za učinek tople grede. Običajno sonce podnevi segreva površino planeta, ponoči pa se planet ohlaja, saj sprošča infrardeče sevanje (toploto) nazaj v vesolje. Vendar ogljikov dioksid zelo dobro absorbira energijo infrardečega sevanja in "ujame" toploto.

Oglejte si infografiko o učinku tople grede:

venus_greenhouse_effect

V ozračju Zemlje je tudi ogljikov dioksid. Tako se tudi mi počutimo toplogredni učinek, zaradi katerega nam je ponoči toplo. Zaradi onesnaženosti zraka in povečanja ogljikovega dioksida pa lahko temperatura postane prevroča, kar prispeva h globalnemu segrevanju ozračja.

In Pluton?

Pluton je pritlikavi planet v Kuiperjevem pasu, obroču teles za Neptunom. Bil je prvo odkrito telo Kuiperjevega pasu in je največji znani plutoid (ali ledena pritlikavka).

Kuiperjev pas 1 je okoliški zvezdni disk v zunanjem Osončju, ki se razteza od Neptunove orbite. Podoben je asteroidnemu pasu, vendar je veliko večji. Tako kot asteroidni pas je sestavljen predvsem iz majhnih teles ali ostankov iz časa nastanka Osončja. Medtem ko so številni asteroidi sestavljeni predvsem iz kamnin in kovin, je večina teles Kuiperjevega pasu sestavljena pretežno iz zamrznjenih hlapnih snovi (t. i. ledu), kot so metan, amoniak in voda. V Kuiperjevem pasu se nahajajo trije uradno priznani pritlikavi planeti: Pluton, Haumea in Makemake. Nekatere lune Osončja, kot sta Neptunov Triton in Saturnova Phoebe, morda izvirajo iz tega območja.

Pridobivanje telefona 2019-08-29 às 15.41.37

Prikaz znanstvenih podatkov z infografikami

Ali znanost in zapletene znanstvene teme razlagate na razumljiv način? To ni lahka naloga. Če želite, da občinstvo razume glavni koncept in da ga zanima več, morate izboljšati svoje komunikacijske spretnosti. Infografike in dobre slike so močno orodje za boljše komuniciranje na področju znanosti. Preverite naše predloge za infografike in si oglejte več.

  1. 10 stvari, ki jih morate vedeti o Kuiperjevem pasu.
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge