Hoe groot en divers is het heelal? Nou, dit is een moeilijke vraag, zelfs voor de natuurkunde. Er zijn nog veel mysteries op te lossen in onze planeet en het zonnestelsel. Weet je dat het zonnestelsel meer dan 4 miljard jaar bestaat? We hebben een heel universum te verkennen. Het onbekende kan angstaanjagend zijn, maar is een goede zaak. Het betekent dat we nieuwe dingen te leren hebben.

Dus, laten we eens kijken wat de mensheid al ontdekt heeft over ons zonnestelsel. En wie weet, wat we morgen zullen ontdekken?

Grootte van het zonnesysteem

De Zonnestelsel is ongeveer 36 miljard keer groter dan de aarde (3,6 x 10^10). De afstanden in de ruimte zijn zo groot dat gewone meters en kilometers niet volstaan. Astronomen gebruiken een veel grotere maat, de astronomische eenheid. Dit is de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon, oftewel ongeveer 150 miljoen kilometer. Mercurius bevindt zich slechts op 0,39 astronomische eenheden van de zon, terwijl Jupiter op een afstand van 5,5 astronomische eenheden draait. En Pluto staat ver daarbuiten op 39,2 astronomische eenheden. Dat is het equivalent van 5,9 miljard kilometer.

zonnestelsel_geest_de_grafiek

Hoe zit het met de temperatuur?

Het lijkt vanzelfsprekend dat planeten die dichter bij de zon staan heter zijn dan de andere. Dat is bijna waar, maar wist je dat Venus heter is dan kwik?

temperatuur_planeten

Dit gebeurt omdat Venus een zeer dichte atmosfeer heeft die bestaat uit koolstofdioxide, stikstof en zwavelzuur, terwijl Mercurius een zeer dunne atmosfeer heeft met verschillende gassen, maar zeer weinig koolstofdioxide. Koolstofdioxide is een belangrijk gas van het broeikaseffect. Normaal gesproken verwarmt de zon het oppervlak van de planeet overdag, maar 's nachts koelt de planeet af door infrarode straling (warmte) af te geven aan de ruimte. Koolstofdioxide absorbeert echter zeer goed de energie van infrarode straling en "houdt" de warmte vast.

Kijk eens naar deze infographic van het broeikaseffect:

venus_kas_effect

De aarde heeft ook kooldioxide in de atmosfeer. We voelen dus ook het broeikaseffect dat ons 's nachts warm houdt. Echter, met de luchtvervuiling en de toename van kooldioxide, kan de temperatuur te warm worden, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

En Pluto?

Pluto is een dwergplaneet in de Kuipergordel, een ring van lichamen voorbij Neptunus. Het was het eerste Kuipergordelobject dat werd ontdekt en is de grootste bekende plutoïde (of ijsdwerg).

De Kuipergordel 1 is een circumstellaire schijf in het buitenste zonnestelsel, die zich uitstrekt vanaf de baan van Neptunus. Hij lijkt op de asteroïdengordel, maar is veel groter. Net als de asteroïdengordel bestaat hij voornamelijk uit kleine lichamen of overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel. Terwijl veel asteroïden voornamelijk bestaan uit rots en metaal, bestaan de meeste Kuipergordelobjecten grotendeels uit bevroren vluchtige stoffen (zogenaamde "ijsjes"), zoals methaan, ammoniak en water. In de Kuipergordel bevinden zich drie officieel erkende dwergplaneten: Pluto, Haumea en Makemake. Sommige manen van het zonnestelsel, zoals Triton van Neptunus en Phoebe van Saturnus, kunnen in dit gebied zijn ontstaan.

Captura de Tela 2019-08-29 às 15.41.37

Wetenschappelijke gegevens tonen met behulp van infographics

Leg jij wetenschap en complexe wetenschappelijke onderwerpen op een begrijpelijke manier uit? Het is geen gemakkelijke taak. Als je wilt dat je publiek het hoofdconcept begrijpt en nieuwsgierig wordt om meer te leren, moet je werken aan je communicatievaardigheden. Infographics en goede afbeeldingen zijn een krachtig middel om beter te communiceren in de wetenschap. Bekijk onze sjablonen voor infografieën om meer te zien.

  1. 10 dingen die je moet weten over de Kuipergordel.
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen