Fabricio Pamplona, soustanovitelj spletnega izdelovalca infografik za znanstvenike Mind the Graph, raziskuje, kako so lahko infografike in vizualni prikazi močno orodje za posredovanje zapletenih znanstvenih in medicinskih informacij bolnikom in drugim javnostim. Novembra se naročite po nižji ceni.

Zakaj bi morali akademiki skrbeti za vizualno komunikacijo v znanosti?

Kot izkušen akademik sem se znašel v zapletenem labirintu znanstvenih in medicinskih informacij, ki so pogosto goste in jih je težko razvozlati. To potovanje me je pripeljalo do močnega orodja, za katerega menim, da je nepogrešljivo za mlade znanstvenike: znanstvene infografike. V naši digitalni dobi, ko je informacij veliko, a je pozornost omejena, infografike služijo kot most, ki kompleksne podatke pretvori v vizualno privlačne in razumljive oblike.

Moj nasvet kolegom znanstvenikom je preprost, a globok: izkoristite moč vizualne komunikacije. Ne gre le za to, da je vaše delo "videti lepo", temveč za boljše razumevanje, sodelovanje in ohranjanje informacij, ki jih posredujete. Ne glede na to, ali predstavljate na konferenci, objavljate članek ali poučujete, lahko z vključitvijo dobro zasnovanih infografik znatno povečate svoj vpliv. V tem prispevku bom raziskal, kako ta vizualna orodja niso le pripomoček, temveč nuja pri naših prizadevanjih, da bi bila znanost bolj dostopna in zanimiva, zlasti v akademskem okolju, kjer sta jasnost in natančnost najpomembnejši.

Črni november bannar
Kampanja Črni november na Mind the Graph je še vedno aktualna! Teči za naročnino za 1 mesec za samo 1 USD!

Kakšni so izzivi pri posredovanju znanstvenih informacij?

Pozornost je kratka, proizvajalci in druga zdravstvena podjetja pa imajo na voljo le kratek čas, da pritegnejo svoje občinstvo. Zato je ključnega pomena, da te informacije predstavimo na način, ki je lahko razumljiv za netehnično občinstvo.

Ni skrivnost, da je medicinska tehnologija zapletena tema, saj ima vsak izdelek svoje značilnosti, prednosti in tehnične informacije, ki jih mora občinstvo obdelati. Ebbinghausova krivulja pozabljanja pravi, da ljudje pozabimo približno 50% informacij v eni uri po tem, ko smo se jih naučili, zato je ključnega pomena pustiti trajen vtis.

Raziskave so dosledno pokazale, da se učenci bolje spomnijo in bolje razumejo učno snov, če jo spremljajo vizualni prikazi. Za mlade znanstvenike to pomeni, da lahko uporaba infografik v študijah, predstavitvah in publikacijah bistveno izboljša vaše učne in komunikacijske sposobnosti.

Predstavljajte si, da sedite na predavanju, na katerem profesor govori o zapletenih molekularnih strukturah ali statistični analizi podatkov. Zdaj pa to primerjajte s scenarijem, v katerem so ti isti koncepti prikazani z živahnimi, dobro oblikovanimi infografikami. Razlika je očitna. Infografike ne pritegnejo le vaše pozornosti, ampak tudi pomagajo pri boljšem ohranjanju informacij. Zapletene teorije in podatke razčlenijo na prebavljive koščke, zaradi česar je učenje učinkovitejše in manj utrujajoče.

Ko se boste poglobili v znanstvena prizadevanja, se vprašajte: kako lahko svoje zapletene ugotovitve pretvorite v vizualno privlačne zgodbe? Odgovor na to vprašanje je lahko ključ do boljšega razumevanja znanosti in učinkovitejšega posredovanja strasti do nje svetu.

Nadgradite svojo vizualno zasnovo z Mind the Graph za samo 1 USD v novembru

Katere so prednosti vizualnih informacij pred besedilnimi?

Raziskave so nas naučile, da se veliko bolje učimo vsebine iz slik kot iz besedila. Človeški možgani namreč obdelujejo slike približno 60.000-krat hitreje kot besedilo, kar je neverjetno, če pomislimo na raznolikost slik, ki so na voljo. Učinek prednosti slik nam prav tako pove, da so slike bolj zapomnljive kot besedilo. S slikami lahko podjetja pritegnejo pozornost, hitro in enostavno sporočajo koncepte ter celo vplivajo na odločitve.

Vsi se spomnimo plakatov, ki so viseli v bolnišničnih čakalnicah in zdravniških ordinacijah, in zakaj? Ker so bili kratki in hitri ter so uporabljali učinkovito, a duhovito grafiko. Vendar pa je medicinska industrija pri komuniciranju še vedno močno odvisna od pisnih vsebin. Če pacient kupuje nov obliž za merjenje glukoze, bo ogled vizualnega vodnika veliko bolj učinkovit kot branje besedilnih navodil.

Infografika o meduloblastomu
Ta prispevek bo ponazorjen z infografikami iz Nature Reviews Disease Primers, da bi pokazali dobre primere, kako lahko dolge zapletene informacije o celotni bolezni povzamemo s preprostimi infografikami. Ta govori o meduloblastomu in je bila prvotno objavljeno tukaj.

Kako mi je dobra vizualna komunikacija pomagala izstopati kot znanstveniku v akademski sferi

Ko razmišljam o svoji akademski poti, lahko z gotovostjo rečem, da je bilo uvajanje vizualnega komuniciranja ključnega pomena za mojo znanstveno kariero. Že zgodaj sem spoznal, da zgoščene, z besedilom bogate predstavitve in publikacije, značilne za naše področje, pogosto ne pritegnejo pozornosti občinstva ali učinkovito sporočajo zapletene zamisli. Z vključevanjem dobro oblikovanih infografik v svoje delo sem opazil pomemben premik v tem, kako so se moji kolegi in mentorji ukvarjali z mojimi raziskavami.

Na konferencah so moji plakati, opremljeni z jasnimi in jedrnatimi infografikami, pritegnili več ljudi in sprožili bolj poglobljene razprave. Moje publikacije, opremljene z vizualnimi prikazi, ki so poenostavili zapletene podatke, so imele več citatov in več bralcev. Ni šlo le za dodajanje vizualnih elementov, temveč za ponoven razmislek o tem, kako sporočati znanost na način, ki bo odmeval pri občinstvu.

Najgloblji vpliv je bil pri poučevanju. Z uporabo infografik kot izobraževalnih orodij sem opazil opazno večjo zavzetost in razumevanje učencev. Prijetno je bilo videti, kako so koncepti, ki so nekoč veljali za zastrašujoče, postali dostopni in zanimivi za učenje. Ta pristop ni le izboljšal moje učinkovitosti kot pedagoga, ampak je tudi utrdil moj ugled inovativnega misleca na mojem področju.

Vključevanje dobre vizualne komunikacije mi je pomagalo izstopati v akademskem okolju, ne le zaradi novosti uporabe vizualnih elementov, temveč tudi zato, ker je pokazalo globoko razumevanje učinkovitega komuniciranja v znanosti. To je dokaz, da v svetu znanstvenega raziskovanja in izobraževanja ni vedno pomembno le, kaj poveš, temveč tudi, kako to vizualno izraziš. Za ambiciozne znanstvenike je razvijanje te veščine lahko ključ do trajnega vpliva v znanstveni skupnosti.

Sindrom razdražljivega črevesja
Sindrom razdražljivega črevesja infografika prvotno objavljeno v Nature Reviews Disease Primer

Kakšno vlogo imajo lahko vizualni elementi v akademskem okolju in izobraževanju?

Vizualna komunikacija v akademskem in izobraževalnem okolju ni le dodatek, temveč močno orodje, ki lahko spremeni način sprejemanja in ohranjanja informacij. Ker sem se tega zavedal, sem ustanovil Mind the Graph, platforme, namenjene zagotavljanju orodij za ustvarjanje osupljivih vizualnih prikazov za znanstvena odkritja akademikov. Naše poslanstvo je bilo jasno: premostiti vrzel med kompleksnimi znanstvenimi informacijami in vizualno jasnostjo ter jih narediti dostopne in zanimive za raznoliko občinstvo.

Izziv na akademskem področju, zlasti na področjih, kot sta znanost in medicina, je predstaviti zapletene podatke in koncepte na razumljiv in privlačen način. Tradicionalne metode poučevanja in predstavljanja pogosto ne uspejo v celoti pritegniti občinstva ali posredovati bistva raziskave. Tu je treba Mind the Graph koraki v. Ugotovili smo, da so slike sicer ključnega pomena, vendar je težko najti vizualne podobe, ki bi natančno predstavljale nianse medicinskih postopkov in znanstvenih podrobnosti. Da bi to rešili, smo zbrali obsežno knjižnico natančnih medicinskih ilustracij in znanstvenih grafik ter tako zagotovili vir, v katerem lahko akademiki zlahka najdejo in uporabijo visokokakovostne vizualne podobe.

Od ustanovitve, Mind the Graph je pomagala več kot milijonu akademikov, vključno z znanstveniki, učitelji, profesorji in študenti. Naša platforma jim je omogočila, da so svoje raziskave in učenje učinkovito predstavili z vizualno privlačnimi in informativnimi infografikami, predstavitvami, plakati in grafičnimi izvlečki. Učinek je bil velik, saj so uporabniki poročali o večji vključenosti občinstva, jasnejšem razumevanju zapletenih tem in opaznem izboljšanju splošne kakovosti akademskega in znanstvenega komuniciranja.

Orodje za izdelavo grafike in galerija ilustracij, ki ju ponuja Mind the Graph so zasnovani posebej za posebne potrebe znanstvene in medicinske skupnosti. Naš uporabniku prijazen vmesnik omogoča, da tudi tisti z minimalnimi izkušnjami z grafičnim oblikovanjem ustvarijo vizualne vsebine na profesionalni ravni. Ta enostaven dostop do visokokakovostnih in natančnih ilustracij je demokratiziral proces vizualnega komuniciranja v akademskem okolju in postal osnovno orodje sodobnih izobraževalcev in raziskovalcev.

Za več informacij o tem, kako Mind the Graph lahko korenito spremenijo vaše akademske predstavitve in objave, vas vabim, da obiščete našo spletno stran. Ne glede na to, ali ste izkušen raziskovalec, nadobudni znanstvenik ali pedagog, ki želi izboljšati svoje učne metode, Mind the Graph ponuja vire, s katerimi lahko svoje znanstveno komuniciranje dvignete na višjo raven.

Infografika o prirojeni izgubi sluha
Ta prispevek bo ponazorjen z infografikami iz Nature Reviews Disease Primers, da bi pokazali dobre primere, kako lahko dolge zapletene informacije o celotni bolezni povzamemo s preprostimi infografikami. Ta govori o prirojeni izgubi sluha in je bila prvotno objavljeno tukaj.

Nasvet za oblikovanje #1: Oblikovanje infografike za največji učinek: Kateri so ključni elementi, ki se jih je treba naučiti?

Za mlade znanstvenike, ki se podajajo na pot vizualnega komuniciranja, je ključnega pomena, da razumejo umetnost in znanost ustvarjanja učinkovitih infografik. Dobro oblikovana infografika je več kot le estetski prikaz podatkov; je skrbno izdelano orodje, ki na dostopen način posreduje zapletene informacije. Tukaj je nekaj ključnih načel oblikovanja, ki jih je treba upoštevati:

 1. Enostavnost je ključnega pomena: Glavni cilj infografike je poenostaviti zapletene informacije. Izogibajte se neredu in se osredotočite na bistvene elemente. Uporabite jasen, jedrnat jezik in vizualne podobe, ki neposredno podpirajo vaše glavno sporočilo.
 2. Natančnost je pomembna: Pri znanstvenem komuniciranju je natančnost nepogrešljiva. Prepričajte se, da so vaše infografike vsebinsko pravilne in predstavljajo podatke na način, ki ustreza viru. Izkrivljanje ali pretirano poenostavljanje lahko privede do napačnih informacij.
 3. Jasnost in berljivost: Izberite pisave in barve, ki izboljšujejo berljivost. Informacije morajo teči logično in gledalca voditi skozi podatke v skladnem zaporedju. Bodite pozorni na hierarhijo informacij in poudarite ključne točke z velikostjo, barvo ali postavitvijo.
 4. Pritegnite svoje občinstvo: Upoštevajte ozadje svojega občinstva in kaj bi ga lahko pritegnilo. Učinkovita infografika se odziva na gledalce, zato so informacije razumljive in zanimive. Za ponazoritev zapletenih idej uporabite metafore ali znane scenarije.
 5. Doslednost sloga: V infografiki ohranite dosleden slog. To vključuje barvne sheme, izbiro pisav in sloge ilustracij. Doslednost pomaga pri ustvarjanju strokovnega in verodostojnega vizualnega dela.

Zapomnite si, da je moč infografike v tem, da lahko zapletene znanstvene koncepte predstavi dostopno in zanimivo. Ko razvijate svoje spretnosti pri ustvarjanju infografik, se nenehno sprašujte: Ali ta vizualni pripomoček pojasnjuje informacije? Ali pritegne ciljno občinstvo? Odgovori na ta vprašanja vas bodo vodili pri oblikovanju infografik, ki ne bodo le videti dobro, temveč bodo tudi bistveno izboljšale sporočanje znanstvenih informacij.

Mikrovzorci, ki jih je navdihnila narava

Nasvet za oblikovanje #2: Uravnoteženje gostote informacij in estetike v znanstvenih infografikah

Če razširimo načela oblikovanja za učinkovite znanstvene infografike, je pomembno najti ravnovesje med gostoto informacij in estetiko. To ravnovesje je ključnega pomena pri zagotavljanju, da vaša infografika ni le informativna, temveč tudi vizualno privlačna.

 1. Gostota informacij: Bodite pozorni na to, koliko informacij vključite v infografiko. Če jo preobremenite s podatki, lahko preobremenite svoje občinstvo, medtem ko bo zaradi premalo informacij neučinkovita. Ključno je, da bistvo podatkov ali koncepta destilirate v obliko, ki je hkrati izčrpna in dostopna.
 2. Vizualna hierarhija: Vzpostavite vizualno hierarhijo, ki bo vodila pogled gledalca skozi infografiko. Uporabite merilo, barvo in prostorske odnose, da sporočite pomembnost različnih elementov. Večji in izrazitejši elementi bodo najprej pritegnili pozornost, zato jih uporabite za glavne točke.
 3. Psihologija barv: Izbira barv lahko bistveno vpliva na berljivost in čustveni odziv na vašo infografiko. Uporabite barve, ki izboljšujejo razumevanje vsebine. Uporaba kontrastnih barv za ozadje in besedilo na primer izboljša berljivost, barvne sheme pa lahko uporabite za vzbujanje določenih razpoloženj ali poudarjanje pomembnih podatkov.

Nasvet za oblikovanje #3: Inovativna uporaba grafike in vizualizacije podatkov v znanstvenih infografikah

Mladi znanstveniki bi morali v svojih infografikah upoštevati tudi inovativne pristope k grafiki in vizualizaciji podatkov.

 1. Kreativna vizualizacija podatkov: Tradicionalni grafikoni in diagrami so učinkoviti, vendar lahko z raziskovanjem ustvarjalnih tehnik vizualizacije podatkov vaša infografika izstopa. Razmislite o edinstvenih načinih predstavitve podatkov, na primer o uporabi ikon ali ilustracij, ki so povezane z vašo temo, ali o eksperimentiranju z infografikami, ki so interaktivne v digitalnih formatih.
 2. Kontekstualne slike: Uporabite slike, ki dodajajo kontekst vašim podatkom. Če na primer vaša infografika govori o znanosti o okolju, jo lahko z vključitvijo ustreznih slik iz narave naredite bolj povezljivo in zanimivo. Vendar pa poskrbite, da slike podpirajo podatke in jih ne odvračajo od njih.
 3. Dosledno oblikovanje motivov: V infografiki oblikujte dosledno temo, ki povezuje elemente oblikovanja. To je lahko ponavljajoča se oblika, določen niz barv ali poseben slog ilustracije. Dosledna tema daje vaši infografiki skladen in profesionalen videz.
 4. Prilagajanje različnim oblikam: Upoštevajte različne formate, v katerih se lahko prikaže vaša infografika. Kar deluje na plakatu, morda ne bo delovalo na zaslonu mobilnega telefona. Oblikujte z mislijo na prilagodljivost in zagotovite, da bo vaša infografika učinkovita na različnih platformah.

Ta dodatna načela poudarjajo pomen uravnoteženja informacij z vizualno privlačnostjo, uporabe inovativnih tehnik vizualizacije podatkov in zagotavljanja prilagodljivosti v različnih oblikah. Ko boste v svoji znanstveni karieri napredovali, boste z izpopolnjevanjem svojih spretnosti na področju oblikovanja infografik ne le izboljšali svojo sposobnost sporočanja zapletenih informacij, temveč se boste tudi odlikovali kot znanstvenik, ki resnično razume moč vizualnega pripovedovanja zgodb.

Podagra infografika

Nenazadnje: Kako lahko infografike premostijo vrzel v razumevanju medicinskih postopkov in zdravljenj?

Na medicinskem področju, kjer je komunikacija lahko dobesedno vprašanje življenja in smrti, je pomen jasnosti neprecenljiv. Kot mladi znanstvenik ali zdravstveni delavec se morate zavedati, da je tisto, kar se vam zdi jasno, morda za bolnike in širšo javnost zmedeno. Tu se pokaže moč infografike. S preoblikovanjem zapletenih medicinskih podatkov in postopkov v jasne, vizualno privlačne oblike lahko infografike bistveno izboljšajo razumevanje in sodelovanje bolnikov.

Razmislite o izzivu razlage patofiziologije kronične bolezni ali o zapletenosti novega načina zdravljenja. Razlage, ki vsebujejo veliko besedila, so lahko zastrašujoče in pogosto ne naletijo na odziv bolnikov. Vendar lahko infografika s svojo jedrnato in vizualno privlačno predstavitvijo demistificira te koncepte in jih naredi dostopnejše. Ne gre le za poenostavitev, temveč za učinkovito komunikacijo. Dobro oblikovana infografika lahko posreduje tisto, česar včasih ne morejo posredovati odstavki besedila, in tako zapolni vrzel med medicinskim žargonom in bolnikovim razumevanjem. Poskusite ustvariti medicinske infografike z Mind the Graph, promocijska naročnina za samo 1 USD v novembru!

Poleg tega so se infografike izkazale za neprecenljive v kampanjah za javno zdravje. Bistvene zdravstvene informacije lahko razširijo v razumljivo vsebino, ki jo je mogoče deliti, in tako dosežejo širše občinstvo. Na primer, med javnozdravstvenimi krizami, kot je bila pandemija COVID-19, so imele infografike ključno vlogo pri razširjanju ključnih informacij o virusu, varnostnih protokolih in programih cepljenja.

Ko se podajate na poklicno pot v znanosti, ne pozabite, da je vaša sposobnost učinkovitega komuniciranja z nestrokovnjaki enako pomembna kot vaše tehnično znanje. Infografike niso le orodje za poenostavitev, temveč sredstvo za krepitev moči, ki bolnikom in javnosti omogoča, da sprejemajo informirane odločitve o svojem zdravju. Ta vidik komuniciranja je sestavni del etosa medicinske znanosti in javnega zdravja, njegovo obvladovanje pa lahko bistveno spremeni življenja mnogih ljudi.

Infografika o raku na jajčnikih

Zaključek: Sprejemanje prihodnosti infografike v akademski sferi in medicini

Ko razmišljamo o transformativni vlogi infografike v akademskem svetu in medicini, je jasno, da smo šele na začetku izkoriščanja njihovega potenciala. Razvoj orodij za vizualno komuniciranje, ki ga poganja tehnološki napredek, nenehno spreminja način, kako delimo in porabljamo zapletene znanstvene informacije. Prihodnost obeta še več inovativnih in vplivnih načinov uporabe vizualnih pripomočkov v znanstvenem komuniciranju.

Z razvojem digitalne tehnologije in interaktivnih medijev lahko pričakujemo novo dobo infografik, ki niso le vizualno privlačne, temveč tudi interaktivne in poglobljene. Predstavljajte si infografike, ki gledalcem omogočajo raziskovanje podatkov v večdimenzionalnem prostoru, ali orodja razširjene resničnosti (AR), ki znanstvene koncepte oživijo neposredno pred našimi očmi. Ta napredek bo še povečal učinkovitost vizualnih pripomočkov, zaradi česar bodo znanstvene informacije bolj dostopne, zanimive in razumljive širšemu občinstvu. Preverite svoje oblikovalske sposobnosti v MTG.

Kot izobraževalci, znanstveniki in zdravstveni delavci imamo edinstveno priložnost, da smo v ospredju tega razvoja. Z uporabo teh orodij lahko znatno povečamo učinek svojega dela. Sposobnost jasnega in ustvarjalnega sporočanja zapletenih idej je v svetu, preplavljenem z informacijami, vse bolj pomembna. Infografike in vizualni pripomočki niso le orodja za poenostavitev, temveč tudi instrumenti za krepitev moči, ki nam omogočajo, da svoja odkritja in znanje posredujemo na načine, ki navdihujejo, izobražujejo in prinašajo inovacije.

Zato svoje kolege v akademski in medicinski skupnosti spodbujam, naj ta orodja ne le uporabljajo, temveč jih tudi aktivno raziskujejo in prispevajo k njihovemu napredku. S tem lahko zagotovimo, da prihodnost znanstvenega komuniciranja ne bo le učinkovitejša, temveč tudi bolj vključujoča in privlačna za vse. Pot vključevanja vizualnega komuniciranja v naše delo je vznemirljiva in je pot, ki obeta boljše razumevanje in spoštovanje neverjetnega sveta znanosti.

Črni november bannar
Kampanja Črni november na Mind the Graph je še vedno aktualna! Teči za naročnino za 1 mesec za samo 1 USD!
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge