Fabricio Pamplona, medstifter af online infografikproducenten for forskere Mind the Graph, undersøger, hvordan infografik og visualisering kan være et stærkt værktøj til at kommunikere komplekse videnskabelige og medicinske oplysninger til patienter og andre målgrupper. Nyd abonnementet til en reduceret pris i november.

Hvorfor skal akademikere interessere sig for visuel kommunikation inden for videnskab?

Som en erfaren akademiker har jeg navigeret i den indviklede labyrint af videnskabelig og medicinsk information, som ofte er tæt og udfordrende at tyde. Denne rejse har ført mig til et kraftfuldt værktøj, som jeg mener er uundværligt for unge forskere: videnskabelig infografik. I vores digitale tidsalder, hvor der er rigeligt med information, men hvor opmærksomheden er begrænset, fungerer infografik som en bro, der omdanner komplekse data til visuelt engagerende og forståelige formater.

Mit råd til andre videnskabsfolk er enkelt, men dybtfølt: Tag imod kraften i visuel kommunikation. Det handler ikke bare om at få dit arbejde til at "se pænt ud"; det handler om at forbedre forståelsen, engagementet og fastholdelsen af de oplysninger, du formidler. Uanset om du præsenterer på en konference, udgiver en artikel eller underviser, kan indarbejdelse af veldesignet infografik øge din gennemslagskraft betydeligt. I dette blogindlæg vil jeg undersøge, hvordan disse visuelle værktøjer ikke bare er tilbehør, men en nødvendighed i vores stræben efter at gøre videnskaben mere tilgængelig og engagerende, især i en akademisk sammenhæng, hvor klarhed og præcision er altafgørende.

Sort november bannar
Black November-kampagnen hos Mind the Graph er stadig i gang! Løb for at abonnere i 1 måned for kun 1 USD!

Hvad er udfordringerne ved at kommunikere videnskabelig information?

Opmærksomhedsspændvidden er kort, og producenter og andre medicinalvirksomheder har kun et kort vindue til at fange deres publikum. Derfor er det afgørende at præsentere disse oplysninger på en måde, der er let at fordøje for ikke-tekniske målgrupper.

Det er ingen hemmelighed, at medicinsk teknologi er et komplekst emne, og hvert produkt har sine egne funktioner, fordele og tekniske oplysninger, som publikum skal bearbejde. Ebbinghaus' glemselskurve fortæller os, at mennesker glemmer ca. 50% information inden for en time efter, at de har lært den, så det er afgørende at efterlade et varigt indtryk.

Forskning har konsekvent vist, at når visuelt materiale ledsager læringsmateriale, viser de studerende bedre erindring og forståelse af emnet. For unge forskere betyder det, at brug af infografik i dine studier, præsentationer og publikationer kan forbedre dine lærings- og kommunikationsevner betydeligt.

Forestil dig at sidde til en forelæsning, hvor professoren ævler løs om indviklede molekylære strukturer eller statistisk dataanalyse. Sammenlign det nu med et scenarie, hvor de samme koncepter illustreres gennem levende, veldesignede infografikker. Forskellen er tydelig. Infografik fanger ikke kun din opmærksomhed, men hjælper også med at fastholde information bedre. De bryder indviklede teorier og data ned i fordøjelige bidder, hvilket gør læringen mere effektiv og mindre overvældende.

Så når du dykker ned i dine videnskabelige bestræbelser, så spørg dig selv: Hvordan kan du omdanne dine komplekse resultater til visuelt overbevisende historier? Svaret på dette spørgsmål kan meget vel være nøglen til ikke bare at forstå videnskaben bedre, men også at dele din passion for den mere effektivt med verden.

Opgrader dit visuelle design med Mind the Graph for kun 1 USD i november

Hvad er fordelene ved visuelle billeder frem for tekstbaseret information?

Forskning har lært os, at vi er meget bedre til at lære indhold fra billeder end fra tekst. Faktisk behandler den menneskelige hjerne billeder omkring 60.000 gange hurtigere end tekst, hvilket er bemærkelsesværdigt, når vi tænker på den mangfoldighed af billeder, der findes derude. Billedoverlegenhedseffekten fortæller os også, at billeder er mere mindeværdige end tekst. Billeder kan hjælpe virksomheder med at tiltrække opmærksomhed, kommunikere koncepter hurtigt og nemt og endda påvirke beslutninger.

Vi husker alle de plakater, der hang i venteværelser på hospitaler og i lægepraksisser, og hvorfor? Fordi de var korte og hurtige og brugte effektiv, men gribende grafik. Medicinalindustrien er dog stadig meget afhængig af skriftligt indhold til kommunikation. Forestil dig, at hvis en patient køber et nyt glukosemålerplaster, så vil det være langt mere effektivt at se en visuel guide end at læse tekstbaserede instruktioner.

Infografik om medulloblastom
Dette indlæg vil blive illustreret med infografik fra Nature Reviews Disease Primers for at vise gode eksempler på, hvordan vi kan opsummere lang kompleks information om en hel sygdom med enkel infografik. Denne handler om Medulloblastoma og blev oprindeligt udgivet her.

Hvordan god visuel kommunikation hjalp mig med at skille mig ud som forsker i den akademiske verden

Når jeg tænker tilbage på min egen rejse i den akademiske verden, kan jeg med sikkerhed sige, at det at omfavne visuel kommunikation har været en game changer i min videnskabelige karriere. Tidligt indså jeg, at de tætte, teksttunge præsentationer og publikationer, der er typiske inden for vores felt, ofte ikke formåede at fange publikums opmærksomhed eller kommunikere komplekse ideer effektivt. Ved at integrere veldesignede infografikker i mit arbejde bemærkede jeg et markant skift i, hvordan mine fagfæller og mentorer engagerede sig i min forskning.

På konferencer tiltrak mine posters, der var garneret med klar, kortfattet infografik, større folkemængder og udløste mere dybdegående diskussioner. Mine publikationer, der var forbedret med visualiseringer, som forenklede komplekse data, fik flere citationer og en bredere læserskare. Det handlede ikke bare om at tilføje visuelle elementer; det handlede om at gentænke, hvordan man kommunikerer videnskab på en måde, der vækker genklang hos publikum.

Den mest gennemgribende effekt var i undervisningen. Da jeg brugte infografik som pædagogisk værktøj, oplevede jeg en markant stigning i elevernes engagement og forståelse. Det var givende at se begreber, der engang blev betragtet som skræmmende, blive tilgængelige og spændende at lære. Denne tilgang forbedrede ikke kun min effektivitet som underviser, men etablerede også mit ry som en innovativ tænker inden for mit felt.

At inkorporere god visuel kommunikation hjalp mig med at skille mig ud i den akademiske verden, ikke kun fordi det var nyt at bruge visuelle virkemidler, men fordi det demonstrerede en dyb forståelse for effektiv kommunikation inden for videnskab. Det er et bevis på, at i den videnskabelige forsknings- og uddannelsesverden handler det ikke altid kun om, hvad man siger, men også om, hvordan man formidler det visuelt. For håbefulde forskere kan det at udvikle denne evne være nøglen til at få en varig indflydelse i det videnskabelige samfund.

Irritabel tarm-syndrom
Infografik om irritabel tyktarm oprindeligt udgivet i Nature Reviews Disease Primer

Hvilken rolle kan det visuelle spille i akademia og uddannelse?

Visuel kommunikation i akademia og uddannelse er ikke bare en tilføjelse; det er et kraftfuldt værktøj, der kan ændre den måde, information optages og fastholdes på. I erkendelse af dette grundlagde jeg Mind the Graphen platform, der er dedikeret til at give akademikere værktøjerne til at skabe fantastiske billeder til deres videnskabelige opdagelser. Vores mission var klar: at bygge bro mellem kompleks videnskabelig information og visuel klarhed og gøre den tilgængelig og engagerende for et bredt publikum.

Udfordringen i den akademiske verden, især inden for områder som videnskab og medicin, er at præsentere indviklede data og koncepter på en måde, der både er forståelig og fængslende. Traditionelle undervisnings- og præsentationsmetoder formår ofte ikke at engagere publikum fuldt ud eller formidle essensen af forskningen. Det er her Mind the Graph træder til. Vi indså, at selvom billeder er afgørende, ligger vanskeligheden i at finde billeder, der nøjagtigt repræsenterer nuancerne i medicinske procedurer og videnskabelige detaljer. Derfor har vi samlet et stort bibliotek med præcise medicinske illustrationer og videnskabelig grafik, så akademikere nemt kan finde og bruge billeder af høj kvalitet.

Siden starten, Mind the Graph har været medvirkende til at hjælpe over en million akademikere, herunder forskere, lærere, professorer og studerende. Vores platform har gjort det muligt for dem effektivt at kommunikere deres forskning og undervisning gennem visuelt tiltalende og informative infografikker, præsentationer, plakater og grafiske abstracts. Virkningen har været gennemgribende, og brugerne rapporterer om øget publikumsengagement, klarere forståelse af komplekse emner og en mærkbar forbedring af den overordnede kvalitet af akademisk og videnskabelig kommunikation.

Det grafiske værktøj og illustrationsgalleri, der tilbydes af Mind the Graph er specielt designet til at imødekomme de unikke behov i det videnskabelige og medicinske samfund. Vores brugervenlige interface gør det muligt for selv dem med minimal erfaring med grafisk design at skabe visualiseringer på professionelt niveau. Denne lette adgang til præcise illustrationer af høj kvalitet har demokratiseret den visuelle kommunikationsproces i den akademiske verden og gjort den til en fast del af værktøjskassen for moderne undervisere og forskere.

For mere information om, hvordan Mind the Graph kan revolutionere dine akademiske præsentationer og publikationer, inviterer jeg dig til at besøge vores hjemmeside. Uanset om du er en erfaren forsker, en spirende videnskabsmand eller en underviser, der ønsker at forbedre dine undervisningsmetoder, Mind the Graph tilbyder ressourcerne til at bringe din videnskabelige kommunikation op på det næste niveau.

Infografik om medfødt høretab
Dette indlæg vil blive illustreret med infografik fra Nature Reviews Disease Primers for at vise gode eksempler på, hvordan vi kan opsummere lang kompleks information om en hel sygdom med enkel infografik. Denne handler om medfødt høretab og var oprindeligt udgivet her.

Design-tip #1: Design af infografik for maksimal effekt: Hvad er de vigtigste elementer at lære?

Når unge forskere begiver sig ud på en rejse i visuel kommunikation, er det afgørende at forstå kunsten og videnskaben bag at skabe effektiv infografik. En veldesignet infografik er mere end bare en æstetisk tiltalende repræsentation af data; det er et omhyggeligt udformet værktøj, der kommunikerer kompleks information på en tilgængelig måde. Her er nogle vigtige designprincipper, du skal overveje:

 1. Enkelhed er nøglen: Det primære mål med en infografik er at forenkle kompleks information. Undgå rod og fokuser på de væsentlige elementer. Brug et klart, kortfattet sprog og billeder, der direkte understøtter dit hovedbudskab.
 2. Nøjagtighed er vigtig: I videnskabelig kommunikation er nøjagtighed ikke til forhandling. Sørg for, at din infografik er faktuelt korrekt og repræsenterer data på en måde, der er tro mod kilden. Forkert repræsentation eller forenkling kan føre til misinformation.
 3. Klarhed og læsbarhed: Vælg skrifttyper og farver, der forbedrer læsbarheden. Informationerne skal flyde logisk og lede seeren gennem dataene i en sammenhængende rækkefølge. Vær opmærksom på informationshierarkiet, og fremhæv nøglepunkter gennem størrelse, farve eller placering.
 4. Engager dit publikum: Overvej dit publikums baggrund, og hvad der kan appellere til dem. En effektiv infografik vækker genklang hos seerne og gør informationerne relaterbare og engagerende. Brug metaforer eller velkendte scenarier til at illustrere komplekse ideer.
 5. Konsistens i stilen: Bevar en konsekvent stil i hele din infografik. Det gælder både farvevalg, skrifttype og illustrationsstil. Konsistens hjælper med at skabe et professionelt og troværdigt visuelt element.

Husk, at styrken ved en infografik ligger i dens evne til at gøre komplekse videnskabelige begreber tilgængelige og engagerende. Når du udvikler dine evner til at lave infografik, skal du hele tiden spørge dig selv: Gør dette visuelle hjælpemiddel informationen klarere? Engagerer det min målgruppe? Svarene på disse spørgsmål vil vejlede dig i at lave infografik, der ikke bare ser godt ud, men også forbedrer formidlingen af videnskabelig information betydeligt.

Naturinspirerede mikromønstre

Designtip #2: Balancering af informationstæthed og æstetik i videnskabelig infografik

I forlængelse af designprincipperne for effektiv videnskabelig infografik er det vigtigt at finde en balance mellem informationstæthed og æstetik. Denne balance er afgørende for at sikre, at din infografik ikke kun er informativ, men også visuelt tiltalende.

 1. Informationstæthed: Vær opmærksom på, hvor meget information du pakker ind i din infografik. Hvis du overbelaster den med data, kan det overvælde dit publikum, mens for lidt information kan gøre den ineffektiv. Det vigtigste er at destillere essensen af dine data eller dit koncept til en form, der er både omfattende og lettilgængelig.
 2. Visuelt hierarki: Skab et visuelt hierarki for at lede beskuerens øje gennem infografikken. Brug skala, farve og rumlige forhold til at signalere vigtigheden af forskellige elementer. Større, mere markante elementer vil fange opmærksomheden først, så brug dem til dine hovedpunkter.
 3. Farvepsykologi: Farvevalg kan have stor indflydelse på læsbarheden og den følelsesmæssige respons på din infografik. Brug farver, der forbedrer forståelsen af indholdet. Hvis man f.eks. bruger kontrastfarver til baggrund og tekst, forbedres læsbarheden, mens farveskemaer kan bruges til at fremkalde bestemte stemninger eller fremhæve vigtige data.

Designtip #3: Innovativ brug af grafik og datavisualisering i videnskabelig infografik

Fremover bør unge forskere også overveje innovative tilgange til grafik og datavisualisering i deres infografik.

 1. Kreativ datavisualisering: Traditionelle diagrammer og grafer er effektive, men ved at udforske kreative datavisualiseringsteknikker kan du få din infografik til at skille sig ud. Tænk på unikke måder at repræsentere data på, som at bruge ikoner eller illustrationer, der relaterer til dit emne, eller eksperimentere med infografik, der er interaktiv i digitale formater.
 2. Kontekstuelle billeder: Brug billeder, der tilføjer kontekst til dine data. Hvis din infografik f.eks. handler om miljøvidenskab, kan relevante naturbilleder gøre den mere relaterbar og engagerende. Men sørg for, at billederne understøtter og ikke distraherer fra dataene.
 3. Konsekvent tematisering: Udvikl et gennemgående tema i din infografik, som binder designelementerne sammen. Det kan være en tilbagevendende form, et bestemt sæt farver eller en bestemt illustrationsstil. Et konsekvent tema giver din infografik et sammenhængende og professionelt udseende.
 4. Tilpasning til forskellige formater: Vær opmærksom på de forskellige formater, hvor din infografik kan blive vist. Det, der fungerer på en plakat, fungerer måske ikke på en mobilskærm. Design med tilpasningsevne i tankerne, så du sikrer, at din infografik er effektiv på tværs af forskellige platforme.

Disse yderligere principper understreger vigtigheden af at balancere information med visuel appel, bruge innovative datavisualiseringsteknikker og sikre tilpasningsevne på tværs af forskellige formater. Når du udvikler dig i din videnskabelige karriere, vil en forfinelse af dine evner inden for infografisk design ikke kun forbedre din evne til at kommunikere komplekse oplysninger, men også skille dig ud som en videnskabsmand, der virkelig forstår styrken ved visuel historiefortælling.

Infografik om gigt

Sidst, men ikke mindst: Hvordan kan infografik bygge bro over forståelseskløften for medicinske procedurer og behandlinger?

På det medicinske område, hvor kommunikation bogstaveligt talt kan være et spørgsmål om liv og død, kan vigtigheden af klarhed ikke overvurderes. Som ung forsker eller læge er det afgørende at erkende, at det, der virker ligetil for dig, kan være forvirrende for patienter og den brede offentlighed. Det er her, infografikkens magt bliver tydelig. Ved at omdanne komplekse medicinske data og procedurer til klare, visuelt engagerende formater kan infografik forbedre patienternes forståelse og engagement betydeligt.

Tænk på udfordringen med at forklare en kronisk sygdoms patofysiologi eller indviklingen i et nyt behandlingsregime. Teksttunge forklaringer kan være skræmmende, og de vækker ofte ikke genklang hos patienterne. Men en infografik kan med sin kortfattede og visuelt tiltalende fremstilling afmystificere disse begreber og gøre dem mere tilgængelige. Det handler ikke kun om forenkling, men også om effektiv kommunikation. En veldesignet infografik kan formidle det, som tekstafsnit nogle gange ikke kan, og bygge bro mellem medicinsk jargon og patienternes forståelse. Prøv at lave medicinsk infografik med Mind the Graph, kampagneabonnement til kun 1 USD i november!

Desuden har infografik vist sig at være uvurderlig i folkesundhedskampagner. De kan destillere vigtige sundhedsoplysninger til letforståeligt og delbart indhold og dermed nå ud til et bredere publikum. Under folkesundhedskriser som COVID-19-pandemien spillede infografik f.eks. en nøglerolle i formidlingen af vigtige oplysninger om virussen, sikkerhedsprotokoller og vaccinationsprogrammer.

Når du går i gang med din karriere inden for videnskab, skal du huske, at din evne til at kommunikere effektivt med ikke-specialister er lige så vigtig som dine tekniske færdigheder. Infografik er ikke bare et værktøj til forenkling, men et medie til empowerment, der gør det muligt for patienter og offentligheden at træffe informerede beslutninger om deres helbred. Dette aspekt af kommunikation er en integreret del af den medicinske videnskab og folkesundheden, og at mestre det kan gøre en betydelig forskel i mange menneskers liv.

Infografik om kræft i æggestokkene

Konklusion: Omfavn fremtiden for infografik i den akademiske verden og inden for medicin

Når vi reflekterer over infografikkens transformerende rolle inden for den akademiske verden og medicin, er det tydeligt, at vi kun er ved at kradse i overfladen af dens potentiale. Udviklingen af visuelle kommunikationsværktøjer, drevet af teknologiske fremskridt, ændrer hele tiden, hvordan vi deler og forbruger kompleks videnskabelig information. Fremtiden lover endnu flere innovative og effektive måder at bruge visuelle hjælpemidler på i videnskabskommunikation.

Med stigningen i digital teknologi og interaktive medier kan vi forvente en ny æra med infografik, der ikke kun er visuelt overbevisende, men også interaktiv og fordybende. Forestil dig infografik, der giver seerne mulighed for at udforske data i et multidimensionelt rum, eller augmented reality-værktøjer (AR), der bringer videnskabelige koncepter til live lige for øjnene af os. Disse fremskridt vil yderligere forbedre effektiviteten af visuelle hjælpemidler og gøre videnskabelig information mere tilgængelig, engagerende og forståelig for et bredere publikum. Tjek dine designfærdigheder i MTG.

Som undervisere, forskere og sundhedspersonale har vi en unik mulighed for at være på forkant med denne udvikling. Ved at omfavne disse værktøjer kan vi forstærke virkningen af vores arbejde betydeligt. Evnen til klart og kreativt at kommunikere komplekse ideer bliver stadig vigtigere i en verden, der oversvømmes af information. Infografik og visuelle hjælpemidler er ikke bare værktøjer til forenkling; de er redskaber til empowerment, der gør det muligt for os at formidle vores opdagelser og viden på måder, der inspirerer, uddanner og innoverer.

Derfor opfordrer jeg mine kolleger i det akademiske og medicinske samfund til ikke kun at bruge disse værktøjer, men også aktivt at udforske og bidrage til deres udvikling. På den måde kan vi sikre, at fremtidens videnskabelige kommunikation ikke kun bliver mere effektiv, men også mere inkluderende og engagerende for alle. Det er en spændende rejse at integrere visuel kommunikation i vores arbejde, og det er en vej, der lover at føre til større forståelse og påskønnelse af videnskabens utrolige verden.

Sort november bannar
Black November-kampagnen hos Mind the Graph er stadig i gang! Løb for at abonnere i 1 måned for kun 1 USD!
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner