Fabricio Pamplona, co-fondator al producătorului online de infografice pentru oamenii de știință Mind the Graph, analizează modul în care infografiile și elementele vizuale pot fi un instrument puternic pentru comunicarea informațiilor științifice și medicale complexe către pacienți și alte categorii de public. Bucurați-vă de abonament la un preț redus în noiembrie.

De ce ar trebui să se preocupe mediul academic de comunicarea vizuală în știință?

În calitate de academician experimentat, am navigat prin labirintul complicat al informațiilor științifice și medicale, adesea dense și greu de descifrat. Această călătorie m-a condus la un instrument puternic pe care îl consider indispensabil pentru tinerii oameni de știință: infografiile științifice. În era noastră digitală, în care informațiile sunt abundente, dar timpul de atenție este limitat, infografiile servesc drept punte, transformând datele complexe în formate atractive din punct de vedere vizual și ușor de înțeles.

Sfatul meu pentru colegii cercetători este simplu, dar profund: îmbrățișați puterea comunicării vizuale. Nu este vorba doar de a vă face munca să "arate bine"; este vorba de a îmbunătăți înțelegerea, implicarea și reținerea informațiilor pe care le transmiteți. Fie că prezentați la o conferință, publicați o lucrare sau predați, încorporarea unor infografice bine concepute vă poate spori semnificativ impactul. În această postare pe blog, voi explora modul în care aceste instrumente vizuale nu sunt doar un accesoriu, ci o necesitate în încercarea noastră de a face știința mai accesibilă și mai atractivă, în special într-un cadru academic, unde claritatea și precizia sunt primordiale.

Bannar de noiembrie negru
Campania Black November la Mind the Graph este încă în desfășurare! Aleargă să te abonezi pentru 1 lună pentru doar 1 USD!

Care sunt provocările legate de comunicarea informațiilor științifice?

Atenția este redusă, iar producătorii și alte companii medicale au la dispoziție doar o fereastră scurtă pentru a-și atrage publicul. Prin urmare, este esențial să prezentați aceste informații într-un mod ușor de asimilat pentru publicul non-tehnic.

Nu este un secret că tehnologia medicală este un subiect complex, fiecare produs are propriile caracteristici, beneficii și informații tehnice pe care publicul trebuie să le proceseze. Curba de uitare Ebbinghaus ne spune că oamenii uită aproximativ 50% de informații în decurs de o oră după ce le-au învățat, astfel încât este esențial să lăsăm o impresie de durată.

Cercetările au arătat în mod constant că atunci când materialul de învățare este însoțit de imagini, elevii demonstrează o mai bună reamintire și înțelegere a materiei. Pentru tinerii oameni de știință, acest lucru înseamnă că valorificarea infografiilor în studiile, prezentările și publicațiile dumneavoastră poate îmbunătăți semnificativ capacitățile de învățare și comunicare.

Imaginați-vă că sunteți la un curs în care profesorul vorbește despre structuri moleculare complexe sau despre analiza statistică a datelor. Acum, comparați această situație cu un scenariu în care aceleași concepte sunt ilustrate prin infografice vibrante și bine concepute. Diferența este evidentă. Infografiile nu numai că vă captează atenția, dar ajută și la o mai bună reținere a informațiilor. Ele descompun teorii și date complicate în bucăți digerabile, făcând învățarea mai eficientă și mai puțin copleșitoare.

Așadar, în timp ce vă adânciți în eforturile științifice, întrebați-vă: cum puteți transforma descoperirile complexe în povești atractive din punct de vedere vizual? Răspunsul la această întrebare ar putea foarte bine să fie cheia nu doar pentru a înțelege mai bine știința, ci și pentru a împărtăși mai eficient cu lumea pasiunea ta pentru ea.

Îmbunătățiți-vă designul vizual cu Mind the Graph pentru doar 1 USD în noiembrie

Care sunt avantajele imaginilor față de informațiile bazate pe text?

Cercetările ne-au învățat că învățăm mult mai bine conținutul din imagini decât din text. De fapt, creierul uman procesează imaginile de aproximativ 60.000 de ori mai repede decât textul, ceea ce este remarcabil dacă ne gândim la varietatea de imagini care există. Efectul superiorității imaginilor ne spune, de asemenea, că imaginile sunt mai ușor de reținut decât textul. Imaginile pot ajuta companiile să atragă atenția, să comunice rapid și ușor concepte și chiar să influențeze deciziile.

Cu toții ne amintim acele postere care atârnau în sălile de așteptare ale spitalelor și în cabinetele medicale, și de ce? Pentru că erau scurte și rapide, folosind o grafică eficientă, dar emoționantă. Cu toate acestea, industria medicală se bazează încă foarte mult pe conținutul scris pentru comunicare. Imaginați-vă că, dacă un pacient cumpără un nou plasture de monitorizare a glucozei, atunci vizualizarea unui ghid vizual va fi mult mai eficientă decât citirea unor instrucțiuni bazate pe text.

Infografic despre meduloblastom
Această postare va fi ilustrată cu infografice din Nature Reviews Disease Primers pentru a arăta exemple bune despre cum putem rezuma informații complexe și lungi despre o întreagă boală cu infografice simple. Aceasta este despre Medulloblastom și a fost publicat inițial aici.

Cum m-a ajutat o bună comunicare vizuală să ies în evidență ca om de știință în mediul academic

Reflectând asupra propriei mele călătorii în mediul academic, pot spune cu încredere că adoptarea comunicării vizuale a fost un factor de schimbare în cariera mea științifică. Încă de la început, mi-am dat seama că prezentările și publicațiile dense, pline de text, tipice în domeniul nostru, nu reușeau adesea să capteze atenția publicului sau să comunice eficient idei complexe. Integrând infografice bine concepute în munca mea, am observat o schimbare semnificativă în modul în care colegii și mentorii mei s-au implicat în cercetarea mea.

În cadrul conferințelor, posterele mele, garnisite cu infografice clare și concise, au atras mulțimi mai mari și au stârnit discuții mai aprofundate. Publicațiile mele, îmbunătățite cu imagini care simplificau date complexe, au primit citări mai mari și un număr mai mare de cititori. Nu a fost vorba doar de adăugarea de elemente vizuale; a fost vorba de regândirea modului de a comunica știința într-un mod care să rezoneze cu publicul.

Impactul cel mai profund a fost în predare. Folosind infografice ca instrumente educaționale, am observat o creștere notabilă a implicării și înțelegerii elevilor. A fost îmbucurător să văd cum concepte, odată considerate descurajante, deveneau accesibile și interesante de învățat. Această abordare nu numai că mi-a îmbunătățit eficiența în calitate de educator, dar mi-a stabilit și reputația de gânditor inovator în domeniul meu.

Încorporarea unei bune comunicări vizuale m-a ajutat să ies în evidență în mediul universitar, nu doar pentru noutatea utilizării elementelor vizuale, ci și pentru că a demonstrat o înțelegere profundă a comunicării eficiente în domeniul științei. Este o dovadă a faptului că, în lumea cercetării științifice și a educației, nu este întotdeauna vorba doar de ceea ce spui, ci și de modul în care transmiți vizual. Pentru oamenii de știință aspiranți, dezvoltarea acestei abilități ar putea fi cheia pentru a avea un impact de durată în comunitatea științifică.

Sindromul colonului iritabil
Infografic despre sindromul intestinului iritabil publicat inițial în Nature Reviews Disease Primer

Ce rol poate juca vizualul în mediul academic și în educație?

Comunicarea vizuală în mediul academic și educațional nu este doar un accesoriu; este un instrument puternic care poate transforma modul în care informația este absorbită și reținută. Recunoscând acest lucru, am fondat Mind the Graph, o platformă dedicată abilitării cadrelor universitare cu instrumentele necesare pentru a crea imagini uimitoare pentru descoperirile lor științifice. Misiunea noastră a fost clară: să reducem decalajul dintre informațiile științifice complexe și claritatea vizuală, făcându-le accesibile și atractive pentru un public divers.

Provocarea în mediul academic, în special în domenii precum știința și medicina, este de a prezenta date și concepte complicate într-un mod care să fie atât inteligibil, cât și captivant. Metodele tradiționale de predare și prezentare nu reușesc adesea să implice pe deplin publicul sau să transmită esența cercetării. Aici intervine Mind the Graph intervine. Ne-am dat seama că, deși imaginile sunt esențiale, dificultatea constă în a găsi imagini care să reprezinte cu acuratețe nuanțele procedurilor medicale și detaliile științifice. Pentru a rezolva acest aspect, am creat o bibliotecă vastă de ilustrații medicale și grafice științifice precise, oferind o resursă în care cadrele universitare pot găsi și utiliza cu ușurință imagini de înaltă calitate.

Încă de la înființare, Mind the Graph a contribuit la sprijinirea a peste un milion de cadre universitare, inclusiv oameni de știință, profesori, învățători și studenți. Platforma noastră le-a permis acestora să își comunice în mod eficient cercetările și învățăturile prin infografice, prezentări, postere și rezumate grafice atractive și informative din punct de vedere vizual. Impactul a fost profund, utilizatorii raportând o mai mare implicare a publicului, o înțelegere mai clară a subiectelor complexe și o îmbunătățire notabilă a calității generale a comunicării academice și științifice.

Instrumentul de realizare grafică și galeria de ilustrații oferite de Mind the Graph sunt special concepute pentru a răspunde nevoilor unice ale comunității științifice și medicale. Interfața noastră ușor de utilizat permite chiar și celor cu experiență minimă în design grafic să creeze imagini de nivel profesional. Această ușurință de acces la ilustrații precise și de înaltă calitate a democratizat procesul de comunicare vizuală în mediul universitar, făcând-o un element de bază în setul de instrumente al educatorilor și cercetătorilor moderni.

Pentru mai multe informații despre cum Mind the Graph poate revoluționa prezentările și publicațiile dumneavoastră academice, vă invit să vizitați site-ul nostru. Fie că sunteți un cercetător experimentat, un om de știință în devenire sau un educator care dorește să își îmbunătățească metodele de predare, Mind the Graph oferă resursele necesare pentru a vă aduce comunicarea științifică la un nivel superior.

Infografic despre pierderea congenitală a auzului
Această postare va fi ilustrată cu infografice din Nature Reviews Disease Primers pentru a arăta exemple bune despre cum putem rezuma informații complexe și lungi despre o întreagă boală cu infografice simple. Aceasta este despre pierderea congenitală a auzului și a fost publicat inițial aici.

Sfat de proiectare #1: Proiectarea de infografice pentru un impact maxim: Care sunt elementele cheie care trebuie învățate?

În calitate de tineri oameni de știință care pornesc în călătoria comunicării vizuale, este esențial să înțelegem arta și știința din spatele creării unor infografice eficiente. Un infografic bine conceput este mai mult decât o simplă reprezentare estetică plăcută a datelor; este un instrument elaborat cu atenție care comunică informații complexe într-o manieră accesibilă. Iată câteva principii cheie de design de care trebuie să țineți cont:

 1. Simplitatea este cheia: Scopul principal al unui infografic este de a simplifica informații complexe. Evitați dezordinea și concentrați-vă pe elementele esențiale. Folosiți un limbaj clar și concis și elemente vizuale care să vă susțină direct mesajul principal.
 2. Precizia contează: În comunicarea științifică, acuratețea este nenegociabilă. Asigurați-vă că infografiile dvs. sunt corecte din punct de vedere faptic și că reprezintă datele într-un mod care este fidel sursei. Reprezentarea eronată sau simplificarea excesivă poate duce la dezinformare.
 3. Claritate și lizibilitate: Alegeți fonturi și culori care îmbunătățesc lizibilitatea. Informațiile ar trebui să curgă logic, ghidând privitorul prin date într-o secvență coerentă. Acordați atenție ierarhiei informațiilor, subliniind punctele cheie prin mărime, culoare sau amplasare.
 4. Implică-ți audiența: Luați în considerare trecutul audienței dumneavoastră și ce ar putea să-i atragă. Un infografic eficient rezonează cu cei care îl privesc, făcând ca informația să fie relativă și atractivă. Folosiți metafore sau scenarii familiare pentru a ilustra idei complexe.
 5. Consecvență în stil: Păstrați un stil coerent pe tot parcursul infograficului dumneavoastră. Acest lucru include combinații de culori, alegeri de fonturi și stiluri de ilustrare. Consecvența ajută la crearea unei piese vizuale profesionale și credibile.

Nu uitați, puterea unui infografic constă în capacitatea sa de a face accesibile și atractive concepte științifice complexe. Pe măsură ce vă dezvoltați abilitățile de a crea infografice, întrebați-vă continuu: Acest ajutor vizual face ca informația să fie mai clară? Atrage publicul meu țintă? Răspunsurile la aceste întrebări vă vor ghida în crearea unor infografice care nu numai că arată bine, ci și îmbunătățesc semnificativ comunicarea informațiilor științifice.

Micropaturi inspirate din natură

Sfat de design #2: Echilibrul între densitatea informației și estetica în infografiile științifice

Dezvoltând principiile de proiectare pentru infografice științifice eficiente, este important să se găsească un echilibru între densitatea informațiilor și estetica. Acest echilibru este crucial pentru a vă asigura că infograficul dvs. nu este doar informativ, ci și atractiv din punct de vedere vizual.

 1. Densitatea informației: Fiți atenți la cantitatea de informații pe care o includeți în infograficul dumneavoastră. Supraîncărcarea cu date poate copleși publicul, în timp ce prea puține informații ar putea să o facă ineficientă. Cheia este să distilați esența datelor sau a conceptului dvs. într-o formă care să fie atât cuprinzătoare, cât și accesibilă.
 2. Ierarhia vizuală: Stabiliți o ierarhie vizuală pentru a ghida ochiul privitorului prin infografic. Folosiți scara, culoarea și relațiile spațiale pentru a semnala importanța diferitelor elemente. Elementele mai mari și mai îndrăznețe vor capta mai întâi atenția, așa că folosiți-le pentru punctele principale.
 3. Psihologia culorilor: Alegerea culorilor poate avea un impact semnificativ asupra lizibilității și a răspunsului emoțional la infograficul dvs. Utilizați culori care îmbunătățesc înțelegerea conținutului. De exemplu, utilizarea unor culori contrastante pentru fundal și text îmbunătățește lizibilitatea, în timp ce schemele de culori pot fi folosite pentru a evoca anumite stări de spirit sau pentru a evidenția date importante.

Sfat de design #3: Utilizarea inovatoare a graficii și a vizualizării datelor în infografiile științifice

Pe viitor, tinerii oameni de știință ar trebui să aibă în vedere și abordări inovatoare în ceea ce privește grafica și vizualizarea datelor în infografiile lor.

 1. Vizualizare creativă a datelor: Diagramele și graficele tradiționale sunt eficiente, dar explorarea tehnicilor creative de vizualizare a datelor poate face ca infograficul dumneavoastră să iasă în evidență. Gândiți-vă la moduri unice de a reprezenta datele, cum ar fi utilizarea de pictograme sau ilustrații care au legătură cu subiectul dvs. sau experimentarea cu infografice interactive în formate digitale.
 2. Imaginea contextuală: Folosiți imagini care să adauge context datelor dumneavoastră. De exemplu, dacă infograficul dvs. este despre știința mediului, încorporarea imaginilor relevante din natură îl poate face mai ușor de relaționat și mai atractiv. Cu toate acestea, asigurați-vă că imaginile susțin și nu distrag atenția de la date.
 3. Tematică consecventă: Dezvoltă o temă coerentă în tot infograficul tău, care să lege elementele de design. Aceasta ar putea fi o formă recurentă, un set specific de culori sau un anumit stil de ilustrare. O temă consecventă conferă infograficului dvs. un aspect coerent și profesional.
 4. Adaptarea la diferite formate: Fiți conștienți de diferitele formate în care ar putea fi afișat infograficul dumneavoastră. Ceea ce funcționează pe un poster poate să nu funcționeze pe un ecran de mobil. Proiectați cu adaptabilitatea în minte, asigurându-vă că infograficul dvs. este eficient pe diferite platforme.

Aceste principii suplimentare subliniază importanța echilibrării informațiilor cu atractivitatea vizuală, a utilizării unor tehnici inovatoare de vizualizare a datelor și a asigurării adaptabilității în diferite formate. Pe măsură ce vă dezvoltați în cariera științifică, perfecționarea abilităților în domeniul designului infografic nu numai că vă va spori capacitatea de a comunica informații complexe, dar vă va diferenția și ca om de știință care înțelege cu adevărat puterea povestirii vizuale

Gută infografic

Și nu în ultimul rând: Cum pot infografiile să reducă decalajul de înțelegere a procedurilor și tratamentelor medicale?

În domeniul medical, unde comunicarea poate fi o chestiune de viață și de moarte, importanța clarității nu poate fi supraestimată. În calitate de tânăr om de știință sau de profesionist în domeniul medical, este esențial să recunoașteți că ceea ce vi se pare simplu pentru dumneavoastră ar putea fi derutant pentru pacienți și pentru publicul larg. Acesta este momentul în care puterea infografiilor devine evidentă. Prin transformarea datelor și procedurilor medicale complexe în formate clare și atrăgătoare din punct de vedere vizual, infografiile pot îmbunătăți semnificativ înțelegerea și implicarea pacienților.

Luați în considerare provocarea de a explica fiziopatologia unei boli cronice sau complexitatea unui nou regim de tratament. Explicațiile cu mult text pot fi descurajante și adesea nu reușesc să rezoneze cu pacienții. Cu toate acestea, un infografic, cu reprezentarea sa concisă și atractivă din punct de vedere vizual, poate demistifica aceste concepte, făcându-le mai accesibile. Nu este vorba doar de simplificare; este vorba de o comunicare eficientă. Un infografic bine conceput poate transmite ceea ce uneori paragrafele de text nu pot transmite, făcând legătura între jargonul medical și înțelegerea pacienților. Încearcă să creezi infografice medicale cu Mind the Graph, abonament promoțional pentru doar 1 USD în noiembrie!

În plus, în campaniile de sănătate publică, infografiile s-au dovedit a fi de neprețuit. Acestea pot distila informații esențiale despre sănătate într-un conținut ușor de înțeles și partajabil, ajungând astfel la un public mai larg. De exemplu, în timpul crizelor de sănătate publică, cum ar fi pandemia COVID-19, infografiile au jucat un rol esențial în diseminarea de informații cruciale despre virus, protocoale de siguranță și programe de vaccinare.

Pe măsură ce vă începeți cariera în domeniul științelor, nu uitați că abilitatea dumneavoastră de a comunica eficient cu nespecialiștii este la fel de importantă ca și abilitățile tehnice. Infografiile nu sunt doar un instrument de simplificare, ci și un mijloc de responsabilizare, permițând pacienților și publicului să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor. Acest aspect al comunicării face parte integrantă din ethosul științei medicale și al sănătății publice, iar stăpânirea lui poate face o diferență semnificativă în viețile multora.

Infografic despre cancerul ovarian

Concluzie: Îmbrățișarea viitorului infografiilor în mediul academic și în medicină

În timp ce reflectăm asupra rolului transformator al infografiilor în domeniul universitar și medical, este evident că abia zgâriem suprafața potențialului lor. Evoluția instrumentelor de comunicare vizuală, alimentată de progresele tehnologice, remodelează continuu modul în care împărtășim și consumăm informații științifice complexe. Viitorul promite și mai multe modalități inovatoare și de impact pentru utilizarea mijloacelor vizuale în comunicarea științifică.

Odată cu creșterea tehnologiei digitale și a mediilor interactive, putem anticipa o nouă eră a infografiilor care nu sunt doar atractive din punct de vedere vizual, ci și interactive și captivante. Imaginați-vă infografice care permit privitorilor să exploreze datele într-un spațiu multidimensional sau instrumente de realitate augmentată (AR) care dau viață conceptelor științifice chiar în fața ochilor noștri. Aceste progrese vor spori și mai mult eficiența mijloacelor vizuale, făcând informațiile științifice mai accesibile, mai atractive și mai ușor de înțeles pentru un public mai larg. Verifică-ți abilitățile de proiectare în MTG.

În calitate de educatori, oameni de știință și profesioniști din domeniul medical, avem o oportunitate unică de a fi în fruntea acestei evoluții. Adoptând aceste instrumente, putem amplifica în mod semnificativ impactul activității noastre. Capacitatea de a comunica în mod clar și creativ idei complexe devine din ce în ce mai vitală într-o lume inundată de informații. Infografiile și ajutoarele vizuale nu sunt doar instrumente de simplificare; ele sunt instrumente de împuternicire, care ne permit să transmitem descoperirile și cunoștințele noastre în moduri care inspiră, educă și inovează.

Prin urmare, îi încurajez pe colegii mei din comunitățile academice și medicale nu numai să utilizeze aceste instrumente, ci și să le exploreze în mod activ și să contribuie la dezvoltarea lor. În acest fel, ne putem asigura că viitorul comunicării științifice nu este doar mai eficient, ci și mai incluziv și mai atractiv pentru toți. Călătoria de integrare a comunicării vizuale în activitatea noastră este una interesantă și este o cale care promite să ducă la o mai mare înțelegere și apreciere a lumii incredibile a științei.

Bannar de noiembrie negru
Campania Black November la Mind the Graph este încă în desfășurare! Aleargă să te abonezi pentru 1 lună pentru doar 1 USD!
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane