Tot sistemul nervos se bazează pe potențiale de acțiune și sinapse pentru a transmite informații în tot corpul.

Neuronii sunt celule specializate în transmiterea de semnale electrice sau chimice către un alt neuron, urmând o cale bine definită care ajunge la o celulă țintă.

Acest articol este cea de-a doua parte din cele două care discută despre modul în care acest sistem uimitor și complex este capabil să gestioneze aproape totul în corpul nostru.

Acum vom discuta despre fanta sinapsei - spațiul dintre doi neuroni, o altă regiune care este responsabilă și de redirecționarea impulsului nervos.

Numele sinapsă provine din greacă synapsis, ceea ce înseamnă că "conjuncție". Oamenii de știință de-a lungul istoriei au avut dificultăți în a găsi un termen care să explice "uniunea a două elemente separate".

Unele publicații de articole vechi obișnuiau să se refere la sinapsă și sub numele de joncțiuni. În prezent, în sinapsă este denumirea utilizată și dată structurii responsabile de retransmiterea unui semnal către un alt neuron la nivelul fantei sinapsei.

Toată acțiunea sinaptică se petrece în fanta sinaptică, un mic loc între două celule diferite, una lângă cealaltă, în care se află pre-sinaptică celulă și celula pos-sinaptică.   

În majoritatea cazurilor, doi neuroni sunt conectați prin terminalul axonal al unui neuron - neuronul pre-sinaptic, cel care transmite semnalul - la dendrita următorului neuron - neuronul pos-sinaptic - care poate fi fie celula țintă, fie următorul neuron care va transmite semnalul.

În spațiul dintre celule - fanta sinapsei - există o cantitate imensă de informații care se desfășoară simultan, o mare mașinărie moleculară este responsabilă pentru controlul eliberării și producerii acestor purtători de informații, aceste molecule se numesc neurotransmițători.

Dar neuronii nu fac singuri toată treaba, ei au alături de ei un tip specific de celule, care au rolul de a susține reglarea neurotransmițătorilor. Aceste celule sunt astrocite; acestea sunt un tip de celule gliale.

Glias sunt clasificate drept celule neuronale - nu transmit și nu produc niciun tip de impuls sau semnal nervos.

Aceste celule au multe responsabilități, fiind toate legate de nevoile neuronilor, ca un asistent 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Acestea se găsesc peste tot în sistemul nervos central și periferic. În general, acestea oferă suport, protecție și hrănesc neuronii cu substanțe nutritive.

Așa cum am mai spus, neuronii sunt celule specializate responsabile de transmiterea semnalelor electrice sau chimice. Fiecare dintre aceste semnale are o metodă de transmitere a semnalului.

Neuronul presinaptic implicat în sinapsa chimică este capabil să transmită informații nu numai către neuroni, ci și către mușchi și glande, ceea ce se întâmplă prin intermediul potențialului de acțiune care călătorește de-a lungul neuronului, ajunge la terminalul axonului, apoi transmite semnalul către canalele de calciu cu voltaj.

Depolarizarea face ca aceste canale să devină active, permițând calciului (Ca+2) să pătrundă în interiorul neuronului.

Afluxul de calciu în celulă dă un semnal veziculei sinaptice, care apoi eliberează neurotransmițători în fanta sinaptică.

Odată ajunși în fanta sinaptică, acești neurotransmițători se îndreaptă către receptorii de neurotransmițători ai neuronului pos-sinaptic.

Astfel, continuând impulsul nervos, repetând procesul în dendrite, apoi în nucleu, ajungând la axon unde se desfășoară potențialul de acțiune.

Atunci când impulsul nervos ajunge la celula țintă, în neuronul pos-sinaptic pot apărea două tipuri de răspunsuri - fie un răspuns excitant, fie unul inhibitor.

Cealaltă sinapsă, cea electrică, se produce mult mai repede decât cea chimică, deoarece este compusă din mai puține etape pentru transmiterea semnalului.

Curentul electric este transmis prin canale numite joncțiuni gap, prezentă la ambele celule, care conectează neuronii presinaptici cu cei pos-sinaptici. 

Aceste canale sunt capabile de a redirecționa curentul electric fără a implica neurotransmițători.

Este interesant faptul că procesul de sinapsă nu trebuie să conecteze neapărat aceleași părți ale neuronului de fiecare dată, cum ar fi terminalul axonului și dendritele.

Există mai multe modalități de transmitere a impulsurilor nervoase decât aceasta.

Terminalele axonice din celulele presinaptice pot fi conectate direct la fluxul sanguin, la axonul neuronului sau chiar la un alt terminal axonic.

Ele pot fi, de asemenea, conectate cu o coloană vertebrală a dendritelor neuronale sau chiar nu au o conexiune pentru eliberarea de neurotransmițători în mediul extracelular. 

În funcție de tipul de informație care este vehiculată, trebuie să fie eliberat un tip de neurotransmițător, care poate fi din grupul glutamatergic, GABAergic, colinergic, adrenergic cu acțiune excitatoare sau inhibitoare.

Reglarea neurotransmițătorilor este un sistem foarte delicat al organismului nostru.

Studiile efectuate de numeroși oameni de știință au arătat că un neurotransmițător dereglementat poate afecta nu o singură activitate, ci mai multe activități din creier, cum ar fi starea de spirit, umorul, somnul, pofta de mâncare, temperatura corpului, frica, pe lângă bolile psihice.

De exemplu, boala Parkinson și schizofrenia, cunoscute astăzi ca boli fără leac, sunt legate de disfuncția neurotransmițătorului dopamină.

În general, impulsul nervos este cel responsabil pentru comunicarea și transmiterea tuturor informațiilor în tot corpul.

O mică problemă sau o dereglare poate provoca consecințe și boli grave. Oamenii de știință caută încă răspunsuri pentru a înțelege complet această rețea complexă.  

____

Ți-a plăcut infograficul din acest articol? Îl puteți folosi și dumneavoastră în activitatea dumneavoastră, click aici și veți vedea toate șabloanele disponibile pentru utilizatorii Mind the Graph. Nu este nevoie să începeți de la zero. Sau puteți începe să creați chiar acum., folosind neurologie galerie și mai mult!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane