Het hele zenuwstelsel is gebaseerd op actiepotentialen en synapsen om informatie door het lichaam te sturen.

Neuronen zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het doorgeven van elektrische of chemische signalen aan een ander neuron volgens een welbepaalde route die een doelcel bereikt.

Dit artikel is het tweede deel van twee waarin wordt besproken hoe dit verbazingwekkende en complexe systeem in staat is om bijna alles in ons lichaam te regelen.

Nu gaan we het hebben over de synapsspleet - de ruimte tussen twee neuronen, een ander gebied dat ook verantwoordelijk is voor het doorgeven van de zenuwimpuls.

De naam synaps komt van het Griekse synapsiswat betekent "conjunctie". Wetenschappers door de geschiedenis heen hadden moeite om een term te vinden die de "vereniging van twee afzonderlijke elementen".

In sommige oude artikelen werd de synaps ook wel aangeduid als knooppunten. Vandaag, de synaps is de naam die wordt gebruikt en gegeven aan de structuur die verantwoordelijk is voor het doorgeven van een signaal aan een ander neuron in de synapsspleet.

Alle synapsactie gebeurt in de synaptische spleet, een kleine plaats tussen twee verschillende cellen naast elkaar, de pre-synaptisch cel en de pos-synaptische cel.   

In de meeste gevallen zijn twee neuronen verbonden via de axonterminal van één neuron - het presynaptische neuron, degene die het signaal doorgeeft - aan de dendriet van het volgende neuron - het pos-synaptische neuron - dat ofwel de doelcel ofwel het volgende neuron in lijn kan zijn om het signaal door te geven.

In de ruimte tussen de cellen - synapsspleet - is een enorme hoeveelheid informatie tegelijk gaande, een grote moleculaire machinerie is verantwoordelijk voor het regelen van het vrijkomen en de productie van deze informatiedragers, deze moleculen worden neurotransmitters genoemd.

Maar neuronen doen niet al het werk alleen, ze hebben naast zich een specifiek soort cel, die de taak heeft de regulering van neurotransmitters te ondersteunen. Deze cellen zijn de astrocytenze zijn een soort gliale cellen.

Glias worden geclassificeerd als niet-neuronale cellen - ze dragen of produceren geen enkele zenuwimpuls of signaal.

Deze cellen hebben vele verantwoordelijkheden, die allemaal verband houden met de behoeften van de neuronen, als een 24/7 assistent.

Ze komen overal in het centrale en perifere zenuwstelsel voor. In het algemeen geven ze steun, bescherming en voeden het neuron met voedingsstoffen.

Zoals gezegd zijn neuronen gespecialiseerde cellen die elektrische of chemische signalen doorgeven. Elk van deze signalen heeft een methode om het signaal door te geven.

Het pre-synaptische neuron dat betrokken is bij de chemische synaps kan niet alleen informatie doorgeven aan neuronen, maar ook aan spieren en klieren, wat gebeurt via de actiepotentiaal die langs het neuron reist, de axonterminal bereikt en vervolgens het signaal doorgeeft aan de spanningsgevoelige calciumkanalen.

De depolarisatie maakt deze kanalen actief waardoor het calcium (Ca+2) naar binnen kan.

De instroom van calcium in de cel geeft een signaal aan het synaptisch blaasje, dat vervolgens neurotransmitters afgeeft in de synaptische spleet.

Eenmaal in de synaptische spleet gaan deze neurotransmitters naar de neurotransmitterreceptoren van het pos-synaptische neuron.

Zo gaat de zenuwimpuls verder, herhaalt het proces zich in de dendrieten, dan de kern, naar het axon waar de actiepotentiaal wordt doorgegeven.

Wanneer de zenuwimpuls de doelcel bereikt, kunnen in het pos-synaptische neuron twee soorten reacties optreden - een opwindende of een remmende reactie.

De andere, de elektrische synaps, verloopt veel sneller dan de chemische synaps, omdat deze uit minder stappen bestaat voor de signaaloverdracht.

De elektrische stroom wordt doorgegeven via kanalen die kloofverbindingenaanwezig op beide cellen, die de pre-synaptische met de pos-synaptische neuronen verbindt. 

Deze kanalen zijn in staat de elektrische stroom zonder neurotransmitters door te geven.

Interessant is dat de synaps niet noodzakelijkerwijs telkens dezelfde neurononderdelen hoeven te verbinden, zoals de axonterminal en de dendrieten.

Er zijn meer regelingen voor het doorgeven van zenuwprikkels dan deze.

Axon terminals van pre-synaptische cellen kunnen rechtstreeks verbonden zijn met de bloedbaan, het axon van een neuron of zelfs een andere axon terminal.

Ze kunnen ook verbonden zijn met een neuron dendriet stekel of zelfs geen verbinding hebben om neurotransmitters af te geven in de extracellulaire media. 

Afhankelijk van het soort informatie dat wordt overgebracht, moet een type neurotransmitter worden vrijgemaakt, die kan behoren tot de groep van glutamaterge, GABA-erge, cholinerge, adrenerge met een exciterende of remmende werking.

Neurotransmitters reguleren is een zeer delicaat systeem van ons lichaam.

Uit studies van vele wetenschappers blijkt dat één ontregelde neurotransmitter niet één, maar vele activiteiten in de hersenen kan beïnvloeden, zoals stemming, humor, slaap, eetlust, lichaamstemperatuur, angst, naast psychische aandoeningen.

Zo staan de ziekte van Parkinson en schizofrenie tegenwoordig bekend als ziekten zonder genezing die verband houden met een disfunctie van de neurotransmitter dopamine.

In het algemeen zijn zenuwimpulsen verantwoordelijk voor de communicatie en het doorgeven van alle informatie door het hele lichaam.

Een klein probleem of ontregeling kan grote gevolgen en ziekten veroorzaken. Wetenschappers zoeken nog steeds naar antwoorden om dit complexe netwerk volledig te begrijpen.  

____

Vond je de infographic in dit artikel leuk? Je kunt hem ook in je werk gebruiken, klik hier en je ziet alle sjablonen die beschikbaar zijn voor Mind the Graph gebruikers. Je hoeft niet vanaf nul te beginnen. Of u kunt beginnen met het maken van op dit momentmet behulp van onze neurologie galerie en meer!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen